Ha eladó az albérlet amiben lakunk, de nem szeretném ha a cuccaimat fotóznák?
Van jogom ezt megakadályozni?
Mármint pl. ingatlanost nem engedem be.
Pakold el a fotózáshoz. Előre fognak szólni mikor fényképezik.
Ingatlanos vagyok.
Én szoktam javasolni a bérleti ár csökkentését kompenzációként, (amennyiben nem piaci ár alatt bérlik) ha mutogatni kell az ingatlant.
A bérlőnek birtokjoga van. Nélküle nem mehet be senki az ingatlanba.
Sok bérlő negatívan áll hozzá és blokkolják a megtekintések, főleg ha olcsóbban nem tudnának bérelni. Ebben az esetben a felmondás a megoldás a tulajdonos részéről.
Csak akkor foglalkozom egy bérlő által lakott eladó ingatlannal, ha ezeket tisztáztam a tulajdonossal és hajlandó felmondani, amennyiben a bérlő szándékosan keresztbe tesz a munkámnak.
A megoldás, ha másikat keresel és nem a másikkal való kicseszés, mert ha te negatívan állsz hozzá, hozzád is negatívon fognak állni.
Például eladás esetén el kell hagynod az ingatlant, mert nincs szerződésed az új tulajdonossal. Nehogy úgy járj, hogy másnap menned kell és nincs hová.
Ha genya vagy, veled is azok lesznek és akkor megérdemled.
Tehát keress másikat és kommunikálj a tulajdonossal!
És ha bejelenti? Akkor sem köteles beengedni.
"Bérlő zaklatása
A bérleti szerződés létrejöttével – a tulajdonos a jogainak egy részét átengedi, valamilyen ellenszolgáltatás fejében. A bérleti szerződésnek az a lényege, hogy az ingatlan tulajdonosa a használat jogát átadja a bérlőnek ideiglenesen, és ezért pénzt kap.
Ez egy nagyon fontos momentum. Sok bérbeadó ugyanis azt hiszi, hogy mivel az ingatlan az övé, akkor jár-kel benne, amikor neki tetszik.
Természetesen az ingatlan továbbra is az övé, ezért bizonyos időközönként ellenőrizheti az ingatlan állapotát, hogy vigyáznak-e a tulajdonára. Az ellenőrzést viszont úgy kell elvégezni, hogy az ne járjon a bérlő szükségtelen háborításával. Nem kopoghat be naponta, nem kukkolhat az utcáról, és főleg nem helyezhet el rejtett kamerákat a lakásban.
Mit mond a jogszabály?
Az ellenőrzés ideje úgy van meghatározva a jogszabályban, hogy egy évben legalább egyszer (vagy megállapodás szerint többször) a bérlő arra alkalmas időben köteles beengedni a bérbeadót. Tehát a bérbeadó nem osonhat be a lakásba rendszeresen, hogy ellenőrizze a lakást. Ha mégis ellenőrizni szeretné, azt csak a bérlővel együttműködve, olyan időpontban teheti meg, ami a bérlőnek is megfelel.
Ha a bérbeadó nem a fentieknek megfelelően jár el, a bérlő a jegyzőnél birtokvédelmet kérhet, illetve bizonyos esetekben személyiségi jogainak megsértése miatt pert is indíthat. Folyamatos zaklató jellegű magatartásnál a rendőrséget is lehet értesíteni, zaklatás miatt."
Én egyszer laktam olyanban, amiről mondtak, hogy el akarjak adni. Megegyeztünk az ingatlanosal, hogy előre egyeztetett időpontban hozhat vevőjelolteket. Amikor ezt nem akarta betartani, hanem a tavolletemben is be akart menni, akkor a tulajnak szóltam, hogy bármikor jöhet az ingatlanos, am ez esetben elkoltozom. Kirúgta.
És a fotózás (egy másik albérletben): nem fotozhat, csak amit megengedsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!