Mit tegyek ha nagyon olcsó és jó albérletben lakom, ami fontos, de a tulajdonossal előnytelen a szerződésem sok szempontból?
Szegeden egy kétszobás felújított, bútorozott lakás nappalijában lakom, ahol az albérleti díj havi 22 500 ft, meg még egyszer ennyi kb a rezsi minden hónapban, ha ketten laknak a lakásban és felezik. Magyarul a havi lakhatás megvan 40-45 ezer forintból nekem. Ez az ár még a városon belül is rohadt jónak számít. Nem belváros, de közlekedési csomópont közelében, a trolik, buszok, villamosok nagyon közel járnak. Nem lepukkant, tényleg jó hely.
Ami rossz, hogy a tulaj sokszor nem törődik a felmerülő problémákkal, amikhez tulajként az ő jelenléte, beleegyezése vagy ügyintézése kellene és a szerződés pl most úgy volt megírva, hogy a lakótársam lelépett tartozással, aminek a nagy részét fedezte a kauciója, de kb 15 ezer forintot nem, amit most nekem kell kifizetnem. Legalább annyiba belement a tulaj, hogy az új lakótól több kauciót kér majd, ha jön valaki.
A tulaj nem hiszem hogy változni fog (max a kaucióban), más albérleteket pedig néztem, de ilyen olcsó és jó, jól kinéző helyet nem lehet találni.
Kérj egy szerződésmódosítást, hogy egy másik, számodra vadidegen ember (lakótárs) adósságáért ne legyél felelős!
Személyre szabottan legyenek megírva a szerződések, ne a komplett lakásért feleljen minden ember, mert ez nem igazságos és jogszerűtlen!
Egyéb lehetőséged, - ha ebbe nem megy bele - hogy folyamatosan keresel másik lakást, időd van, biztos találsz!
1-es vagyok
Egyébként, ha az előzővel, aki lelépett együtt vettétek ki a lakást, akkor jogos a tulaj követelése feléd.
Viszont a következőt nem is ismered, akárki lehet, tehát legyen olyan a szerződés, amit leírtam.
Az elsönek igaza van, ez egy járható út lenne részedröl, ha a tulaj belemegy.
De ha meg azt veszed, hogy eddig mennyit "nyertél" azon, hogy ilyen kedveezö feltételekkel élhetsz ott - mert minimum másfél-kétszeres lenne a "normál" ár -, akkor a 15 ezer Ft-ot már egy hónapban megspóroltad, a többi meg a te hasznod.
SOk helyen hallottam már, hoyg ilyen esetben van egy olyan -szerzödésen kívüli hallgatólagos - megállapodás, hogy a lakbér meg rezsi kevés, cserébe viszont a tulaj nem törödik a lakásban felmerülö problémákkal - és még így is megéri mindkét félnek.
Szerintem is az 1-2-nek (és a 3-nak) igaza van.
Változott a helyzet, most jött el a szerződésmódosítás ideje!
A más helyett kifizetett tartozást polgári peres úton visszakövetelheted. Más kérdés,hogy a perköltség meg minden egyéb felmerülő költség drága lesz, amit előre le kell tenned és csak utólag kapsz vissza,ha van miből visszaszerezni.(Végrehajtás)
De ezt nem is részletezem,mert a leírtak alapján nem egy nagy tételről van szó. Ráadásul csak feszültség és hosszú várakozási idő van addig. Meg az adatait is tudnod kellene. Stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!