A tulajnak van másolt kulcsa az általunk bérelt lakáshoz jogos ez?
#1 nemsemmi mértékben pipa az albérlők fajtájára
"bármikor felmehet ellenőrizni,"
Igen, csak épp a bérlővel egyeztetnie kell, NEKI ugyanis több joga van a bérlethez, mint a tulajnak.
Mint ahogy a bérlőnek kötelessége az állagmegóvás
A tulaj menjen akkor,ha bérlő is otthon van .
Elméletileg valóban a tulajé,de kiadta használatra .
Miért kellenre a tulajnak tudni ,látni milyen rendet hagyok magam után .Netán 1-2 intim dolgom elő van .Felháborodott 1 es.te ezt hogy vennéd ilyen helyzetben .
Jogos? Természetesen jogos, hiszen semmi sem tiltja, hogy legyen kulcsa a lakáshoz.
De ugyanúgy nektek meg ahhoz van jogotok, hogy lecseréljétek a zárat, és ne adjatok neki a kulcsból.
A tulajnak nincs joga ahhoz, hogy csak úgy ki-bejárkáljon a kiadott lakásba.
82 kulcsa lehet az ingatlanhoz, ha azt nem használja, azaz bérlő távollétében nem megy be.
Az ellenőrzéshez viszont joga van, akár hetente a bérlő jelenlétében, vele egyeztetett időpontban.
Én tulaj vagyok, de nincs az a pénz, amiért a bérlő távollétében bemennék, mert ha olyan, akkor simán mondhatja, hogy az asztalán voltak a koronaékszerek és elvittem.
Jobb a békesség!
A bérlővel előre megbeszélt (tehát nem "5 perc múlva ott vagyok!") időpontban évente két alkalommal joga van ellenőrizni az ingatlana állagát.
Cseréljétek le a zárat. Ha szóvá teszi, kérdezzétek meg, ő vitte-e el az asztalon hagyott tízezrest?
Ez nem igaz! Ha a szerződésben az van leírva, hogy hetente/havonta/naponta ellenőrizhet az ingatlant, vagy nincs is időpontosítva, akkor az a mérvadó, mivel mindketten aláírták.
Jogos.
Viszont nem használhatja.
Egyeztetett időpontban joga van megtekinteni a lakást, ha ti is jelen vagytok.
Lecserélni a zárat a tulajdonos beleegyezése nélkül amúgy nem lehet.
Ahhoz viszont van jogotok, hogy kamerát tegyeek be a lakásba, hogy ellenőrizhessétek bejár e a tulaj.
Érdekes amúgy ez a albérlő-tulajdonos viszony. Ugyanis amikor az ember albérlő, akkor nagyon védi saját jogait és szidja a tulajt, majd egyszer fordul a kocka és az egykor albérlő tulajdonos lesz (egy másik ingatlanban) és valahogy minden átértékelődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!