Albérletben hibás bojler miatt a magas villanyszámlát kinek kell rendezni?
Sok volt a villanyszámla, majd elromlott a lakásban az elektromos melegítő és pár konnektor. Szóltam a tulajdonosnak, hogy mi a helyzet és ő hívott egy villanyszerelőt. A villanyszerelő azt mondta, hogy valószínű, az elektromos melegítő miatt volt ilyen magas a számla, és most már jó lesz. Eltelt egy hónap de a fogyasztás nem változott. Megnéztem mindent, és arra jutottam, hogy a bojler a hibás.
Mielőtt szólok a tulajdonosnak, szeretném tudni, hogy a hibás bojler miatti magas villanyszámlát kinek kell fizetnie?
na látod, tudsz te, ha akarsz
ez így soknak tűnik
Hogy jött ki neked az 5000+ kW?
Napi 6-8kW-ot használtok, az havi 180-240 kW, ez éves szinten 2160-2880 kW. azaz 497-662Euró.
Mindez forintban kifejezve, az éves rezsitek 149000-198000Ft.
Ez havonta forintban: 12400-16500 Ft, igaz, ebben nincs benne a fűtés.
Mindez Németországban!
Megnyugtatna téged, ha azt mondanám, hogy a mi végtelenül szerény 2 személyes háztartásunknak a havi rezsije (úgy, hogy nem főzünk) ennek a duplája, fűtésszezonban pedig a háromszorosa, vagy még több?
Előző vagyok
Megjegyzem, ezt annak alapján számoltam ki, hogy azt írtad, hogy használat utáni reggel, 6-8 kW-al mutat többet az óra.
Tehát a bojlernek a hűtővel ennyi a fogyasztása.
A villanyszámlát a bérlőnek kell fizetnie.
Ha a tulajdonos hibájából neked jelentősen magasabb a villanyszámlád, akkor kártérítésre tarthatsz igényt tőle.
A kulcsszó itt a "tulajdonos hibájából". Az nem a tulajdonos hibája, ha elromlik a bojler, mert az sajnos bármikor megtörténhet. A tulajdonos hibája az lehet, ha szólsz neki a rossz bojlerről (szólni a te kötelességed), de ő nem javíttatja meg rövid időn belül, mert az meg az ő kötelessége lenne.
Tehát: feltéve, hogy a hibás bojler okozza a magas villanyszámlát, akkor tarthatnál igényt kártérítésre, ha a tulajdonos nem intézkedik a javításról. De hogy is intézkedhetne, ha még nem is tud a hibáról, mert még nem szóltál neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!