A tulajdonos nem akarja visszafizetni a kauciót. Mi a teendő?
Abba a "szerencsétlen" helyzetbe kerültem, hogy a házat amit bérlek, eladta/cserélte + ráfizetett a tulajdonos. Maradhatok tovább a bérleményben, csak a tulajdonos változott. Beköltözésemkor 1 havi kauciót fizettem. A tulajdonos szerződést nem akart írni, de én ragaszkodtam hozzá, így a bérleti szerződés is bizonyítja annak tényét, hogy nála van 1 havi kaucióm.
A lényeg, a régi tulajdonos úgy gondolja, hogy ő nem tartozik nekem semmivel, hiszen az új tulajdonosnak ő kifizette azzal, hogy az elcserélt ház mellé, még pénzt is adott.
Én mondtam neki, hogy ahhoz nekem semmi közöm, hogy ő mit üzletelt az új tulajjal, ez a kaució téma mi kettőnk ügye.
Végül kérdeztem tőle, hogy most mi lesz, átadja a kaució összegét az új tulajnak - én ezt szeretném leginkább - vagy visszakapom? Hebegés-habogás után azt mondta, hogy majd megbeszéli az új tulajjal.
Persze az új tulajnak is beszélt -össze vissza, majd azt mondta hogy velem megbeszéli a dolgot.
Szóval nagyon olyan szaga van a dolognak, hogy nem akar kauciót visszafizetni semmilyen formában.
Még a közüzemi számlákban reménykedek, hogy majd akkor az ők kifizetik helyettem -bár ebben sem reménykedek nagyon- de így is sok pénzem marad majd náluk.
Vajon mi ilyenkor a teendő?
Remélem ugyan úgy fogom tudni online intézni a befizetések villany, gáz stb.-nél, így látni fogom, hogyan is áll az aktuális számla.
Most felveszem a várakozó pozíciót, előbb-utóbb jelentkeznie kell a régi tulajnak, gondolom legkésőbb akkor amikor megkapja a végszámlákat. Csak attól tartok, hogy nem fogja kifizetni a számlákat.:(
Az új tuladonosnak semmi köze sincs ehez a dologhoz. A régivel kell megbeszélni, de igazán semmit sem tehetsz...
Ha az új tulajdonos meg nem akar szerződést, akkor meg költözz el.
"A bérbeadó és az új tulajdonos a bérlővel szemben egyetemlegesen kötelesek helytállni a bérbeadót a bérleti szerződés alapján terhelő
kötelezettségek teljesítéséért."
Én ezt a részt emelném ki. A régi tulajon is éppúgy behajtható a kaució. Viszont! Kaució csak akkor jár vissza,ha a bérleti szerződés véget ér, és a végső elszámolásra kerül a sor.Illetve ,ha az elszámolás végén még marad belőle.
A te helyzetedben erre felhívnám az új tulaj figyelmét is. A bérleti szerződés érvényes rá,tehát végső soron tőle is követelheted majd a kauciót,majd mikor véget ér a bérlés. Legrosszabb esetben bírósági úton tudod majd behajtani. Emiatt nem kell aggódni. A bírósági eljárás költségeit a vesztes fizeti majd úgyis(a kaución felül). Csak tartsd meg az eredeti szerződésed. vagy ha újat írtok alá,akkor figyelj oda,hogy mit írsz alá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!