A tulajdonos nem akarja visszafizetni a kauciót. Mi a teendő?
Abba a "szerencsétlen" helyzetbe kerültem, hogy a házat amit bérlek, eladta/cserélte + ráfizetett a tulajdonos. Maradhatok tovább a bérleményben, csak a tulajdonos változott. Beköltözésemkor 1 havi kauciót fizettem. A tulajdonos szerződést nem akart írni, de én ragaszkodtam hozzá, így a bérleti szerződés is bizonyítja annak tényét, hogy nála van 1 havi kaucióm.
A lényeg, a régi tulajdonos úgy gondolja, hogy ő nem tartozik nekem semmivel, hiszen az új tulajdonosnak ő kifizette azzal, hogy az elcserélt ház mellé, még pénzt is adott.
Én mondtam neki, hogy ahhoz nekem semmi közöm, hogy ő mit üzletelt az új tulajjal, ez a kaució téma mi kettőnk ügye.
Végül kérdeztem tőle, hogy most mi lesz, átadja a kaució összegét az új tulajnak - én ezt szeretném leginkább - vagy visszakapom? Hebegés-habogás után azt mondta, hogy majd megbeszéli az új tulajjal.
Persze az új tulajnak is beszélt -össze vissza, majd azt mondta hogy velem megbeszéli a dolgot.
Szóval nagyon olyan szaga van a dolognak, hogy nem akar kauciót visszafizetni semmilyen formában.
Még a közüzemi számlákban reménykedek, hogy majd akkor az ők kifizetik helyettem -bár ebben sem reménykedek nagyon- de így is sok pénzem marad majd náluk.
Vajon mi ilyenkor a teendő?
Az új tulajdonos alapvető tévedése, hogy a bérleti szerződéssel BÁRMI történt volna az adásvétel miatt. Az igazság ezzel szemben az, hogy a bérleti szerződéssel SEMMI nem történt, hanem ugyanúgy érvényes rád és az új tulajdonosra, aki a régi helyébe lépett a bérbeadó szerepében. Semmiképpen nem vagy köteles szerződéskiegészítést vagy új szerződést kötni, pláne nem rosszabb feltételekkel.
"6:340. § [A bérelt dolog átruházása]
(...)
(2) Ha a bérbeadó a bérleti szerződés megkötését követően a bérbe adott dolog tulajdonjogát átruházza, a tulajdonos személyében bekövetkezett változással a bérleti szerződésből fakadó jogok és kötelezettségek tekintetében az új tulajdonos lép a bérbeadó helyébe. A bérbeadó és az új tulajdonos a bérlővel szemben egyetemlegesen kötelesek helytállni a bérbeadót a bérleti szerződés alapján terhelő
kötelezettségek teljesítéséért."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!