A főbérlő / tulaj korlátozhat abban, mikor és hány vendéget fogadhatok, illetve mennyiszer?
Elmesélnéd, hogy milyen címen jelentenéd fel a bérbeadót?
Ha én lennék a bérbeadód (de én nem adok ki lakást) és elegem lenne belőled, a szerződésben foglalt felmondási időt szem előtt tartva, ami általában 1 hónap, felmondanék neked.
Megtehetem? Igen!
Ilyen egyszerű!
Utána keresnék egy olyat, akihez nem jönnek hetente 3x a vidéki rokonai, a többi napon a haverjai és mindezt úgy, hogy egymás szájában lakunk és engem zavar az átjáróház.
Ezért borzalmas a tulajjal egy házban lakni.
Nincs külön törvény a vendégfogadásra,de a szerződésben szerepelni szokott, hogy a bérlő rendeltetésszerűen használhatja az ingatlant. Ha a tulajt mint szomszédot zavarja a nagy jövés-menés, az már nem fér bele a rendeltetésszerű használatba. Lehet, ha nem a tulaj lenne a szomszédod hanem egy vadidegen, az is panaszkodna a sok vendég miatt. Neked és a lakótársadnak van kiadva az ingatlan, tehát az idegenek ott alvása nem játszik. Mellékesen, lásd az első mondatom, és mindezzel semmi gond nem lenne, ha nem a szádban lakna a tulaj, mivel normál esetben havi egyszer találkoznátok, és csak azzal foglalkozna rendben van-e a lakás, és tisztességesen fizetve.
Mi 6 éve lakunk egy válaszfalnyira a tulajdonostól és azt sem tudjuk egymásról, hogy létezünk. A haverom a tulaja fiával lakik egy lakásban 3-ik éve és semmi probléma.
Lehet, hogy a titok az, hogy elég csak normálisan viselkedve élni?
Összegyűjtve az eddigieket:
Elvben nem szólhat bele, hogy hány ember és mikor jön fel, amíg nem életvitelszerűen laknak ott. Másrészt ahogy írták, 1 hónapos felmondási határidővel bármikor felmondhat neked.
Másik a feljelentés. Kezdjük ott, hogy miért is jelented fel? Mire fel? Mi értelme lenne? Ha az én bérlőm feljelentéssel fenyegetőzne akkor abban a pillanatban az lenne a válaszom hogy viszont látásra.
Másik, egyéni véleményem, hogy tényleg mocskosul idegesítő tud lenni, amikor idegenek jönnek mennek és folyton a szomszédnál lebzsel valaki.
A mi szomszédunkban is albérlők vannak, folyton ott lóg a srác barátnője, olyan hangosan óbégat, hogy áthallatszik. 1-1 alkalommal erre azt mondja az ember hogy oké. De mikor már hetek óta folyamatosan a szomszéd pofázását kell hallgatni a saját lakásodban, az már idegesítő tud lenni.
Egy lakás normális használatába a vendégfogadás is beletartozik. Ehhez tehát jogod van, a tulaj véleményétől függetlenül.
Másrészt, mivel a tulaj bármikor kirakhat, ezért ez a jogod is annyit ér, mint a többi. Semmit, mert nem tudod érvényesíteni. Ez a bérlők híres jogi védelme. Kitűzheted a kalapod mellé!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!