Ez esetben visszajár a kaució igaz? Vagy meglopnak vele?
A kaució nem arra szolgál, hogy lelakd, hanem az egy biztosíték a tulaj felé, hogy nem teszed tönkre a lakást mielőtt kiköltözöl, és nem viszel magaddal olyat, ami nem a tied.
Ha a normális állagromláson kívül nem rontottad a lakás állapotát és nem csökkentetted az értékét, akkor a kaució visszajár. Ha nem adja vissza, szerződésszegést övet el, bűncselekményt. Kiköltözéskor fotózd körbe a lakást, legyen ott egy vagy több tanú is veled, és kérd a kauciót. Ha vonakodik visszaadni, jelentsd ki, hogy a lakásbérleti szerződésed birtokában feljelentést teszel a bíróságon, és őt meg fogják büntetni.
Meg lehet ilyenkor pedzeni azt is, hogy reméled, végig rendesen adózott a lakbér után a tulajdonos, mert a NAV-hoz is szándékodban áll bejelenteni az esetet.
Elég sok tulaj nem adózik a lakáskiadás után, és meg lehet őket fogni ezzel könnyen, gyorsan.
Ugyan olyan állapotban kell vissza adnod a lakást, ahogy azt megkaptad. Ha semmilyen kárt sem okoztál, elvileg vissza kell kapnod.
Persze vannak rém történetek, de még soha sem hallotam olyanról, hogy oknélkül valaki vissza tartotta volna a kauciót. Részben a szakmában dolgozok szóval nagy az ismeretségem etéren.
Csak olyat hallotam, hogy a bérlő nem akarta kifizetni a károkat amiket okozott vagy éppen egy tisztasági festést annak ellenére, hogy a szerződésben benne volt.
1: "szerződésszegést övet el, bűncselekményt"
Hogy lenne már bűncselekmény egy polgári szerződés megszegése? Ez az a kategória, hogy nem veszel jegyet a buszon. Sima polgári per lehet csak belőle, nem büntetőügy.
felmerülhet a büntetőjogi tényállás is, konkrétan a csalás. Ha a tulajnak a tényleges károkozástól (elmaradt számláktól, be nem tartott felmondási időtől, és egyebektől) függetlenül nem áll szándékában visszafizetni a kauciót. De ezt elég nehéz bizonyítani. Szerintem kérdezz rá, hogy miért nem akarja visszaadni. Ha nem valósak az indokai, akkor tehetsz jogi lépéseket, de alapvetően polgárjogi keretek között (fizetési meghagyás).
Amúgy mennyi a felmondási idő? 17.-én írtad, hogy aug. 1-től költözni akarsz. Ennél azért hosszabb szokott lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!