Hogy is van ilyenkor az adózással?
Van egy erősen középkorú férfi, akinek van egy háza.
A férfi 15 éve megnősült és a családjával lakik másutt.
A házát kezdték szétbontani "szorgos" kezek, ezért 12 éve kiadta valakinek INGYEN, hogy ne legyen lakatlan.
A feltétel a kert és a környezet rendben tartása volt, amit egy kultúrember megbeszélés nélkül is természetesnek tart, mert igénye van rá.
Telt múlt az idő, közben a lakó, aki egy ezermester, megcsinált rengeteg mindent a házon, a tulaj kifizette az anyagot az illető adta a munkáját, saját jószántából.
A ház épült-szépült, közben senki nem ad pénzt senkinek, a lakó jól érzi magát 12 éve háborítatlan nyugalomban, a tulaj meg boldog.
Ilyenkor mit kellene adóznia a tulajdonosnak?
Nem kért a lakójától semmit, az anyagokat kifizette, amit az csinált saját önszántából, önmaga kényelméért, saját igényessége miatt tette.
A kérdésem elméleti, bár a szereplők valósak.
Közeli hozzátartozóm az érintett, aki most izgul az adózás, illetve a nem adózás miatt.
Nos a nav szerint az ingyen munkának is van Áfája!
Ha mondjuk szívességi lakáshasználó, akkor véget is ért a történet.
"12 éve kiadta valakinek INGYEN"
Akkor a nulla forint 90%-ának a 15%-át kell adóznia. Ami jó, mert épp annyit adózott, ha jól értem, nincs hátraléka :)
Őszintén szólva nem tudom, ugyanannyi szól az adózás mellett, mint ellene.
Konkrétan pénzt nem kap készhez, viszont értéket igen.
Az más, ha valaki aki bent lakik, kipótolja a cserepet, ha lefújja a szél, nehogy beázás legyen, kifest, megbőrözi a csapot, vagy kigyomlálja a kiskertet, ez lehet az állagmegóvás, de az is más, ha beépít egy fürdőszobát, vagy kicseréli a tetőt, esetleg nyílászárókat cserél, vagy fűtést korszerűsít.
Ha valaki nagyon akarná bele lehetne kötni, de ha 12 éve ez így elketyeg, akkor szerintem nem kell bolygatni.
Egyébként rákerestem és a szívességi lakáshasználatról nem találtam jogszabályt az adózás rendjében, de ettől még lehet, hogy elkerülte a figyelmemet.
Köszönöm mindenkinek, aki időt szakított és válaszolt!:)
Kedves 6-os!
És nem!
Nem azért születnek ilyen kérdések, mert képtelenek vagyunk a magunk dolgával foglalkozni, hanem azért mert léteznek még hagyományos értékeket képviselő családok, ahol megosztják egymással a gondolataikat, problémáikat és van, hogy közösen keresik rá a megoldást.
Ahogy az én testvérem is tette azzal, hogy megkérdezte erről a véleményemet. Én meg a tiéteket.
Általában ezek az emberek azok, akik nem csak a jogokért ácsingóznak, hanem tisztában vannak vele, hogy kötelezettségeik is vannak, mert komolyan veszik önmagukat, az életet és az országot, ahol élnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!