Mért hívjátok főbérlőnek a lakástulajdonost?
Megszokás.
Ha belegondolok, tudom hogy helytelen, mert manapság már nem ez a helyzet, de ha nem figyelek oda, ösztönösen főbérlőt mondok.
Tényleg bérbe adó és bérlő szerződik egymással.
Az albérlet/albérlő kifejezést sokan használják. Ez kifejezi a hierarchiát, hogy a bérlő csak átmenetileg és feltételekkel használhatja az ingatlant. Szerintem teljesen elszakadt a régi jelentésétől és tekinthetjük a bérlő szinonimájának.
A főbérlő viszont régi időket idéz. Ma legtöbb esetben egy bérlőnek nincs joga tovább kiadni az ingatlant. Nagyon sokan tulajdoni lap nélkül írnak alá szerződést.
Szóval az "albérlő"-vel semmi bajom, de a "főbérlő" nagyon nem jön be.
Régen a háziúrtól béreltek, aki a házban is lakott, és az állandó bérlőtől bérelt az albérlő.
Akkor elvileg háziúrnak kéne hívni a tulajdonost és ott kéne laknia a ház egyik lakásában.:)
nem szűnt meg 1949-ben az albérlet, csak a főbérlő már nem a háziúr bérlője volt, hanem a tanácsé. De legálisan bérbe lehetett adni akkor is 1-1 szobát.
Inkább a rendszerváltás után lett igencsak nem jellemző az albérlet, mert a tanácsi lakásokat jórészt eladták, a mai piaci alapú lakásbérleti szerződések pedig rendszerint kizárják az albérletbe adás lehetőségét.
9: Igen, csak mivel mindenkinek jutott önkormányzati bérlakás, aki igényelt, nem volt jellemző az albérlet.
De amúgy igazad van!
Akkor is 25+ évről beszélünk, tehát a mai egyetemisták biztosan nem megszokásból mondják az albérletet.:)
Meg ennek a rovatnak a neve is albérlet, ez is érdekes.
Még akkor indokoltabb ez a szóhasználat, amikor szobát vagy lakrészt bérelnek az emberek.
Mindenesetre mondtatok olyan dolgokat, amiket nem tudtam, hasznos volt. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!