Panelben mennyire normális, hogy hallom ahogy a felettem lakó járkál, zuhanyzik, mosogat (stb)? Mit tehetek ellene?
Köszönöm szépen a válaszokat :)
Remélem találok megoldást vagy idővel megszokom és nem fog zavarni.
15 évig laktam panelban, szerintem az azért nem normális h hallod h járkál a feletted lakó, már ha normál módon teszi és nem ugrál vagy ilyesmi. Én a mosogatást sem szoktam hallani. Wc lehúzást persze igen, de csak a wc-ben, máshol nem.
Mosógép vagy ilyesmi nagyobb zaj persze áthallatszik, de az is csak a legközelebbi szobába, a távolabbiban már nem hallani. Normális lakók nem este 10-kor vagy reggel 6-kor indítják be a mosógépet.
Tenni nem sok mindent tudsz, max ha valami extrém dolgot csinál a szomszéd akkor lehet szólni neki h hagyja abba.
A panellakás sajna ilyen, Kérdező. Amikor építették, még nem volt kötelezően hangszigetelés előírva (vagy egyszerűen kilopták a szigetelőanyagot/a vállalkozó meg vette meg, a pénzt elsikkasztotta), az emeletek közötti légrés meg kitűnően vezeti a hangot.
És az a legrosszabb, hogy a panelprolik nagyobb részének eszébe se jut, hogy rajta kívűl más is él a panelházban (vagy csak szimplán nem érdekli). Úgy van vele, hogy az ő kis szemétdombján ő a király, és azt csinál, amit akar. Sikítva pörög a fülén, ötezer decibellel bömbölteti a hardtechnót meg a tektonikot, áttologatja a bútorokat éjszakánként háromszor, meg vissza, póniló méretű kutyát tart, a házastársával üvöltözve beszél, az ajtót csak berúgni tudja, és még folytathatnám. Az ilyeneket látva egész biztos vagyok benne, hogy a tahóság az ország természetes állapota, és igenis bunkul szépen a magyar a mélybunkóhoz képest is.
Gyerekkoromban akkor viszonylag új építésű társasházban éltem, ahol síri csend volt, így aztán megszoktam, és a legkisebb zajra sem tudtam elaludni máshol. Később laktam panelban, meg hasonló korú tégla társasházban is, és eleinte sok gondom volt a zajokkal, aztán idővel megszoktam. Legrosszabb nem is a panel, hanem egy olyan tégla társasház volt, ahol 5 centis válaszfal volt, hallottam azt, hogy mit beszél a szomszéd. Egyszer Szilveszterkor délben akart rendőrt hívni a szomszéd, mert az asszonnyal színjózanon felröhögtünk egy családi képen...
Ma már úgy is mélyen alszok, hogy nyitva az ablak, és egy lakótelep bejárati útja van alattunk, ami azt jelenti, hogy éjszaka nem folyamatos monoton zaj van, hanem percenként 5-6 autó megy el alattunk, némelyik tuningolt, illetve sportdobos motor is gyakori. Eleinte nem tudtam aludni, majd megszoktam. Azt is, hogy fölöttünk úgy nyikorog a parketta, hogy első alkalommal azt hittem, betörő van a lakásunkban.
Normális, bár a járkálás már erős, az nálunk nem volt. De a fürdőben volt ám zenebona, ha pedig fürdéskor a víz alá nyomtam a fejem, majdnem tisztán hallottam minden egyes szót, amit alattam mondtak... Ah régi szép idők :) Alattunk ifjoncok laktak, egyszer a tehetségtelen kölyök pár hónapig trombitálni tanult, azt már nem szerettem, de amúgy jól bírtam a dolgokat (kivéve, amikor a háztól 3 méterre diszkót kezdtek üzemeltetni. iszonyúan jól alszom, de akkor csak zenére tudtam elaludni, pokoli volt, dübörgött a ház s még a jó zenékből is csak a tuc-tuc-bumm maradt, brrr). Mellettünk robogtak el a távközi buszok is hajnaltól késő estig s ott laktak a legidegesítőbb verebek, egyetlen hangot gyakorolva órákig.
Ez ilyen. Fordítva is rossz, amikor berág rád a fölötted lakó, mert te este fél 8-kor extra halk pianínódon (komolyan, teljes erőből ráverve jött ki egy mezzoforte) Beethovent játszottál félóráig. Mert ő nem tud olvasni tőle... Jó, ez inkább már az emberi tényező, nem a hangszigetelés.
Mindig utáltam a panelt, bár a hangok még megszokhatók, ha nem vagy túlérzékeny s nincsenek hangos, bunkó szomszédok (vagy olyanok, akik évente fél évig felújítanak, hasfájós gyerek, etc.).
Kb. semmit nem tehetsz ellene, max. megpróbálod szigetelni a padlót, plafont. Valamit biztos ér, csak macerás, drága, ha jól kinézőt akarsz s az eredeti padló látványát így is veszted. De ilyenben nincs tapasztalatom.
Jelenleg saját családi házban élek, 2 falu között egy eléggé gyéren lakott dűlőben, közvetlen szomszédom nincs. Van zaj (remekül terjed a hang 2 utcával arrébbról is, fűnyíró, autóriasztó. de a ház előtti macskabaglyok miatt is fülhallgatós zenéléssel aludtam hetekig), de nem olyan sok. De úgy tűnik, az élet zajjal jár.
Mit lehet tenni?
Hát, hercegnő, elköltözni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!