A főbérlőm ki akarja velem fizettetni a tönkrement bútorokat a szobámban, költözzek el szó nélkül vagy mi a megoldás?
Mikor már ideköltöztem, akkor is teli volt a lakás rendszerváltás előtti büdös szocreál bútorokkal, amit normális ember már rég kidobott volna, de a bérlőknek bármi jó alapon normális berendezés szinte nincs is.
A számítógépasztal széle már vagy fél éve elkezdett lepattogzani, és teljesen szétment alattam a forgószék. Most azt akarja a főbérlő, hogy vegyek helyettük vadiújat (!), ami természetesen az övé lesz, mert mindent úgy kell hagyni, ahogy beköltöztem - csakhogy ilyen alapon inkább kiemegyek egy lomtalanításkor és hozok fel jobb bútorokat, mint amiket nekem itthagyott. Hogyan lehetne észhez téríteni?
Van fényképed az eredeti állapotról? Most már mindegy, de érdemes átvételkor mindent lefotózni, ha új albérletbe mész.
Amúgy ezt nem követelheti, ha rendeltetésszerűen használtad a cuccokat. Vagy a lomtalanítás a megoldás, amit írtál, vagy a kaució lelakása. Nincs valaki ismerősnek leselejtezendő bútora, amit odacseszhetnél neki? Csak addig kell egyben maradnia, amíg ki nem költözöl.
A tulajdonos maximum annyit tehet, hogy nem adja vissza neked kauciót vagy annak egy részét. Te pedig maximum annyit tehetsz, hogy nem fizetsz semmiért és minden mozdítható értéket elviszel a lakásból.
Alapvetően a bérlő előnyben van a tulajdonossal szemben, főleg akkor, ha nincs közjegyző által hitelesített bérleti szerződés.
Ha úgy érzed, hogy jogtalanul tartaná meg a kauciót a tulajdonos (szerintem ebben az esetben ez a helyzet), akkor ne fizess ki semmit az utolsó hónapra. Így károd nem keletkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!