Ki lehet-e lakoltatni albérlőt akkkor ha a határozott
idejű szerződés még nem járt le?
Figyelt kérdés
Tegnap felmondták egy barátom albérletét úgy, hogy a szerződés elvileg 2016- június közepéig tart. Két hónapja lenne költözni de ő érthető módon nem akar menni. Ahogy én utána néztem nem is lenne joguk így felmondani. Az igazi probléma az, hogy a szerződés úgy szól, hogy irodahelységet adtak ki, viszont az ügynöksége tudta, tudja, hogy lakhatási célra van igéynbe véve. Ilyenkor mi a teendő?
Ha odaállítanak, és el akarják küldeni, kihívhatja a rendőrséget.
Jogilag védve, sajnos - vagy nem sajnos - a tulajdonosnak ilyenkor kevesebb joga van.
2015. nov. 6. 12:57
2/5 anonim válasza:
Amit most leírok, nem 100%, csak tippelek:
Szerintem a bérbeadó hivatkozhat arra, hogy az albérlő nem rendeltetésszerűen használja a bérbe adott ingatlant, ezért elképzelhető, hogy rendkívüli felmondással felmondhatja.
"A bérbeadó fő kötelezettsége, hogy a dolgot a bérlő használatába adja, vagyis a dolog birtoklási és használati jogát részére biztosítja, továbbá a bérleti jogviszony fennállásának egész tartalma alatt a használatot tűrje. Ebből következik, hogy a bérlő [Ld. a Ptk. [5:5.§ (3)] bekezdése alapján a bérbeadóval szemben is birtokvédelmet igényelhet, ha őt a bérbeadó a bérelt dolog birtokától jogalap nélkül megfosztja, vagy a birtoklásában zavarja. A bérlő mellett a bérbeadó is felléphet a birtoksértővel szemben, ha a birtokháborítás kívülálló harmadik személy részéről történik, míg a bérlő szerződés, vagy rendeltetésellenes használata esetén (6:333.§.(3)-(4) bekezdésében foglalt jogokat érvényesítheti. "
2015. nov. 6. 13:28
3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Én is így olvastam, hogy elvileg indoklás nélkül nem lehet valaki szerződését felmondani, csak akkor ha például nem rendeltetészerűen használja az ingatlant. Itt az a csavar, hogy a főbérlő irodaként adta ki, de végig tudta, öt hónapon keresztül hogy lakhatási célra van kiadva, egy ember életvitelszerűen él ott. Ezért nem vagyok abban biztos hogy ez a döntés megtámadható-e, érdemes-e foglalkozni vele, jár-e bármiféle kártérítés ilyen esetben vagy meg okosabb és gyorsabb, ha keres másik lakást.
2015. nov. 7. 10:25
4/5 xswerdy válasza:
a rendkívüli felmondást indokolni kell. Ha a felmondólevél nem tartalmazza az indoklást, akkor nem érvényes. A nem rendeltetésszerű használat lehet ilyen ok. Kérdés, hogy csak az szerepel a szerződésben, hogy az ingatlan iroda (merthogy az van a tulajdoni lapján), vagy valamilyen szinten ki van zárva a bent lakás. (Pl. a közös képviselőnk mesélte, hogy most vett ki egy új irodát, ahol kikötötték a szerződésében, hogy nem használhatja lakás célra.)
2015. nov. 21. 09:15
5/5 anonim válasza:
Hívj egy ügyvédet, vagy magad nézd meg a szerződést, vagy ha az lehetséges akkor beszéljetek a lakás tulajdonosával, miután átnéztétek a szerződést.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!