Hogyan kell adózni albérlet után? Részletes leírást szeretnék, köszönöm.
Ha nem éri el az évi 1 milliót a bevételed, akkor csak a 16% szja-t kell befizetni. Kétféleképp lehet adózni, vagy 10% költséghányaddal, vagy tételesen vezeted a költségeket. Ha nem tervezel nagy felújítást, egyszerűbb a 10%-os. Ekkor a bevételből levonsz 10%-ot, és a maradéknak a 16%-át adózod le. Nekem azt mondták a NAV-nál, hogy a bevétel utáni hónapban mindig havonta vagy negyedévente kell adóelőleget fizetni. Az adóbevallásnál meg be kell vallani. Amúgy van a NAV honlapján erről egy 10 oldal körüli tájékoztató, nekem kicsit zavaros volt, ezért is kérdeztem meg.
Ha számlát akarsz adni, akkor adószámot kell kérni a tevékenységre. Áfát ekkor sem kell fizetni.
Na pontosítsunk azért egy kicsit.
1.-hez:
1. rengeteg költséget le tudsz írni. Pl. az amortizációt is, évi 2%-kal. Így ha 4,5 milliónál többért vetted a házat, akkor már az amortizáció is több, mint a 10%-os költségátalány.
2. pontosan negyedévente kell adóelőleget fizetned, a negyedévet követő hónap 12.-ig. (Persze egy adott negyedéves kötelezettségednek egy részét befizetheted hamarabb, így fizethetsz havonta, de nem az a kötelezettséged).
2.-hez: ha a jövedelem (minden költség után) meghaladja az 1 milliót, akkor van EHO, és nem az egészre, hanem szintén csak a jövedelemre. Van aztán felső határ is, amibe beszámít az általad egyébként (fizetésed után) megfizetett EHO is, szóval aki egy jobb fizetés mellett mellékesen csinálja, annak általában nem kell fizetni.
Javaslom a hivatkozott NAV tájékoztatót tanulmányozni, tényleg kb. 10 oldal. Vannak részetkérdések, amire az sem ad választ, kérhetsz állásfoglalást is a NAV-tól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!