Az albérlő nem fizeti a rezsit, ezért el lehet-e zárni a vizet és ki lehet-e kapcsolni az áramot?
aztán egyik ismerősömnél ennél némiképp bonyolultabb helyzet állt elő pár éve, az ő bérlőit ugyanis nem lehetett ijesztegetni szolgáltatás kikapcsolással, mert nem érdekelte őket, igen hardcore emberkék voltak, határozott fellépésre fenyegetőzéssel reagáltak, és még ők helyeztek kilátásba feljelentést, ha "zaklatja őket" a tulaj... holott nem fizettek már második hónapja, és rezsi-elmaradásuk is volt már, nem kevés, de kiköltözni nem akartak ők sem.
na ekkor az ismerősöm megkérdezte a közvetlen szomszédot, hogy mikor szoktak elmenni otthonról, hívott két tanút és egy lakatost, majd felnyittatta a lakást, és azonnal birtokba vette.
persze balhéztak a bérlők, ahogy kell, amikor kisvártatva hazaértek, rendőrt is hívtak, de hiába, mert a tulaj, meg a tanúk állították, hogy a bérlő adta át a kulcsokat (addigra már megvolt a zárcsere), és a világon semmit nem tudtak tenni, mert a rendőrök is a tulajt preferálták, aki ott lobogtatta a tulajdoni lapot, és a bérleti szerződés hetekkel korábbi írásos felmondását, amit átvett a bérlő, szal csak annyiban kellett megállapodniuk ez után, hogy mikor jönnek elszállíttatni a holmijukat (berendezés a tulajé volt)...
hát igen, nem éppen jogkövető megoldás volt ez, viszont célravezető; az ismerős pedig levonta a konzekvenciát, és soha többé nem adta ki a lakást családnak, csakis egyetemistáknak, akik meglehet, jobban lelakták a lakást, de soha nem éltek vissza a birtokon belüli státusszal, ha nem tudtak fizetni, már mentek is, ahogy jöttek: egy-egy sporttáskával, és SOHA nem keménykedtek, hogy nem költöznek ki, ha nem tudják fizetni a rezsit, vagy bérleti díjat....
még valami: amikor kiadta, ott voltam tanúként a szerződés aláírásakor, és ne gondoljátok, hogy nem egyedülálló szimpatikus nő volt a bérbevevő, hát dehogynem! a marcona külsejű kigyúrt pasi pedig valahogy időközben került a képbe, miután már javában beköltözött a hölgy, és azt állította, a pasi csak a vendége... hát így.
Fordulj ügyvédhez! Egy óra nem kifizethetetlen, és ha küld egy hivatalos ügyvédi fölszólítást, akkor lehet, hogy megijed az embered.
Tény, hogy a jog az albérlődet támogatja, de nem biztos, hogy tényleg tisztában van a jogaival. Blöff is van a világon.
Én is így jártam egy albérlővel, és bevált: megijedt az ügyvédi fölszólítástól. Pedig igazából nem volt rá oka :-(
Esetleg föl lehet ajánlani, hogy ha szépszerével kiköltözik, a tartozás felét elengeded. De nem túl jó ötlet, mert egyrészt a gyöngeség jele, másrészt meg helyesen teszed, ha igazából az egész fölhalmozott tartozásra keresztet vetsz: az egyetlen reális célod annyi lehet, hogy a további veszteséget minimalizáld.
Kikapcsolni csak olyan kütyüket tudsz, amikhez nem kell bejutnod a lakásba. Tehát ha bármely mérőóra a lakásban van, veszítettél.
Persze ha be tudsz jutni a lakásba, akkor legjobb úgy menni, hogy ki sem jössz. Bemégy, lecseréled a zárat, azután ő követ el magánlaksértést, ha megpróbál kirakni a saját lakásodból. De ebben az esetben néhány verőlegény nem árt.
Mondjuk ez volt a 2. számú ötletem az ügyvéd után: magándetektívet fogadni, és szervezzék meg, hogy bejuthassak a lakásomba. Szerencsére nem kellett kipróbálnom, hogy életképes elképzelés volt-e.
elvilega jegyző is kiteheti a lakásból a népeket.
meg ha jól,jól fogalmazol akkor bejelenthetsz oda még 1-2 igen kellemtlen havert akik ilyen esetben "vissza költöznek".
nah, hát mondtam én, hogy az a tuti! ;) a szolgáltatások kikapcsolásától megijed az is, akit egy ügyvédi felszólítás nem hat meg, és örülök, hogy nálatok is bejött a módszer (teszem hozzá, esetünkben panellakásról volt szó, ahol kívül vannak a fogyasztásmérők).
én írtam amúgy azt a hosszú litániát is fentebb az ismerősünk esetéről, és hát ő is próbálkozott ügyvédi felszólítással anno, sőt, személyesen is elment tárgyalni velük az ügyvéd, de sajnos eredménytelenül zárult az is... na és akkor maga az ügyvéd javasolta azt a módszert, amivel végül is célt értek, vagyis tk. "önkényes lakásfoglalással" sikerült visszafoglalniuk a saját lakásukat - ami egy vicc, ha belegondolunk, ugyanakkor végtelenül elszomorító, hogy ilyesmire kényszerül az ember, mert némely területeken akkora joghézagok vannak a Ptk-ban, mint ide Lacháza, és senki nem akarja bezárni azokat... :/
Köszönöm, látom a kérdésemmel solan foglalkoznak és gondolom nem csak ennyien kerültek bajba.
A joghézag egy dolog, a másik a hátrányos helyzetűnek tekintett réteg védelme. Azokkal szemben nem is igen lehet fellépni, mert ilyenkor csapatostul gyűlnek össze. Ennek a rétegnek nem is szándékoztuk kiadni és a jövőben is teljes mértékben elhatárolódunk tőlük.
Mindenkinek további szép napokat kívánok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!