Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Fel lehet mondani az albérlete...

Fel lehet mondani az albérletet év közben?

Figyelt kérdés

Tesómmal egyetemisták vagyunk, albérletbe mentünk, meghatározott időre, vagyis mondtam, hogy június 30-ig leszünk az albérletben, tovább nem.. Viszont úgy alakult, hogy valószínűleg hamarabb felmondjuk, mégpedig félévkor. Ezt megtehetjük?

Úgy tudom, ilyenkor elveszik a kaució.

2014. szept. 22. 16:03
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha tudod mi történik, akkor miért kérdezed?
2014. szept. 22. 16:20
 2/5 anonim válasza:

Attól függ, mi volt a szerződésben...

Ha van szerződés, vedd elő, olvasd el. Én azt mondanám, hogy jogos lenne, ha elveszne a kaució, és a fennmaradó időt is ki kéne fizetnetek, de mondom: a szerződéstől függ.

Ha nincs szerződésed, akkor tulajdonképpen mindenki azt csinál, amit akar. Ez már csak a becsületen és a kompromisszumkészségen múlik... Szerintem ez esetben üljetek le a tulajjal, és beszéljétek meg a dolgot, hogy mindenkinek jó legyen.

Máskor meg ne írjatok alá fix idejű szerződést albiban SEM...

2014. szept. 22. 16:27
 3/5 anonim ***** válasza:
Szerződésben le van írva, sok esetben van bánatpénz, amit ki kell fizetnetek, ha előbb otthagyjátok.
2014. szept. 22. 16:36
 4/5 anonim ***** válasza:

Fix időre kötött szerződést, ha tényleg arról van szó, egyoldalú rendes felmondással nem lehet megszüntetni. A bérbeadó akár ragaszkodhat ahhoz is, hogy a szerződés a kikötött időtartam végéig érvényben maradjon, ő rendelkezésre tartja nektek a lakást, ti meg fizetitek a lakbért, ha ott vagytok, ha nem. Amint letelik az egy év, visszajár a kaució, és ezzel vége a szerződésnek. Ez az alapeset.

Ha azonban a bérbeadó sem tartja rendelkezésre a lakást nektek, vagyis sikerül más bérlőket találnia, akkor kénytelen belemenni a szerződés megegyezéssel történő megszüntetésébe, és akkor már nem jár neki a lakbér.

Köztes megoldásként szokták azt csinálni, hogy a bérlő idő előtti felmondásakor elveszíti a kauciót. Ez egy öszvér megoldás, mert a szerződést vagy fel lehet mondani egyoldalúan, vagy határozott idejű, a kettő együtt nem megy. De mégis ezt szokták.

2014. szept. 22. 16:40
 5/5 pistu02 válasza:
Ez szerintem a főbérlőtől függ.. az is egy megoldás, ha gyorsan találsz valakit a helyedre, akivel megbeszélsz egy kicsit kevesebb összeget, mint a te kauciód volt. Így te sem bukod el az egészet és ő is jobban jár. Mi is ezt csináltunk, most új helyre költöztünk, pont ma megyünk a MediaMarkt-ba hűtőt és mosógépet venni:)
2014. szept. 22. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!