Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Miért nem jelent be a főbérlőnk?

Miért nem jelent be a főbérlőnk?

Figyelt kérdés
Kötelessége bejelenteni az albérlőt, vagy csak választhatja? Azért kellene nekünk, mert vidékről költöztünk fel, és sok dologhoz kellene helyi lakcím (pl. munkaügyi központ). Rákérdeztünk, hogy ha azért nem jelentenek be, mert nem adóznak, nem kell aggódniuk, mi nem nyomjuk fel őket, de azt mondták, ők adóznak (ami szerintem nem igaz, de tényleg nem nyomnánk fel őket). Megteheti, hogy kifizettük a kauciót, fizetünk rendesen, van érvényes szerződésünk, de nem jelent be?
2014. máj. 30. 21:05
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
92%
Még az is lehet, hogy adózik az ingatlan bérbeadása után, csak tart attól, hogy ha akármilyen (állandó vagy ideiglenes) bejelentést aláír, akkor a bérlőket nem tudja kitenni majd a lakásból, ha éppen azt szeretné.
2014. máj. 30. 21:18
 2/16 anonim ***** válasza:
79%
Nem neki kell bejelenteni az ideiglenes lakcímedet, hanem neked saját magadnak. Ő csak aláírja a papírt, amit be kell adnod, mivel az ő tulajdonában van az ingatlan, ahol élsz.
2014. máj. 30. 21:56
 3/16 A kérdező kommentje:
azt értem, akkor jobban fogalmazok: nem akarja aláírni a papírt.
2014. máj. 30. 21:57
 4/16 A kérdező kommentje:

jogász ismerősöm pedig azt mondta, hogy nem tud egyetlen bírósági ítélettel vagy bármiféle hiteles példával alátámasztható esetet idézni arra, hogy a lakcímtől nehezebb lett volna bárkit i kitenni. szerinte ez tévhit.

szerintem nem adóznak, összesen 40ezer a lakbér, ha abból adózna, nem érné meg nekik, és eddig mindig zsebbe fizettünk.

2014. máj. 30. 22:02
 5/16 anonim ***** válasza:
35%

Joga van hozzá!

Gondolom, hogy már megszívta másik albérlőkkel.

Ha nem tetszik, akkor keress olyant, ahol bejelentenek.

2014. máj. 30. 22:03
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Sokan félnek a bejelentéstől, pedig valójában semmi rizikója nincsen, pláne az ideiglenesnek. Még az adó sem, hiszen azzal, hogy nála laksz, még semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy fizetsz is érte, és nem csak barátként adta kölcsön a lakását. Viszont nem kell, hogy ott legyél bejelentve, ahol valójában laksz. Én is éltem évekig a fővárosban albérletben, és soha nem azokba a lakásokba voltam ideiglenesen bejelentve, ahol ténylegesen laktam, hanem végig ugyanahhoz a távoli rokonomhoz.
2014. máj. 30. 22:06
 7/16 A kérdező kommentje:
nem kell rögtön támadni... szeretem ezt az albit, a főbérlőékkel sincs bajom, csak kellemetlen, hogy 200 km-re kell lejárkálnunk ügyeket intézni.
2014. máj. 30. 22:07
 8/16 A kérdező kommentje:
#6 köszi :)
2014. máj. 30. 22:08
 9/16 anonim ***** válasza:
93%

Hát akkor sorjában:

1. oda kell legyél bejelentve, ahol laksz. Kötelező, nem kívánságműsor. Ha a lakóhelyeden kívül másutt is tartózkodsz három hónapot meghaladóan, akkor azt tartózkodási helynek kell (KELL, kötelező) bejelenteni. Alias állandó és ideiglenes lakcím, ami mellesleg már nem létezik.

2. a te kötelességed a lakcímbejelentés. Ha elmulasztod, megbírságolhatnak, ha akarnak. Ha nem, nem.

3. a tulajdonosnak alá kell (KELL, kötelező) írnia a lakcímbejelentődet. Nem választhat; nincs joga megtagadni az aláírást, és még azt sem kötheti ki jogszerűen, hogy lakó- vagy tartózkodási helyet jelentesz be, népiesen állandó vagy ideiglenes lakcímet. A te lakcímbejelentésedhez ugyanis semmi köze, az csak egy rád vonatkozó adat egy nyilvántartásban, és nem az ingatlan tartozéka. Ha ebbe beleszól, vagy egyenesen megtagadja az aláírást, az a pétéká 5. paragrafus szerinti joggal való visszaélés esete. A bíróság ilyenkor pótolhatná az aláírást, vagy ha van két tanúval aláíratott bérleti szerződésed, az is, csak hát ki leszel penderítve, ha be merészeled jelenteni a lakcímedet, ami egyébként kötelező. Üdv a Balkánon!

4. hogy miért nem engedik a tulajok? Röviden: mert ostobák. Ettől nem leszel jobban bent a lakásban, és nem leszel kint se attól, ha nincs lakcímkártyád.

2014. máj. 31. 22:21
 10/16 anonim ***** válasza:
92%
Az ideiglenes lakcím nem kötelez semmire max. társkapcsolat bizonyítására alkalmas, bérletire nem. Arr viszont jó, hogy ha a postás hoz egy ajánlott levelet és nem vagy otthon, akkor át tudd venni a postán és ne kelljen újrapostázást kérni 280 ft-ért...
2014. jún. 1. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!