Objektív vélemény kellene: jól gondolom-e, hogy ez így nem annyira van jól?
Csak 2 hónapja költöztem új albérletbe, egy családi ház emeleti szintjére (külön bejárattal).
A tulaj a nővérem nagyon közeli barátnője (legyen Anikó), papírt nem írtunk semmiről. A földszinten Anikó két 60 körüli nagynénje lakik, az emeleti lakás Anikó tulajdona.
A fűtés (ígéret ellenére) nem lett leválasztva, a hőmérséklet csak a földszinten állítható, én max. teljesen zárhatom a radiátort, ha melegem van (fázás esetén nincs megoldás).
Ami zavar, hogy nálam 4 radiátor van, lent 3. Valami mérőkütyük is vannak a radiátoron, de a lényeg egyszerűbb: kijön a számla, én fizetem a 4/7-ét, lent a 3/7-ét, mivel nálam 4 db radiátor van (!). Nem számít, hogy a tetőtér miatt kisebb teret fűtök, az sem, hogy keveset vagyok itthon, jóformán egyáltalán nem főzök, ők meg egész nap - radiátor darabszámra megy az elosztás. Ez így OK?
A másik, hogy mindent, amit leolvasok (villany, gáz, víz), a nagynénikkel kell közölnöm. Miért? Nem ők a tulajok. Miért nem Anikónak? Aztán ő majd egyeztet velük.
Más: ha valami meghibásodik vagy nem jó, ötleteket ad, hogy oldjam meg és vonjam le a bérleti díjból. Igaz, innen 60 km-re él, de az nem a világvége. Szerintem nem ötletek kellenének, hanem megoldás.
És végül, most írt, hogy ezután máshová utaljam a pénzt, és egy számomra ismeretlen férfinevet adott meg, nem tudom, ki az. Ez nem tetszik sehogysem.
Amúgy nem rossz szándékú, csak ez az első kiadott lakása, van 4 gyereke, a férjére nem számíthat, stb., mindent megértek, csak mégis furán kezdem érezni magam.
Arra vagyok kíváncsi, vajon hisztis vagyok, vagy jól látom ezeket?
Ha nincs szerződés, és írásos megállapodás arról, hova kell utalnod a lakbért, akkor vita esetén nehéz lesz bármit bizonyítanod. Saját érdekedben köss szerződést.
A fűtést fogyasztás (költségosztók) és nem radiátor darabszám alapján kellene elszámolni, ez igaz.
A javításokat a bérbeadó egyetértésével magad megcsinálhatod vagy szakemberrel elvégeztetheted, és a költséget levonhatod a lakbérből. Jobban jársz, mintha odarángatnád a tulajdonost minden apró hiba miatt.
A jó hír: csak kicsit vagy hisztis.:)
A rossz hír: a nővéred barátnője nem nagyon okos.
A többivel kapcsolatban: a fűtés leválasztása meglehetősen drága mulatság. Ha fázol, szerintem a nénik hajlandóak feljebb csavarni a fűtést. Amúgy valószínűleg tényleg többet fizetsz, ha ez a bérleti díj mértékén nem kompenzálódik (értsd: kevesebbet fizetsz, mintha egy vadidegennek adta volna ki), akkor érdemes lenne beszélnetek róla.
Mérőolvasás: tekintsd úgy, hogy a nénik Anikó megbízottjai, nyilván ők diktálják be a szolgáltatónak az aktuális állást. Szerintem ezzel terhet vesznek le a válladról.
Meghibásodás: a hozzáállása megint csak neked kedvez. Ő 60 km-re tőled (ami azért oda-vissza már 120, ne feledd) nehezebben tudja megszervezni bárminek a javíttatását -alkalmasint neked is megfelelő időpontban!!-, mint Te. Ráadásul levonhatod a bérleti díjból, ami azért nem mindenhol ilyen egyértelmű.
Az, hogy a bérleti díjat hova utaltatja, a magánügye. Neked annyi a dolgod, hogy a közlemény rovatba beírd, amit kell és megőrizd a bizonylatot. Ezzel védve vagy.
Sajnálom, ha nem a várakozásodnak megfelelő választ adtam, de így gondolom.
A fűtéssel én sem lennék megbékélve így, de minden más szerintem csak részlet kérdés.
Nekem bérlőként aztán tökre mindegy kinek és hova utalom a pénzt, megőrzöm az utalási bizonylatot és pont.
Nekem bérlőként az is tökre mindegy, hogy kinek diktálom be az órákat, be legyen és ennek megfelelően fizessek, nekem csak is ez számít.
A mi főbérlőnk 100 km-re lakik, ami igen, oda-vissza már 200. Volt már zárcserétől kezdve csőtörésig mindenünk, ha folyton rá várnánk a javíttatással, akkor szerencsétlen alattunk lakó néni már patakokban úszna. Mi hívtunk szerelőt mindenhez, közben beszéltünk a főbérlővel, egyeztettünk, hogy mennyibe fog kerülni, kér-e számlát, stb. Szerintem ez így sokkal egyszerűbb és igazán nem nagy durranás kihívni egy szerelőt. A tulajnak 100 km-ről bonyolultabb lenne mindent elintézni és amíg úgy lehet hetekig nem tudtuk volna használni a fürdőszobánkat, úgy most egy nap alatt el lett intézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!