Mi van, ha nem jelentem be a t. helyet albérlet során?
Tegyük fel más lakására költözöm határozatlan időre, de állandó lakcímem vidék. Megbeszélés alapján menne a lakbér ill. rezsi. Jár valamiféle jogi kötelezettséggel, ha melléköltözöm?
Ha tart.helynek megjelölöm a címet, akkor az jár költséggel a bejelentés díján kívül? Havi/éves/akármilyen más?
Budapestre költöztem fel 240 kilométerről, így nekem fontos volt, hogy legyen tartózkodási helyem itt, mert a legtöbb orvos elküld ha túlterhelt és Pesten legtöbbször azok, hogy mit akarok itt vidéki címmel? Menjek a saját orvosomhoz. Szeptemberben elcsapott zöld lámpánál (gyalogosoknak zöld) egy autó. A kórházban csak azért láttak el (röntgen, ultrahang, általános vizsgálat), mert a hozzájuk tartozó utcában történt az eset.(3-szor megkérdezték melyik utca, az egyik még hozzá is tette, hogy akkor ide tartozok, szóval ennyin múlt)
Nőgyógyászaton csak azért fogadtak első körben ha van 5 perce az orvosnak bejuthatok stílusban, mert eseményutáni tablettára volt szükségem, amúgy közölték, hogy mivel nem vagyok kerületi lakos (nincs 20 ezrem magánra) ezért minimum 3 hét a várakozási idő, amúgy csak 1-2 lenne. Azóta meg mivel már jártam ott kerületi lakosként kezelnek és a lakcímkártyám sem kell lobogtatni, hogy de hát már van új címem.
Valamint még egy fontos tényező. Ha rendelek valamit és nem vagyok itthon mikor a postás kihozza csak lakcím kártya ellenében tudom a postán felvenni, hiába szerepel a csomagon a nevem.
A bejelentés pedig ingyenes, ha elhagyod a lakcímkártyád akkor kell a pótlásért talán 500 ft-t fizetni, de ebben nem vagyok biztos.
És a vérmes tulajoknak így utószóként, nem értem sokan miért tiltják meg a tartózkodási hely bejelentését. (ami mellesleg törvényileg kötelező) Az semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az állandó lakcímem marad a szüleimnél, köszönöm az jó hely neki, de az orvoshoz és az ügyintézéshez szükségem van itteni címre. Ha nem fizetek attól még kilakoltathat, hogy a tartózkodásim a lakásába szól. Mondjuk az meg a másik, hogy ha szimpatikusnak talál, rendesen is fizetek, akkor ennyi bizalmat miért nem tud megadni, hogy nem akarok semmilyen módon visszaélni ezzel? Rögtön elutasítóak, már a hirdetésben kikötik, hogy nem engedi és pont. Vajon mit szólnának ha ezért fel lennének jelentve?
" lakhelyen történő személyi irat ellenőrzés, 1000 számra történik évente."
?? Te miről beszélsz? Rendőr végig csengeti a lakókat és mindenkinek kéri a lakcim kártyáját vagy mi? :-D el nem tudok ilyet képzelni de ha van is: mondható hogy most jöttem, nem is itt lakom csak vendégségben vagyok stb ;-) De amúgy nem ellenőrzik soha és kára is igazából az ott lakóknak lesz ha az orvos elküldi mondjuk.
"Viszont nem kell harmadik személy jóváhagyása a bejelentkezéshez"
Tudtommal nálunk se kell. Bérleti szerződés elég.
"hogy ha a tudomásukra jut, felmondják a szerződést"
1. honnan tudják meg?
2. ha addig rendesen fizetett mindent, akkor emiatt miért is bontanák fel? Semmilyen hátránnyal nem jár a bejelentés rájuk nézve. Szerintem ez nem reális, hogy emiatt felmondana egy rendes bérlőt.
#19: például önként elmondja neki. Nehogymár titkolózni kelljen egy törvényes kötelesség teljesítéséről. Az se titok, hogy az adómat be szoktam fizetni, és nem is tilthatja meg nekem senki. A tulajdonos egyébként kikérheti a nyilvántartásból a bejelentkezettek nevét, sőt, újabban külön értesítést is kérhet arra az esetre, ha valaki az ingatlanja címét adja meg lakcíméül.
Azért mondja fel némelyik tulajdonos emiatt a szerződést, mert hiányosak a jogi ismeretei, illetve sértőnek érzi, hogy akarata ellenére történt valami. Ha nem lenne ezzel gondja, aláírná a lakcímbejelentőt kérés nélkül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!