Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mi van, ha nem jelentem be a...

Mi van, ha nem jelentem be a t. helyet albérlet során?

Figyelt kérdés

Tegyük fel más lakására költözöm határozatlan időre, de állandó lakcímem vidék. Megbeszélés alapján menne a lakbér ill. rezsi. Jár valamiféle jogi kötelezettséggel, ha melléköltözöm?

Ha tart.helynek megjelölöm a címet, akkor az jár költséggel a bejelentés díján kívül? Havi/éves/akármilyen más?

2013. dec. 30. 19:52
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Ne legyen félreértés, átjelentkezem, mint tartózkodási hely, ha ingyenes, vagy potom összegért lehet ezt elintézni, csak nem szívesen állnék sorba fél napot az önkormányzatban és nem szívesen fizetnék ilyenért. Beteg ritkán vagyok, ha kell lemegyek vidékre, nem lakom így se messze, legalább meglátogatom szüleim is, terjesztem a náthát. :D Háziorvoson kívül pedig mindenhol fogadnak (fogászat, szemészet, stb.), ahova nem kell külön háziorvosi beutaló, ebben igazad van utolsó.
2014. jan. 2. 10:13
 12/21 anonim ***** válasza:

Budapestre költöztem fel 240 kilométerről, így nekem fontos volt, hogy legyen tartózkodási helyem itt, mert a legtöbb orvos elküld ha túlterhelt és Pesten legtöbbször azok, hogy mit akarok itt vidéki címmel? Menjek a saját orvosomhoz. Szeptemberben elcsapott zöld lámpánál (gyalogosoknak zöld) egy autó. A kórházban csak azért láttak el (röntgen, ultrahang, általános vizsgálat), mert a hozzájuk tartozó utcában történt az eset.(3-szor megkérdezték melyik utca, az egyik még hozzá is tette, hogy akkor ide tartozok, szóval ennyin múlt)

Nőgyógyászaton csak azért fogadtak első körben ha van 5 perce az orvosnak bejuthatok stílusban, mert eseményutáni tablettára volt szükségem, amúgy közölték, hogy mivel nem vagyok kerületi lakos (nincs 20 ezrem magánra) ezért minimum 3 hét a várakozási idő, amúgy csak 1-2 lenne. Azóta meg mivel már jártam ott kerületi lakosként kezelnek és a lakcímkártyám sem kell lobogtatni, hogy de hát már van új címem.

Valamint még egy fontos tényező. Ha rendelek valamit és nem vagyok itthon mikor a postás kihozza csak lakcím kártya ellenében tudom a postán felvenni, hiába szerepel a csomagon a nevem.

A bejelentés pedig ingyenes, ha elhagyod a lakcímkártyád akkor kell a pótlásért talán 500 ft-t fizetni, de ebben nem vagyok biztos.

És a vérmes tulajoknak így utószóként, nem értem sokan miért tiltják meg a tartózkodási hely bejelentését. (ami mellesleg törvényileg kötelező) Az semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az állandó lakcímem marad a szüleimnél, köszönöm az jó hely neki, de az orvoshoz és az ügyintézéshez szükségem van itteni címre. Ha nem fizetek attól még kilakoltathat, hogy a tartózkodásim a lakásába szól. Mondjuk az meg a másik, hogy ha szimpatikusnak talál, rendesen is fizetek, akkor ennyi bizalmat miért nem tud megadni, hogy nem akarok semmilyen módon visszaélni ezzel? Rögtön elutasítóak, már a hirdetésben kikötik, hogy nem engedi és pont. Vajon mit szólnának ha ezért fel lennének jelentve?

2014. jan. 2. 12:05
 13/21 anonim ***** válasza:
#12 "Rögtön elutasítóak, már a hirdetésben kikötik..." !!Szövegértés, ha neked nem felel meg nem mész oda erőlködni . ENNYI XD
2014. jan. 2. 15:58
 14/21 anonim ***** válasza:
#12: az ilyen tulajdonos olcsó, lepukkant lakást ad ki olyan bérlőknek, akiknek a lakcímnélküliség is megfelel. Mondhatni vonzza a csavargókat. Az ilyenek megérdemlik egymást.
2014. jan. 2. 16:03
 15/21 anonim ***** válasza:

" lakhelyen történő személyi irat ellenőrzés, 1000 számra történik évente."

?? Te miről beszélsz? Rendőr végig csengeti a lakókat és mindenkinek kéri a lakcim kártyáját vagy mi? :-D el nem tudok ilyet képzelni de ha van is: mondható hogy most jöttem, nem is itt lakom csak vendégségben vagyok stb ;-) De amúgy nem ellenőrzik soha és kára is igazából az ott lakóknak lesz ha az orvos elküldi mondjuk.

2014. jan. 6. 03:49
 16/21 anonim ***** válasza:
#15: hivatalos eljárásban hazudni nem olyan egyszerű ám. De az igaz, hogy a lakcímbejelentési kötelezettség ellenőrzése nem konzekvens. Mondhatni nem is létezik, csak alkalomadtán kötnek bele egy-egy "elfelejtett" bejelentkezésbe, de olyankor az 30 ezerbe fáj. Kultúrországban (Nyugat-EU) bejelentkezés után 2 héten belül bekopogtat két rendőr, és ezzel ki is derülnek a stiklik. Viszont nem kell harmadik személy jóváhagyása a bejelentkezéshez. Miért is kellene, az kötelesség, és nem úri kegy.
2014. jan. 6. 10:52
 17/21 anonim ***** válasza:

"Viszont nem kell harmadik személy jóváhagyása a bejelentkezéshez"

Tudtommal nálunk se kell. Bérleti szerződés elég.

2014. jan. 6. 15:07
 18/21 anonim ***** válasza:
#17: csak akkor, ha a bérleti szerződés közokiratba vagy teljes bizonyítóerejű magánokiratba van foglalva. De a tulajdonosok általában annyira idegenkednek a lakcímbejelentéstől, hogy ha a tudomásukra jut, felmondják a szerződést, és lehet költözni. A gyakorlatban ezért mégiscsak a jóindulatuktól függ egy másik ember kötelezettségének teljesítése.
2014. jan. 6. 15:13
 19/21 anonim ***** válasza:

"hogy ha a tudomásukra jut, felmondják a szerződést"

1. honnan tudják meg?

2. ha addig rendesen fizetett mindent, akkor emiatt miért is bontanák fel? Semmilyen hátránnyal nem jár a bejelentés rájuk nézve. Szerintem ez nem reális, hogy emiatt felmondana egy rendes bérlőt.

2014. jan. 6. 15:20
 20/21 anonim ***** válasza:

#19: például önként elmondja neki. Nehogymár titkolózni kelljen egy törvényes kötelesség teljesítéséről. Az se titok, hogy az adómat be szoktam fizetni, és nem is tilthatja meg nekem senki. A tulajdonos egyébként kikérheti a nyilvántartásból a bejelentkezettek nevét, sőt, újabban külön értesítést is kérhet arra az esetre, ha valaki az ingatlanja címét adja meg lakcíméül.

Azért mondja fel némelyik tulajdonos emiatt a szerződést, mert hiányosak a jogi ismeretei, illetve sértőnek érzi, hogy akarata ellenére történt valami. Ha nem lenne ezzel gondja, aláírná a lakcímbejelentőt kérés nélkül is.

2014. jan. 6. 15:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!