Milyen karbantartási munkálatokat fizettetnének ki az albérlőkkel?
példa egy szerződésmintából a netről:
8. Felek megállapodnak abban, hogy a rendes karbantartás körét meghaladó felújítási vagy
helyreállítási munkák költségei a bérbeadót terhelik. Ilyen esetben a bérlő köteles tűrni a
karbantartással, felújítással, helyreállítással kapcsolatos munkák elvégzését.------------
A karbantartási munkákat a bérbeadó fizeti. A bérlő az általa okozott kárért felel.
Én magam még azt sem értem, amikor a falak újrafestetését a bérlővel akarják kifizettetni, mikor normál használat mellett is teljesen természetes, hogy a falak az évek során koszolódnak.
Első, ez nem igaz!
Kérdező: az állagmegóvó munkálatokat kell kifizetnie a bérlőnek (nem "al"bérlő, mert az más!!!), tehát olyanokat, amik a használattal kapcsolatos "rendes kopást" javítják ki.
A bérbeadó fizeti nagy felújításokat, átalakításokat, stb...
A részletekért ld. a Lakástörvényt.
A törvény szerint az épület karbantartása a bérbeadó feladata (ez tipikusan a közös költségbe bújtatott felújítási alap fizetését jelenti), a lakás és berendezéseinek karbantartására pedig a szerződésben rögzített megállapodás az irányadó; ennek hiányában a karbantartás és a javítás a bérlő, a pótlás és a csere a bérbeadó költsége.
Szerintem annak van értelme, hogy jelentéktelen költségek, illetve rendszeres javítások elszámolásával nem vacakolnak, hanem a bérlő megcsináltatja a javítást, és ki is fizeti. Erre esetleg egy éves keretet is meg lehet állapítani, ami kvázi a lakbér része. A hosszabb távra szóló (feltehetőleg a szerződés időtartamán túl mutató) karbantartást meg a bérbeadó fizeti. A festést szerintem (hosszú távú bérlés esetén) érdemes a bérlőre rábízni, intézze és fizesse ő, legalább olyan lesz a fal, ami tetszik neki. Pár évente úgyis újra kell festeni, ez tehát nem olyan költség, amit a bérlő a következő lakónak ajándékoz. Abban persze meg kell állapodni, hogy milyen színű lesz a fal a kiköltözéskor, mert nem várható el, hogy a tulajdonos extrém színű falakkal hirdesse a lakást. Nyilván, ha valaki csak pár hónapra bérel, akkor viszont az a praktikus, ha nem kell festenie, és a tulajdonos intézi a tisztasági festést.
Szerintem apróbb karbantartási munkálatokat illik kifizetnie az albérlőnek, amely "kár" használat során keletkezik.
Nálunk pl. teljes zárszerkezetet kellett cseréltetni, mert amúgy is vacak állapotban volt, aztán meg egyik pillanatról a másikra zárhatatlan lett a lakás. Hívtunk egy szakembert, aki kicserélte az egészet, majd felhívtuk a tulajt, hogy tudjon róla, az ő kulcsa már nem jó. Rögtön rávágta, hogy tudja, hogy nem is volt túl jó, már akkor sem, amikor beköltöztünk, így természetesen ezt ő kifizeti. Nem kértük, de nagyon rendes volt.
Akkor, ha pl. meglocsolod a falat valamivel, azt is illik helyreállítani, ha tönkremegy a zuhanyrózsa, vagy dugulás van azt is. Komolyabb munkákat nem varrhat a nyakadba a bérbeadó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!