Mire figyelsz egy lakást elmész lakást nézni (albérlet)?
Nna, ezt benéztem. Szóval:
Mire figyelsz, ha elmész megnézni egy lakást (albérlet)?
mielőtt elmegyek lakásnézőbe, rá szoktam szánni egy tízperc-negyedórát, hogy sétáljak a környéken. mi hol található, van-e a közelben gyógyszertár, éjjel-nappali vagy rendes bolt, bank stb. - gyors ellenőrzés.
amikor már ott vagyok:
- fűtés és szigetelés! (és rá is kérdezek, milyen a fűtési szezon, megnézem az ablakokat. volt már rá példa, hogy végül a tulajdonos benyögte, hogy hát "ó, télen tök jó a fűtés! még az ablakot is ki kell nyitnom!" és ez ugye nem túl jó hír.)
- egyedileg szabályozható-e a fűtés?
- rá szoktam kérdezni a rezsi mennyiségére is, tud-e mutatni egy számlát, esetleg füzetben vezették-e az előző lakók, hogy mennyi fogyasztás mekkora összegeket eredményez.
- szerződés! ha nincs, akkor kérek. ha akkor sincs, akkor nem költözöm be. jó, ha vannak írott szabályok, amikre te is, a bérbeadó is hivatkozhattok - pl. ki fizet, ha valami baj van (a felső szomszéd miatt beázik a plafon, leszakad a csillár, összekarcolod a falat stb.)
- zárak (működnek-e, mennyi van, volt-e már betörés vagy kísérlet)
és persze végig figyelem a bérbeadót, mire hogyan reagál stb.
#6-os vagyok, kihagytam:
- fény! (valóban, fontos! érdemes délelőtt-napközben menni és figyelni. nem csak egy-egy szobát, hanem az egész lakást, hova jut kevesebb és több fény. általában a belső udvarra néző ablakok esetében sötétebb van, ami az utcára néz, az világosabb, bár attól is függ, van-e fölötted erkély, szemközti házak árnyékolnak-e. apróság, de azért számít, hogy milyen villanyszámlát produkálsz, ha az orrodig sem látsz.)
Az előttem szólók válaszát kiegészítem:
- Milyen gyakran óhajt a főbérlő megjelenni a lakásban. Mert ja pl. nyugdíjas néni, aki a szomszéd utcában lakik, akkor az Isten óvjon.
- Hajlandó-e ideiglenesre bejelenteni a lakásba. (orvos, ügyintézés)
- Ha valami elromlik, ki mit fizet.
- Ha előzőleg más lakott ott albérletbe, akkor zárcsere, biztos, ami biztos.
- Kifizeti a rezsit. Ha ő, akkor kérj számlamásolatot.
- Mennyire biztonságos a lakás. (zárak, ajtók, rács, ablak)
- Este is menj el a környékre, ha nem ismered, mert ami nappal barátságos park, amin át kell menned, este már nem biztos.
- Ja, és informálódj az előző lakóról, mert én már jártam úgy, hogy pár cigány gyerek az előző bérlőt kereste egy vita miatt :)
Jókat írtak előttem.
De mi benéztük. A tulaj korrektnek tűnt, kedves volt.
Még azt is megengedte, hogy a kauciót két részletben fizessük be. Na ahogy aláírtuk a szerződést és beköltöztünk minden megváltozott. 1 hét elteltével úgy telefonált ránk, hogy még csak bele sem köszönt a telefonba, felszolított minket, hogy fizessük a másik felét a kauciónak, megpróbált olyan számlát kifizettetni velünk, ami nem is nekünk jött ( azt nem mi fogyasztottuk).
Beköltözésünk után már másnap folyt a víz a wc tartályról ( persze mikor megnéztük a lakást ennek nyoma sem volt, szépen letörölgettek mindent). 2 hét múlva penészesek lettek a falak és a ruhák nem száradtak, büdösek voltak. Tiszta pára volt a lakás hiába szellőztettem. Állítása szerint soha nem penészedett a lakás ( a fürdő amúgy frissen volt festve, 2 hét múlva tiszta penész volt az is), nyilván belihegtem 2 hét alatt az egész lakást.
Pénzünk jelenleg nincs költözni, mert innen már a sajátunkba megyünk az meg még nincs kész.
Így vennünk kellett egy párátlanítót ( 50e ft) azóta nincs penész és a ruhák sem büdösek, de a villanyszámlát szépen megdobja. Heti szinten 8-12 l vizet szed ki a falakból úgy, hogy nem is megy egész nap.
A tűzhely 2 gázrózsája rossz, azóta is javíttatja, most a csap csöpög és nem hajlandó állni a javítást a természetes elhasználódásra hivatkozva, a csap amúgy biztos 3 hónap alatt használódik el...
Egy inkorrekt gyökér a fazon.
Nagyon válaszd meg kitől veszel ki lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!