Egy 1/1-es tulajdonos kiadhat egy ingatlant (családi házat/lakást) az 1/1-es haszonélvező beleegyezése nélkül?

NEM, nem adhatja ki, a haszonélvezöé minden használati jog.
Neki, a haszonélvezönek van joga megszabni, ki lakhat az ingatlanban (és a tulajdonost is kizárhatja a használatból), kiadhatja és a bevételt ö kapja, gyakorlatilag mindent ö tehet meg, kivéve, hogy nem adhatja el az ingatlant.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy keletkezik a haszonélvezet, az esetek nagyrészében.
Elsődleges eset, hogy a haszonélvező vette/építette. Mikor özveggyé válik, akkor költség csökkentés miatt ráíratják az egész ingatlant a közvetlen örökösre, vagy pl az unokára esetleg több unokára. Normális ügyvéd ilyen esetben ráveszi a tulajdonost a haszonélvezet bejegyzésére.
Én annak idején kiharcoltam a haszonélvezetet a nagymamámnak. Sok évvel később már a család többi tagja is helyeselte, mikor a 1/1 tulajdonos testvér el akarta volna adni a házat a feje fölül. Ekkor már egy zseni voltam, eddig a pillanatig meg egy fütyi.
A második gyakori eset, mikor elvált a tulajdonos. Az ingatlan pedig kizárólag 1 ember tulajdonába kerül. Ezután lesz egy élettársa akivel sok évig együtt él, de hogy a tulajdonos aktuális párját a gyerekei ne tudják az utcára tenni halála után, előre bejegyezteti neki a haszonélvezetet.
Szintén van a családban: Anyukám élettársával 20 éve élnek együtt, és 10 év után kapott haszonélvezetet. Anyukám élettársa a volt párjával csak 12 évig voltak házasok, közben született 3 gyerek. Itt majd örökösödési háború lesz, ez egy tény, anyukám élettársának is ez a véleménye. Pár éve az öreggel el akarták adatni a saját házát, hogy ők el tudják kezdeni az életüket, ezért anyukám tulajdon részt is kapott. Alapból járt volna neki mivel ezelőtt pár évvel közösen felújították fel az egész házat, ez alapján arányosan kapta a %-ot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!