Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mi a reális bérleti díj az...

Mi a reális bérleti díj az alábbi adatokra?

Figyelt kérdés

2021-es építésű társasházban, második emeleten 42nm-es, nappali +1 szobás lakás. A lakás megyei jogú város belvárosában van. Tartozik hozzá egy parkolóhely, zárt udvarban.

Amerikai konyhás nappali, fürdő+wc egy helyiségben. Zuhanykabinos, kád nincs. A lakásnak saját kazánja van, amely gondoskodik a meleg vízről, valamint 2 radiátoron keresztül a fűtésről. Termosztáttal szabályozható.

Nyugati tájolás, panorámás kilátás.

Közösköltség 5150Ft. Ebben a lépcsőház takarítása, a közös áramfogyasztás (világítás, kapu), és a szemétszállítás van benne.

A jelenlegi bérleti díj 120.000Ft

A rezsi átlagosan 20-22 ezer Ft, fűtéssel pedig 25-26 ezer Ft. Ez a 20-26 ezer tartalmazza ugye:

- közösköltség

- vízfogyasztás

- áramfogyasztás

- gázfogyasztás

- valamint OneTv (korábban vodafone)

Azaz átlagosan 140-145 ezer Ft között fizettem eddig.

Konyhában lakáshoz tartozik:

- konyhabútor

- indukciós főzőlap

- légkeveréses sütő

- páraelszívó

Fürdőben lakáshoz tartozik:

- mosó- szárítógép

- szagelszívó

Lakás egyéb tartozékai:

- egy fotel

- 2 éjjeliszekrény

- étkezőasztal 4 székkel

- előszoba szekrény

- 1 gardróbszekrény

A bérbeadó jelezte, hogy a lejáró határozott szerződésem után az új szerződésben más bérleti díjjal számoltak. 5-8%-ot emelnének, azaz ~125-130 ezer Ft lenne a bérleti díj. Az áremelkedés és az infláció miatt.

Na most, az áremelkedés engem is érint a boltokban.

De a másik, hogy az imént átfutva az ingatlan.com itteni kínálatát, azt látom, hogy jelenleg a 120-135 ezres kategóriában olyan lakások vannak, amelyek 50-70 négyzetméteresek, és akár még bútorozottak is, gépekkel együtt.

Én mindenképp szeretnék továbbra is ebben a lakásban lakni, de nem tartom reálisnak az emelést, még ha nem is magas.

Idény nyáron az SZJA mentesség is megszűnik számomra, de erről nyilván tudom, hogy a bérbeadó nem tehet és alapvetően köze sincs hozzá.

Hogyan tudnám megbeszélni, hogy ne legyen díjemelés, úgy, hogy ne származzon belőle hátrányom?

tegnapelőtt 17:02
 1/10 A kérdező kommentje:

Még egy infó:

egy éve lakom itt, ezidő alatt fizettem 120.000Ft-ot.

tegnapelőtt 17:04
 2/10 anonim ***** válasza:
64%

5-10 ezer forintos emelést sokallsz?

Mások simán emelnének 20-30 ezret .

tegnapelőtt 17:05
 3/10 A kérdező kommentje:
Alattam ugyanolyan lakás van, 4 helyett 2 zónás főzőlappal, sütő nélkül. És nem panorámás. Minden más ugyanaz, és 100.000Ft a bérleti díj.
tegnapelőtt 17:06
 4/10 A kérdező kommentje:

#2: írtam a leírásban, hogy nem sok az 5-8%.

A kérdés viszont az, hogy a fent írt adatokkal reális-e egyáltalán akármennyit emelni.

tegnapelőtt 17:07
 5/10 anonim ***** válasza:
92%

Nem igazán lehet olyanról beszélni, hogy "reális bérleti díj". Mindig az számít hogy mennyit szeretne kérni a tulajdonos és mennyit hajlandó fizetni a lakó.

Amit a fiamék bérelnek az a reális bérleti díj alatt van és ők is jól tudják, hogy hasonló lakást csak 50-60 ezerrel többért tudnának kivenni ha elköltöznének onnan. A tulajdonos azonban megmondta, hogy neki jobb az ha kevesebbet emel és így ők maradnak benne, mert velük 2 éve nem volt problémája és nem akar új lakókat keresni. Ugyanígy a lányom lakásánál is kérhetnének többet, de 1 éves szerződés van, ezen most nem fognak emelni. Majd ha nyáron lejár akkor lehet magasabb lesz majd a bérleti díj a mostaninál. Akkor majd eldöntjük, hogy nekünk jó-e, mert simán találnak bérlőt helyettünk.

Nézz körbe, hogy találnál-e hasonlót kevesebbért mint amennyit emelni akar a tulaj! Ha találsz akkor nem reális az emelés és vagy kérheted, hogy kevesebb legyen vagy egyszerűen elköltözöl. Ha nem találsz akkor meg reális az emelés. Ennyit tudsz tenni.

tegnapelőtt 17:21
 6/10 anonim ***** válasza:
93%
A tulajdonos azt, mondja hogy januártól 125 vagy 130 ezer a bérleti díj, te meg azt hogy nem akarsz többet fizetni. Mindketten eldönthetitek, hogy mi a fontosabb. A tulajnak a stabil fizetőképes bérlő vagy egy új hirdetés és válogatás a jelentkezők közül, te meg eldöntheted, hogy mennyire jó neked ez a lakás, költözöl-e inkább és keresel másik helyet vagy elfogadod az emelést. Nincs olyan hogy mi a reális, csak az van, hogy melyikőtöknek fontosabb az szerződés megtartása. Az nyer akinek kevésbé fontos a szerződés hosszabbítása.
tegnapelőtt 17:34
 7/10 anonim ***** válasza:
60%
Elkérnék érte 160 plusz rezsit simán
tegnapelőtt 19:44
 8/10 anonim ***** válasza:
86%

"A lakás megyei jogú város belvárosában van."

Hát ez a nem mindegy, hogy melyikben.

Azt tudni kéne, nálatok mi van az árban és a többi hirdetésben mi van az árban.

" jelenleg a 120-135 ezres kategóriában olyan lakások vannak, amelyek 50-70 négyzetméteresek, és akár még bútorozottak is, gépekkel együtt."

Én is adtam ki úgy olcsón a lakást, hogy a háztartási gépek mindenkori javítása/cseréje nem volt benne.

Erre olyan havi 50-100 000-t kell számolni.

Mosógép, hűtő, mikró, ventillátorok, léghűtők (másutt légkondi, ugye), sütő, tűzhely, porszívó, TV, rádió, hifi, hol mi van.

Nálam a kktg és a közjegyzői díj is benne van, ezekért nem kell külön fizetni, mert én állom.

Sok hirdetőnél a rezsi is fix és benne van.

Meg kell kérdezni, mi van az árban.

Az emelés mindig úgy tárgyaljuk, hogy nézzen körül a kedves bérlő a piacon, és ha úgy találja, hogy érdemes elköltöznie, akkor költözzön, ha nem érdemes, akkor meg fogadja el az emelést.

tegnapelőtt 22:48
 9/10 anonim ***** válasza:
62%
3: De ott se tudjuk, mi van benne az árban...
tegnapelőtt 22:50
 10/10 anonim ***** válasza:

Én kifizetném.

Nem nagy emelés és megéri, ha jó a kecó…

ma 09:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!