Mi a reális bérleti díj az alábbi adatokra?
2021-es építésű társasházban, második emeleten 42nm-es, nappali +1 szobás lakás. A lakás megyei jogú város belvárosában van. Tartozik hozzá egy parkolóhely, zárt udvarban.
Amerikai konyhás nappali, fürdő+wc egy helyiségben. Zuhanykabinos, kád nincs. A lakásnak saját kazánja van, amely gondoskodik a meleg vízről, valamint 2 radiátoron keresztül a fűtésről. Termosztáttal szabályozható.
Nyugati tájolás, panorámás kilátás.
Közösköltség 5150Ft. Ebben a lépcsőház takarítása, a közös áramfogyasztás (világítás, kapu), és a szemétszállítás van benne.
A jelenlegi bérleti díj 120.000Ft
A rezsi átlagosan 20-22 ezer Ft, fűtéssel pedig 25-26 ezer Ft. Ez a 20-26 ezer tartalmazza ugye:
- közösköltség
- vízfogyasztás
- áramfogyasztás
- gázfogyasztás
- valamint OneTv (korábban vodafone)
Azaz átlagosan 140-145 ezer Ft között fizettem eddig.
Konyhában lakáshoz tartozik:
- konyhabútor
- indukciós főzőlap
- légkeveréses sütő
- páraelszívó
Fürdőben lakáshoz tartozik:
- mosó- szárítógép
- szagelszívó
Lakás egyéb tartozékai:
- egy fotel
- 2 éjjeliszekrény
- étkezőasztal 4 székkel
- előszoba szekrény
- 1 gardróbszekrény
A bérbeadó jelezte, hogy a lejáró határozott szerződésem után az új szerződésben más bérleti díjjal számoltak. 5-8%-ot emelnének, azaz ~125-130 ezer Ft lenne a bérleti díj. Az áremelkedés és az infláció miatt.
Na most, az áremelkedés engem is érint a boltokban.
De a másik, hogy az imént átfutva az ingatlan.com itteni kínálatát, azt látom, hogy jelenleg a 120-135 ezres kategóriában olyan lakások vannak, amelyek 50-70 négyzetméteresek, és akár még bútorozottak is, gépekkel együtt.
Én mindenképp szeretnék továbbra is ebben a lakásban lakni, de nem tartom reálisnak az emelést, még ha nem is magas.
Idény nyáron az SZJA mentesség is megszűnik számomra, de erről nyilván tudom, hogy a bérbeadó nem tehet és alapvetően köze sincs hozzá.
Hogyan tudnám megbeszélni, hogy ne legyen díjemelés, úgy, hogy ne származzon belőle hátrányom?
Még egy infó:
egy éve lakom itt, ezidő alatt fizettem 120.000Ft-ot.
5-10 ezer forintos emelést sokallsz?
Mások simán emelnének 20-30 ezret .
#2: írtam a leírásban, hogy nem sok az 5-8%.
A kérdés viszont az, hogy a fent írt adatokkal reális-e egyáltalán akármennyit emelni.
Nem igazán lehet olyanról beszélni, hogy "reális bérleti díj". Mindig az számít hogy mennyit szeretne kérni a tulajdonos és mennyit hajlandó fizetni a lakó.
Amit a fiamék bérelnek az a reális bérleti díj alatt van és ők is jól tudják, hogy hasonló lakást csak 50-60 ezerrel többért tudnának kivenni ha elköltöznének onnan. A tulajdonos azonban megmondta, hogy neki jobb az ha kevesebbet emel és így ők maradnak benne, mert velük 2 éve nem volt problémája és nem akar új lakókat keresni. Ugyanígy a lányom lakásánál is kérhetnének többet, de 1 éves szerződés van, ezen most nem fognak emelni. Majd ha nyáron lejár akkor lehet magasabb lesz majd a bérleti díj a mostaninál. Akkor majd eldöntjük, hogy nekünk jó-e, mert simán találnak bérlőt helyettünk.
Nézz körbe, hogy találnál-e hasonlót kevesebbért mint amennyit emelni akar a tulaj! Ha találsz akkor nem reális az emelés és vagy kérheted, hogy kevesebb legyen vagy egyszerűen elköltözöl. Ha nem találsz akkor meg reális az emelés. Ennyit tudsz tenni.
"A lakás megyei jogú város belvárosában van."
Hát ez a nem mindegy, hogy melyikben.
Azt tudni kéne, nálatok mi van az árban és a többi hirdetésben mi van az árban.
" jelenleg a 120-135 ezres kategóriában olyan lakások vannak, amelyek 50-70 négyzetméteresek, és akár még bútorozottak is, gépekkel együtt."
Én is adtam ki úgy olcsón a lakást, hogy a háztartási gépek mindenkori javítása/cseréje nem volt benne.
Erre olyan havi 50-100 000-t kell számolni.
Mosógép, hűtő, mikró, ventillátorok, léghűtők (másutt légkondi, ugye), sütő, tűzhely, porszívó, TV, rádió, hifi, hol mi van.
Nálam a kktg és a közjegyzői díj is benne van, ezekért nem kell külön fizetni, mert én állom.
Sok hirdetőnél a rezsi is fix és benne van.
Meg kell kérdezni, mi van az árban.
Az emelés mindig úgy tárgyaljuk, hogy nézzen körül a kedves bérlő a piacon, és ha úgy találja, hogy érdemes elköltöznie, akkor költözzön, ha nem érdemes, akkor meg fogadja el az emelést.
Én kifizetném.
Nem nagy emelés és megéri, ha jó a kecó…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!