Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Most akkor ugye nincs ervenyes...

Most akkor ugye nincs ervenyes szerzodesunk?

Figyelt kérdés
2020-ban koltoztunk egy alberletbe, rendes 2 tanus szerzodessel, kozjegyzoi kikoltozesi nyilatkozattal. 1 ev letelte utan ismet irtunk szerzodest, bar nem "teljesen jot" szerintem, mert azt irtuk csak h mettol meddig, mennyi berletidijert, illetve az elozo szerzodesre utaltunk benne. Nem tudom lehet e igy egyaltalan. Eztkoveto evben (2022)csupan emailben "beszeltuk meg" a plusz egy evet. Itt emeles is tortent, de ezt is emailben irta le a tulaj, hogy ettol a naptol ennyire emel, es kesz. 2023-ban pedig ismet emelt, emailben kozolte, de itt mar nem is emlitettunk hosszabbitast, semmit, csak fizetjuk az ismet emelt dijat. Szamlat ad minden honapban. Ha jol sejtem ervenyes szerzodesunk nincs, attol fuggetlenul, hogy ad szamlat, illetve atutalassal egyenlitunk mindent. Az emailes hosszabbitasokban nincs utalas sem a szerzodesre. Illetve 2023ban szo sincs a hosszabbitasrol sem, csak h mennyire emelkedik a berletidij.
aug. 14. 15:26
 1/6 anonim ***** válasza:
26%

"h mettol meddig,"

Határozott idejű szerződés, mi ebben a nem jó?

aug. 14. 15:31
 2/6 anonim ***** válasza:
68%
Átalakult határozatlan idejüvé a szerződés.
aug. 14. 16:47
 3/6 anonim ***** válasza:
51%
Ha nincs szerződés akkor mi van? Ha nem fizetsz költözöl. Mi a probléma?
aug. 14. 16:55
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Határozott idejű szerződés addig érvényes, ameddig a dátum szerint le nem jár.

Úgy általánosságban érvényesek szoktak lenni a szóban megkötött szerződések is, de lakás bérbeadásáról szóló szerződés esetén nem ez a helyzet. Az csak írásban érvényes, mindkét fél által aláírva, ez pedig nektek nincs.

Lakástörvény 2. § (5) bekezdés:

"A lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges."

Viszont van egy olyan a Ptk-ban, hogy a teljesítéssel, ill. a teljesítés elfogadásával a szerződés érvényessé válik. Vagyis, ha a bérbeadó elfogadta a pénzt, te pedig lelaktad a pénz árát, akkor a szóban, vagy ráutaló magatartással megkötött szerződés így arra a hónapra, utólag érvényessé vált. (Ez egyes jogi esetekben lehet fontos, pl. nem lehet azt mondani, hogy már évek óta rosszhiszemű lakók vagytok.) De a jövőre nézve nincs hatálya. Ezért jobban teszitek, ha írtok legalább ti magatok papíron egy szerződést. De csak ha bízol a bérbe adóban. Ha nem, akkor inkább költsetek közjegyzőre.

aug. 14. 17:17
 5/6 anonim ***** válasza:

Azt nem lehet tudni, hogy határozott vagy határozatlan idejű volt a szerződés. Illetve a határozott idő az a lakhatásra, vagy a bérleti díj szinten tartására vonatkozott. De a hosszabbítások, akár valódi papíron valódi írással, akár emailben történtek, ennek az eredeti szerződésnek a módosításai. Azt nem tudom, hogy a jogszabály ezt lehetővé teszi-e lakáskiadás esetében, de egy bírósági ügy kapcsán az eredeti szerződésre és a módosításaira vonatkozó ráutaló magatartások megvannak mind a két részről. Te fizeted a szerződés módosítása szerinti bérleti díjat, a bérbeadó pedig elismervényt ad.

[Ha egy munkavállalómnak amiatt módosítom a munkaszerződését, mert megemeltem a fizetését, akkor csak a szerződés adott pontjára hivatkozok, és azt írom le, hogy mennyiről mennyire változott a fizetése, bár én mondjuk jelzem, hogy a többi pontja a szerződésnek változatlan maradt.]

aug. 15. 10:34
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

5

Azért kellett évente szórakozni, mert határozott idejű volt a szerződés. Nem? Ha határozatlan, akkor 2020-ban megírják, és nem foglalkoznak vele többet.

A lejárt szerződést meg nem módosítani kell, hanem teljesen újat kötni helyette. És ez csak írásban érvényes, a törvény szerint.

Nyilván lehet benne hivatkozni a korábbi (lejárt) szerződésre, hogy az abban leírtak irányadóak, de akkor is szükség van egy teljesen új szerződésre. Ami most nincs.

aug. 15. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!