Szívességi lakáshasználóként, egyik napról a másikra a családtagom gyerkestől kirakhat minden ok nélkül az utcára?
Semmi olyan dolgot nem követtem el ami indokolná a bátyám lépését, hanem pusztán a haszonleső felesége nyomására kerültem ilyen helyzetbe.
Ilyenkor legalább 1-2 hét türelmi idő se jár nekem, hogy gyorsan találjak egy másik albérletet? Mivel kis gyerekeseknek nem mindenki ad ki lakást szívesen egyik napról a másikra. Meg nekem egy nap nem elég hogy mindenemet összecsomagoljam költöztető teherautót béreljek stb.
Nincs papír, szóba állapodtunk meg, addig nem volt semmi feszültség amíg nem jött össze azzal a nővel. És nem laknak itt csak én vagyok a lányommal.
Viszont a nő kijelentette hogy kell neki a ház aztán szerelmes fejjel nem lehet beszélni vele a bátyámmal.
És el is megyek csak szükségem van arra a kis időre amíg összepakolok stb.
"addig nem volt semmi feszültség amíg nem jött össze azzal a nővel. "
"csak hát picit elszomorító hogy ahogy a drága feleség fütyül már egyből az van amit kíván."
Szóval megengedte neked, hogy oda költözz mikor megszorultál, te pedig ott ragadtál...
A válaszodból adódóan már a nő megismerése előtt ott laktál, most pedig már a felesége.
Valamiért meg tudom érteni a feleséget, hogy már elege van belőletek és különálló életet akar a férjével.
Kérdező, a neten hozzáértő helyről i kereshetsz információt.
"Szükség van-e szerződésre szívességi lakáshasználat esetén?
A bérleti szerződésnél kötelező az írásbeli szerződés megkötése, amely nem feltétel a szívességi lakáshasználat esetén. Ilyen szerződés létrejöhet szóban és ráutaló magatartással egyaránt."
"Hogyan szüntethető meg a szívességi lakáshasználat?
A fent már említett haszonkölcsön-szerződésre vonatkozó rendelkezések szerint a határozatlan időre kötött szívességi lakáshasználati szerződést az ingatlan tulajdonosa 15 napos felmondási idő mellett mondhatja fel. A lakáshasználó bármikor felajánlhatja, hogy az ingatlant a tulajdonos részére visszaadja és a tulajdonos ilyen esetben az ingatlan visszavételét alapos ok nélkül nem tagadhatja meg.
A tulajdonos felmondhatja a szerződést,
ha a haszonkölcsön meghatározott célja lehetetlenné vált; ha a szívességi lakáshasználó a lakást rongálja, nem rendeltetésszerűen vagy
nem szerződésszerűen használja, engedély nélkül harmadik személy használatába adja, vagy
egyébként fennáll a veszély, hogy a lakást a lakáshasználó nem fogja épségben visszaadni.
A jogalkotó a haszonkölcsön szerződések jellegénél fogva a lakástulajdonos részéről felmondási okként határozza meg továbbá, ha a felek között a viszony a lakáshasználó magatartása következtében megromlott. Végül azt is, ha a szerződéskötéskor nem ismert oknál fogva a kölcsönadónak szüksége van a lakásra. Tipikusan ilyen helyzet, ha oda kíván maga vagy családtagja is beköltözni.
A szívességi lakáshasználat jogviszony emellett a határozott időtartam lejártával is megszűnik. Továbbá tekintettel a jogviszony bizalmi jellegére, a lakáshasználó halálával is megszűnik, az nem örökölhető.
Ha a szerződés a határozott időtartam vagy felmondás esetén megszűnik, azonban a lakáshasználó az ingatlant a megszűnési ok bekövetkezésével sem hagyja el, jogcím nélküli használónak minősül és ellene lakáskiürítés iránti peres eljárás indítható."
Röviden: az is szerződés ha csak megbeszéltétek, szóbeli szerződést kötöttetek. Ilyenkor sem tehet ki azonnal - ha nem tettél olyat ami ezt indokolná, pl. fenyegetőzöl, hogy felrobbantod a lakást vagy elkezdted lebontani a falakat stb.
A felmondástól kezdve - amikor szólt neked, hogy ki kell költöznöd - legalább 15 napod van arra, hogy ezt megold. Ez sem sok amikor lakást kell találni, de ez a legrövidebb idő, megbeszélhettek ennél többet is.
Próbálj meg beszélni vele arról, hogy amíg más bérlőt nem talál addig is valakinek fizetnie kellene a számlákat, tehát jobban jár ha nem azonnal költözöl ki, hanem amikor már lehet tudni, hogy valaki nemsokára be fog költözni vagy ha felújítást akar csináltatni, valaki már menne dolgozni a lakásba. Az üresen hagyott lakást hamar megtalálják és kifosztják vagy olyan költözik bele aki utána nem hajlandó kiköltözni onnan.
Gondolom nem arról volt szó, hogy örökre ott lakhatsz, tehát nem lehetett teljesen váratlan, hogy valamikor ki kell költöznöd, neked is érdemes lett volna erre készülnöd már jó ideje, de kívülről könnyű ilyeneket mondani. Amikor a fiamnak és a barátnőjének mondott fel váratlanul a tulajdonos mert a cége egy alkalmazottja úgy ment oda dolgozni a céghez, hogy ha megkapja ezt a lakást tőle olcsón, akkor is pár hét alatt kellett lakást találniuk helyette, nem volt egyszerű. Pedig két felnőtt ember akiknek eddig is bérleti díjat kellett fizetnie, tehát nem kellett többlet pénzt előteremteniük - a költözést meg megoldottuk 2 kocsival családilag, még nem volt saját bútoruk sem. Neked ez nyilván sokkal bonyolultabb lesz.
Mond meg a testvérednek, hogy köszönöd, hogy eddig ott lakhattál de a törvények szerint minimum 2 heted kell legyen a kiköltözésre és lehet, hogy nem is találsz ilyen rövid idő alatt semmit helyette. Kérd, hogy segítsen másik lakást találni és akkor a lehető leghamarabb átköltözöl! Ha tud neked segíteni és találtok valamit együtt akkor akár a hét végén is mész. Ha ő is benne van a lakáskeresésben akkor látja, hogy nem szándékosan húzod az időt hanem valóban az a helyzet amit mondasz.
El kell fogadnod, hogy a felesége beleszól ebbe a dologba, hiszen házasok. Ha te lennél az a feleség akkor te is jogosan szólnál bele abba ki lakik a férjed lakásában.
De mi az oka annak, hogy ki kell költöznöd? Ha csak az, hogy nem fizetsz bérleti díjat akkor nem tudnátok erről megegyezni? Hogy ezentúl te is rendes bérlőként laksz majd benne és fizetsz érte havonta? Ahová menni tudsz ott is kell majd fizetned, neked is meg nekik is jobb lenne ha maradnál és te lennél a bérlő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!