Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ha a panel lakásom(én is ott...

Ha a panel lakásom(én is ott lakok) egyik szobáját kiadom egy diáklánynak és csak szóbeli szerződést kötünk, az illegális mert nem adózok?Valamelyik jó szomszéd feljelenthet?És ha azt mondom hogy a barátnőm?

Figyelt kérdés

2023. okt. 7. 02:37
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, egy pár dologgal nem számoltok. Ez a felállás tipikusan a szocializmus alatti albérlet kategória amire te gondolsz. Ma már ettől tájékozottabban az emberek. Ha valaki ott lakik veletek ilyen formán bérlő, akkor ugyanannyi joga van, mint a tulajdonosnak lakáshasználat tekintetében. Természetes hogy hozhat fel vendéget, akár éjszakára is, mert lehet barátja/barátnője aki időnként nála alszik. pl. Akkor +1 embert is kell kerülgetni. Ugyanúgy főzhet/süthet, nem feltétlenül gyors kaját, ami órákig tart. Előre bevásárolhat fagyasztott élelmiszert, gyökérzöldséget stb. Tárolás mélyhűtőben, spejzban, hisz ennek a jogát is kifizeti a bérlő. Ezer olyan dolog van, amit nem tudom végig gondoltál-e? Mert nem csak ahhoz lenne joga, hogy reggel felkeljen, elkészüljön az iskolába, délután meg haza, és két szendvics után a saját szobájában tévézne vagy tanulna, pénteken meg utazna haza, és vasárnap este jelenne meg. Képesek lennétek-e ennyire megosztani a lakásotokat egy idegennel?
2023. okt. 8. 17:29
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, kinek adod ki. Hivatalosan mindent le kéne papírozni, be kellene jelentened, és adót fizetni utána, illetve a lánynak bejelentkezni a bérleménybe.

Én nagyjából nyolc éve élek bérleményben Budapesten, tehát a bérlői oldalról tudok nyilatkozni. Volt, ahol ismeretlentől béreltünk lakást, ott minden le volt papírozva, számlát kaptunk mindenről, be is voltam jelentve, a lakcímkártyámon szerepelt, mint tartózkodási hely, de nem ez az általános. A legtöbb helyen írtunk valami fecnit, de pontosan tudtam, hogy a tulaj nem adózik a kiadás után, nem jelenthettem be magam ideiglenes lakcímre se. Jelenlegi lakhelyemen is ez a helyzet, egy lakótársam van, aki a tulajdonos, egy fiatal nő. Tudom, hogy nem adózik a kiadás után, de olcsó a szoba, jó lakótárs, nem zavar sok vizet, szóval mikor jött az egyik szomszéd kellemetlenkedni, hogy én itt albérletben lakom-e, akkor simán rávágtam, hogy nem, barátnők vagyunk, szívességből lakom itt, és ahhoz, hogy én ezért adok-e pénzt, vagy hogy osztjuk fel a költségeket, az égvilágon semmi köze.

Mondjuk olyan felállásban, amiről írtál az egyik válaszodban, hogy anyukád is veletek élne, na így biztos nem vállalnám be, meg pláne, amit írt rá valaki, hogy pasit nem lehet vinni... Egyik barátnőm lakott ilyen körülmények közt, mert olcsó volt, de kb. 5 hónapig bírta, inkább lelépett úgy, hogy nem kapta vissza a kauciót, de nem volt hajlandó mentegetőzni azért, hogy miért hívja át fényes nappal a fiú barátját, meg úgy alapvetően beavatni valakit a magánéletébe. Meg eleve más a dinamika szerintem egy olyan emberrel, aki kora szerint az anyád lehetne, mint a kortársaiddal.

2023. okt. 8. 20:57
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Szóval a nagyobb kérdés, hogy így egyáltalán lenne-e, aki kivenné, és tartósan maradna is? Mert én olyan helyen biztos nem maradnék hosszútávon, ahol problémát jelentene, hogy barátok jönnek hozzám, vagy hogy heti egy nap négy órán át használom a konyhát (sokat dolgozok, és így jobb nekem, hogy előre lefőzöm a kajáimat), vagy nem vehetnék habfürdőt. Vagy pl. a tulaj hangosan tévézne, vagy beszélgetne a nappaliban, mikor nekem másnap hajnalra kell menni, és nem szólhatnék rá.
2023. okt. 8. 21:02
 14/15 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előttem szólóval.

Azt sem tudni, hogy édesanyád milyen típusú ember, mit szólna például egy fiatal lakóhoz, mennyire tud alkalmazkodni és mennyire akarna beleszólni az albérlője életébe.

2023. okt. 9. 09:00
 15/15 xswerdy ***** válasza:
100%

a bérleti szerződésnél a törvény előírja az írásbeliséget (általánosságban lehet szerződést kötni szóban is, de bérletit se lakásra, se szobára nem).

És ez teljesen független az adózástól.

2023. okt. 9. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!