Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Duguláselhárítást a bérlő...

Duguláselhárítást a bérlő fizeti vagy a főbérlő?

Figyelt kérdés
Ha szakembert kell kihívni.
2023. máj. 5. 13:04
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
89%

Nálunk a tulaj fizette. Pár hónappal a beköltözésünk után dugulás volt, kijött a szakember, kamerával megnézte, mi a helyzet - kiderült, hogy az elvezetőcsőben évtizedes vízkő- és egyéb lerakódás van, de olyan durván, hogy az átmérője nagyjából a negyedére csökkent az eredetinek, így kb minden fennakadt rajta, ez okozta a dugulást. Ezt nyilván nem mi fizettük ki, és az eset után az egész lépcsőházban végignézték és cserélték a csöveket. Volt mit csinálni rajta.

Ha azért lett volna dugulás, mert esetleg teledobáltuk a wc-t minden olyasmivel, ami nem oda való, akkor azt mi fizethettük volna.

2023. máj. 5. 14:45
 12/17 anonim ***** válasza:
83%

Szerintem rosszul használod a "főbérlő" kifejezést. Nem a tulajra gondolsz?

Amúgy ez tipikusan olyan dolog, amire nem lehet rögtön rávágni, hogy a tulajnak kell, mert a sokszor a bérlő is elég erősen tehet róla ha nem megfelelő használatból ered.

Viszont az is lehet, hogy sok éven át lerakódás + előző bérlő hanyagsága miatt történt, ekkor egyértelműen a tulajnak lenne felelősségre.

Persze ez csak akkor kérdéses, ha morális kérdést csinálunk, de megállapodás kérdése. Láttam már olyan szerződést, hogy külön kitértek rá, hogy az ilyen cserét nem igénylő, szakember kihívásokat a bérlőd fizeti.

Tehát ez szerintem maximálisan megállapodás kérdése.

Ha nincs ez tisztán lefektetve, akkor:

Megbeszélném a tulajjal, hogy ő vagy én hívja ki a szerelőt és a szerelőtől kérdezzük meg az okát. Ha rövidtávú rendeltetésnek nem megfelelő használat az oka a dugulásnak, akkor én fizetném, különben a tulajt kérném meg rá.

Ez szerintem egy nagyon jó megoldás.

2023. máj. 5. 18:50
 13/17 anonim ***** válasza:
20%

10-es, de állította.

3-as hsz:

"...Egyébként tulajdonos van, főbérlő nincs."

2023. máj. 5. 19:45
 14/17 anonim ***** válasza:
79%
Itt a lényeg azon van, hogy a tulajdonost keverik és főbérlőnek mondják tévesen.
2023. máj. 5. 19:49
 15/17 anonim ***** válasza:
38%

Fejezzük már be a főbérlő-albérlő szavakon való rugózást. Az a jelenség, aminek a létével nem vagytok tisztában, az a jelentésmódosulás. Ti pedig túlkompenzáltok, amikor minden második kérdésnél azon okoskodtok, hogy "há pedig a' nem főbérlő, hanem tulajdonos e!".

Kb. kismillió szavunk van, ami eredetileg nem azt jelentette, amit ma. Az albérlet is ilyen. Nézzétek már meg, még a kategória neve is az, hogy "Albérlet", nem pedig az hogy "Bérlemény". Márpedig ha van albérlet, akkor teljesen életszerű és helyen az albérlő szó használata, mint ahogy a főbérlőé is.

2023. máj. 6. 01:48
 16/17 anonim ***** válasza:
67%
Én szerintem a tulajdonost terheli a költsége alapból, mert ha helyesen használják a vizes dolgokat, akkor annak NEM szabadna eldugulnia!! Ergo szarul csinálták meg a lefolyást, rosszul méretezték, vagy rossz a lejtése, azaz nem szakember csinálta. De amennyiben kiderül hogy , nem helyesen használta a bérlő , és pl kiderül hogy macska almot, vagy pl vileda fejet, vagy popsitörlőt, vagy perem felakasztós wc-illatósított húzták le a wc-ben és ez okozza a dugulást akkor a bérlő/használó lesz a felelős, a helytelen használat okán.. Úgyhogy meg kell állapítani hogy mi okozta a dugulást... a fentebbiek alapján...és így derül ki hogy a bérlőre vagy a tulajdonosra hárul rá a költsége a dugulás elhárításnak. És PONT..
2023. máj. 6. 11:37
 17/17 A kérdező kommentje:

Elnézést hogy rossz szót használtam, de nem ez volt a kérdés lényege, mindenki tudta hogy mire gondolok.

Köszönöm azoknak a választ, akik érdemben is hozzászóltak.

2023. máj. 8. 12:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!