Miért nem értik sokan a főbérlő és a tulajdonos közti különbséget?
Ez rögzült a köznyelvben. Nézd meg akár itt a kategóriát otthon > albérlet, és nem bérlemény.
Sok a troll, aki minden kérdéshez odaokoskodik, szándékosan félreértve a főbérlő és albérlet kifejezéseket, de el kell fogadni, hogy a nyelv változik.
Megragadtak ezek a kifejezések a jelentésmódosulással együtt is.
A vasaló is rég túlnőtt már a vastégla létén, mégis vasalónak hívjuk.
12: Pont ez a kérdés, hogy miért?
Albérlet, főbérlet akkor lett, mikor építették a bérházakat Pesten a XIX. században, és jött a háború meg a gazdasági válság 1929-ben... 1946 óta nincs ilyen, és máshol az országban sem volt ilyen...
Akkor egy 2004-ben Hódmezővásárhelyen született és felnőtt fiú honnét veszi az albérlet szót?
Ez egy nyelvi kérdés különben, én oda tettem volna.
"Akkor egy 2004-ben Hódmezővásárhelyen született és felnőtt fiú honnét veszi az albérlet szót?"
Mindenhonnan. Ezt jelenti az, hogy "rögzült a köznyelvben". Hogy a 2004-ben született fiú már csak azt hallja és csak azt tanulja, hogy az albérlet az, ahová ő egyetemistaként költözik, és nem kérdőjelezi meg, hogy a szó eredetileg mást jelentett.
"hallja és csak azt tanulja, hogy az albérlet az, ahová ő egyetemistaként költözik, és nem kérdőjelezi meg, hogy a szó eredetileg mást jelentett."
Ha valaki legalább olyan okos, mint egy ötödikes, akkor jó szóelemzésből és bizony igényes arra, ami kijön a száján... Egyetemig nem juthatna el olyan, aki nem kérdőjelezi meg.
"Sok a troll, aki minden kérdéshez odaokoskodik, szándékosan félreértve a főbérlő és albérlet kifejezéseket, de el kell fogadni, hogy a nyelv változik."
Szerintem ők nem trollok, hanem szeretnék, hogy művelődjön egy kicsit a társadalom. Vagy csak szeretnék tisztán látni a helyzetet a kérdésnél. Millió kérdés van az oldalon (nem csak ebben a témában), ahol több oldal válasz után kiderül, hogy azért nem stimmel a sztori (és hozzá a helyesnek vélt válaszok), mert a kérdező nyelvjárást használ/román vagy szlovák jog vonatkozik rá/nem magyar anyanyelvű/egyszerűen csak nem ismeri a szavak jelentését, a fogalmak közötti különbséget.
18, Azért az albérletes (bocs: bérelt lakásos) kérdések 99%-ánál teljesen egyértelmű, hogy mikor az a gondja a kérdezőnek, hogy mihez kezdjen az albérletével, mert szemét a főbérlő, akkor ott valójában teljes lakásról és tulajról van szó.
Ahogy itt is többször elhangzott, idézem fentebbről: "1946 óta nincs ilyen, és máshol az országban sem volt ilyen". Vagyis NYILVÁNVALÓ, hogy a tulajra gondolnak ilyen kérdéseknél, így odaböfögni válaszul, hogy "hát én nem a főbérlővel egyezkednék", nyilvánvaló trollkodás és szándékos félreértelmezése a szavaknak.
Ha valami hetven éve nem létezik, akkor nyilván nem arról beszélnek egy aktuális kérdésben...
"Ahogy itt is többször elhangzott, idézem fentebbről: "1946 óta nincs ilyen, és máshol az országban sem volt ilyen"." Ez mondjuk pont nem igaz. A szocializmus alatt is volt ilyen, mikor a "tanácsi" lakásokat kiadták magánszemélyek. Szóval nem hetven, hanem kb. 30 éve nem jellemző a főbérlős forma.
"nyilvánvaló trollkodás és szándékos félreértelmezése a szavaknak."
Szerintem meg a kérdés feltevése rossz szándékosan, amennyiben főbérlőnek hívják benne a tulajdonost...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!