Szűkössé vált a lakás, mit lehetne tenni, amivel nem járnánk rosszul?
A helyzet:
- 43 nm-es saját lakásban élünk, még van hátra a hitelből egy kevés (kb. 1,5 millió).
Van egy nappali (ahol az ágyunk is van) és egy pici gyereknek tervezett szoba, amiből a covid miatt dolgozószoba lett (home office), így a baba is a nappaliba került.
- Időközben a férjem örökölt egy pici (kisebb is mint a mienk) budapesti lakást (mi nem ott élünk) amin szintén van hitel, de nagy részét az örökségből annak is rendezni tudjuk elvileg. Ezt kiadni gondoltuk, a bevételt pedig a szüleinek adni, akik nyugdíjasok.
- Tudjuk hogy a szülei után ő fogja örökölni a kb 100 nm családi házat nagy kerttel, de az még sokára lesz, illetve a ház is szorul némi átalakításra, mert minden szoba egymásból nyílik mint egy folyosó. Erre se tudom honnan lesz pénzünk, mert eladni szentimentális okok miatt nem nagyon tervezi. Odaköltözni nem akarunk jelenleg, habár korábban voltak ilyen jellegű próbálkozások a szülei részéről.
Az jutott eszembe, - habár nem tudom mennyire hülyeség, hogy mi lenne ha miután rendeztük a lakásunk hitelét, kiadnánk és mi egy másik nagyobb albérletbe mennénk a gyerekkel. Anyagilag és biztonságilag mennyire lenne ez baromság egy babával/kisgyerekkel?
Nehezítő körülmény hogy állatunk is van, nem tudom találnánk-e albérletet megfelelő méretben árral úgy hogy állat is megengedett és gyerek is.
Ti mit tennétek a helyünkben?
Előre is köszi a tippeket.
Én is bérleménybe (de nem albérletbe) mennék a helyetekben. Albérletbe soha.
Nem tudom, direkt írtad-e így, tudod-e a különbséget, stb., csak mondom, hogy igen, nektek a sima bérlet lenne a megoldás.
Nem értem, miért kéne egy albérlet árát havonta a szülőknek tolni, amikor ti sem álltok úgy, hogy megtehetitek. A gyerekedre kéne gondolni elsősorban, nem a szülőkre, főleg nem havi 100+ezres "támogatással", miközben ti meg mennétek albérletbe?
Milyen szülő az, aki ezt elfogadja?
4. Bírom azt is, hogy a nagyszülők ott laknak egy gondolom 100+ milliós értékű házban, közben pedig annyi havi bevételük sincs, amiből meg tudnak élni. (Gondolom ezért kellene nekik a pénzt adni.) Hihetetlen, hogy 100-200 ezres nyugdíjú emberek ott laknak 50-100 milliós vagy még drágább ingatlanokban. Egy dolog, hogy manapság már meg sem bírnák venni úgy, ahogy régen tudták (annyira sokkal drágábbak az ingatlanok arányaiban is, mint régebben voltak), de az meg a pláne, hogy szentimentális okokból nem költöznek egy kisebbe/olcsóbba, hogy anyagilag is kijöjjenek.
A kérdezőéknél ráadásul már a férj is elkezdte hozni a nem racionális, nem logikus, nem pénzügyileg megfontolt, hanem csak érzelmi alapú döntéseket, hogy ő majd mindenképpen a 100+ négyzetméteres, rossz beosztású házban szeretne majd élni egyszer ugyanúgy 2-3 emberrel. (2, ha mondjuk a kérdezőéknek több gyereke nem lesz, de a pici is már 18 éves elmúlik és elköltözik, mire oda jutnak, hogy megöröklik.)
A nagyszülők házát eladni, menjenek a kisebb lakásba, fenntartani is olcsóbb kijönnek könnyebben.
Ház árából venni nektek értelmesebb lakást, befektetésnek meg megmarad a legkisebb pesti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!