Hogy működik a bérleti szerződés közjegyzői záradékkal?
Kiakarjuk adni a lakásunk. Ehhez nyilván kötünk szerződést. A szerződést is a közjegyző csinálja, hogy (kiköltözési) záradékolhassa? Vagy ez hogy működik? Mi megírjuk a szerződést és a bérlők elballagnak a jegyzőhöz, hogy ott aláírják a záradékot?
köszönöm a segítésget
Mi 2 körben mentünk (én mint bérbeadó és a bérlő) a közjegyzőhöz. Első körben felvette az adatokat és a szerződés részleteit, egy héttel később meg az aláírásra hívott be minket. Akkor kellett kifizetni a munkadíjat is. Mindketten kaptunk egy példányt a szerződésből és ment mindenki a dolgára.
Elméletileg már kész szerződést is ellenjegyez, de ahhoz nagyon pöpec szerződésnek kell lenni, a csak otthon megírt nem szokta megütni ezt a szintet.
Mi azért a közjegyzővel csináltattunk mindent, mert így valahogy tisztább volt, mint ügyvédnek fizetni, hogy megírjon egy szerződést, ami reményeink szerint átment volna a rostán, hogy azután még a közjegyzőnek is fizethessünk...
Külön ára van a szerződésnek és külön a záradéknak.
Sok közjegyzői iroda csak záradékot vállal, az a kapósabb.
El kell küldeni nekik mailben a szerződés szövegét előre pár nappal, akkor adnak időpontot, és amikor mentek, az aláírt szerződést kell vinni. Mehet egyedül a bérlő is.
Én felhívtam több irodát, mert nagyon eltérő árakat számolnak, és a közeliekből kiválasztottam a legolcsóbbat.
Nyilván átolvassák a szerződést, hogy minden olyan infót tartalmazzon, ami szükséges ahhoz, hogy végrehajtást lehessen majd indítani szükség esetén.
Ezzel egy kicsit gatyába is rázza a szerződést, ha az nem lenne elég profi.:)
Ellenőrzi a személyazonosságot a közjegyző és archiválja saját számítógépén is a megállapodást.
" Mi megírjuk a szerződést és a bérlők elballagnak a jegyzőhöz, hogy ott aláírják a záradékot?"
Igen, így is lehet, ez a leggyakoribb verzió.
Mivel ez egy egyoldalú kötelezettségvállalási nyilatkozat, elég neki elmennie, de mi elmentünk.:) Jó is volt, mert véletlenül elírtunk 1-2 dolgot a szerződésben, ami fontos volt, és akkor jó volt, hogy a bérbeadói oldal ott tudott lenni és mondani, hogy igen, ez természetesen tévedésből lett így leírva. És akkor kijavították.
Meg azt hiszem, a bérbeadótól is kellett személyazonosítás, de igazolványokról fotót lehetséges mailben is küldeni éppen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!