Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mit érdemes megkérdezni az...

Mit érdemes megkérdezni az ott lakóktól/főbérlőtől/stb, ha elmegyek megnézni egy albérletet?

Figyelt kérdés

Laktam már albiban ,de nincs még sok tapasztalatom albérlet keresésben. Egy szobát fogok bérelni 2 másik lakótárssal és megyek majd megnézni a napokban.

Az egyedüli kérdés, ami eszembe jut, hogy zárható-e a szoba ajtaja. De mit lenne még érdemes? (A bérleti díj, rezsi, kaució fix összegben le volt írva a posztban az nem kérdéses. Bár nem értem hogy lehet egy rezsi minden hónapban fix).

2023. jan. 4. 13:02
 1/7 szvicsi ***** válasza:
86%
Miután szobát fogsz bérelni egy lakásban, így érdemes azt is tisztázni, hogy a közös helységek takarítása hogyan zajlik, illetve ezek használata van e korlátozva, szabályozva. Gondolok itt arra, hogy a wc, fürdőszoba takarítása kinek a feladata, esetenként a tisztítószerek költsége kit terhel. A hűtőszekrény egy -egy polca a tiéd vagy például a konyhai eszközöket használhatod-e vagy nem.
2023. jan. 4. 13:54
 2/7 anonim ***** válasza:

Hát akkor következő kérdésed lehet ez, hogy hogyan lehet fix a rezsidíj. De feltételezem úgy, hogy átalányt fizet a tulajdonos mindenből, és év végén ha többet fogyasztottál behajtja, ha kevesebbet (és jófej a tulaj), akkor visszafizeti.

Amúgy: https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__ingatlan-vasarlas-ela..

Érdemes egyébként társasháznál a szomszédokról is 1-2 szót ejteni, mert amikor mi elmentünk albérletbe, és takarítottunk, kiraktuk az ajtó elé a zsák szemetet, hogy ne rohangáljunk vele, amíg nem végeztünk, de ne tároljuk addig sem a lakásban. Ez néhány órás időtartam volt. Másnap hívott a főbérlő, hogy a szomszéd szólt neki, hogy itt nem szokás a lépcsőházban tárolni a szemetet.

2023. jan. 4. 14:02
 3/7 anonim ***** válasza:

Azt mindenképpen tisztázni kell, hogy a "fix" rezsi mit jelent. Nyilván azt, hogy havonta egy fix összeget fizettek a bérbeadónak. De mi van, ha az éves leolvasáskor ennél jelentősen magasabb fogyasztás jön ki? Akkor ki kell fizetnetek a különbözetet? Ha igen, milyen fizetési ütemezés szerint? És ugyanez fordítva, mi a helyzet ha alacsonyabb volt a fogyasztás, mint az általatok fizetett átalány? Akkor visszakapjátok helyben, a következő havi bérletí díjból kerül levonásra, vagy benyeli a bérbeadó?

Külön nem írtad hogy meg lenne adva, úgyhogy a szokásos bérleti dolgok: határozott vagy határozatlan idejű a szerződés, felmondási idő stb.

Érdemes tisztázni, hogy mi lesz akkor ha az egyik lakótárs hamarabb elköltözik, mint te. Ebben az esetben ki költözhet a helyére (gonodlok itt például arra, hogy az egy fő lakótárs helyett berakhat-e a bérbeadó egy párt a szomszéd szobába).

Gyakran problémás a vendégfogadás kérdése. Ezt mindenképpen tisztázni kell, nem csak azért hogy te számolhass vele, hanem hogy ne legyen abból konfliktus hogy a lakótársad párja heti 3-4-5 napot ott tölt, úgy hogy mellette ugyanúgy csak egy főre eső rezsit fizetnek.

2023. jan. 4. 16:29
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszi, ezek nagyon jó tippek.
2023. jan. 4. 18:41
 5/7 anonim ***** válasza:
Nekem volt sok albim. Közös lakás idegenekkel necces is lehet. Kérdezz rá a lakókra Pl. mióta vannak ott mit tud róluk és az értékeidre figyelj oda. Legyél velük kedves de azért tartsd meg a tisztess távolságot. Lehet hogy akarnak majd költsön kérni de ne adjál semmit mondd hogy neked sincs. Amugy lány vagy?
2023. jan. 5. 10:19
 6/7 anonim ***** válasza:

Én leginkább a lakók életvitelére lennék kíváncsi. Pl. hiába a külön szoba, ha éjjel esik haza a munkából és még matat, fürdik. Ilyen lehet még, ha valakinek az ismerőse/barátja/barátnője gyakran ott alszik, akkor az a rezsiben megjelenik, vagy ha valaki bulikat tart. Vagy reggelente/esténként a fürdőfelosztás hogy van. Ki mióta lakik ott, ha valaki költözik mi a helyzet (a tulaj keres másik lakót vagy neked kell). Konyhamegosztás hogyan alakul, ha valaki főz járja-e hogy megvendégeli a többieket vagy senki nem sértődik meg ha a 3. napra megfőzött kaját nem osztod szét.

Szóval minden ami téged zavarhat/befolyásolhat.

2023. jan. 6. 13:01
 7/7 anonim ***** válasza:

Többi lakó életvitele, beosztása. Egyik volt lakótársam pl. falra mászott attól, hogy ő a 8-16-os beosztásával nem tud úgy tervezni, ahogy addig megszokta, hogy 22-ig mindent lehet, mert ha én másnap hajnal kettőre mentem dolgozni, akkor kicsit zokon vettem, hogy este hétkor még röhögcséltek a vendégével, vagy este 9-kor még hangosan telefonált.

Amit mindenképp kérdezz meg: van-e kisgyerek a szomszédban, vagy olyan pár, akinek gyanús, hogy lesz. Van-e esetleg beteg nagyobb gyerek (laktam autista kisfiú mellett aki óránként üvöltözött egy sort, hidd el, nem akarod), van-e háklis szomszéd, van-e nagyothalló, aki 100-ason ordíttatja a tv-t.

Igazából bármire rákérdezhetsz, amiről tudod, hogy téged zavarna. Engem pl. az zavar, ha a lakótársam mindig otthon van, sosem tudok egyedül lenni, úgyhogy mindig megkérdeztem, hogy mivel tölti a szabadidejét, sok barátja van-e, sokat dolgozik-e ebből lehet sejteni, hogy tudok-e majd heti egyszer egy órán át fürdeni, vagy sem.

2023. jan. 10. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!