Ha többen költözünk egy albérletbe, akkor hogyan kell igazságosan elosztani a költségeket?
Olyan albérletbe költöznénk, ahol 2 hálószoba van. A 3 tagból 2-en egy párt alkotnak, így ők egy szobába mennének (16nm2), míg a másik kapna teljesen egyedül egy szobát (13 nm2).
Ti milyen arányban osztanátok fel a 210.000 ft + rezsi (30 e ft), tehát összesen 240.000 havi költséget?
Ja azt még hozzátenném, hogy nem igazán vitázós senki sem, logikusan tudjuk, hogy mi hogy működik, ezek meg is vannak beszélve. A kérdés kiírás mellett közösen döntöttünk, mert a 3-ból ketten felvetették a két fizetési opciót, a harmadik személy pedig nem tudta eldönteni, hogy melyik a logikus.
És teljesen barátságosan állunk hozzá, pont azért kérdeztük meg, hogy tényleg igazságos legyen a rezsi + bérleti díj elosztása, hogy senki nem fizessen se rá, se alul.
Pedig amugy tutira elofordul, hogy valaki rafizet ugymond, annal a peldanal maradva, hogy van, aki mondjuk naponta foz, de a masik meg nem, akkor o nyilvan tobb aramot/gazt hasznal ugymond.
De ez benne van a pakliban, nem kell itt fillerbaszoskodni szerintem se, a rezsit szepen harmadoljatok el es csokolom. Viszont igy, ha jol ertem, nappali is van, tehat nem csak ket szoba, ebben az esetben en a berleti dijat is siman elharmadolnam. Ha csak ket szoba lenne, akkor en a nagyobbikert tobbet fizetnek, hiaba ketten lakunk benne, akkor is nagyobb, de van nappali is, azt mindenki hasznalja, igy mar mas.
#22 igen, ezt értem, viszont ugye ha alvás szempontjából nézzük, akkor mindenki a hálóban alszik, amiből csupán 2 van, és közel azonos méretű szobákról beszélünk, tehát ha "egyéni" térre lebontjuk, akkor akik ketten vannak egyben, nekik fejenként kevesebb tér jut. Tehát a 30:30:40%-os arány igazságosabb, nem? Még azzal együtt is, hogy van egy közös használatú nappali
mert persze, ha egyik szoba 10nm2, a másik 20nm2, akkor nem is kérdés, hogy mindenki a harmadát fizeti
35ezres rezsinél, őszintén, nem mindegy?
Kb havonta 12ezer forintról beszélünk fejenként. Persze lehet ezt úgy felosztani, hogy 13-13-11, de tényleg számít ez?
Nyilván nem vagytok annyira megszorulva, ha 200 fölötti lakást béreltek.
A lakótér meg szerintem mindegy ebben az esetben, mert rohadt nagy a lakás, a szobák meg kisebbik része ennek, és nappali is van.
Harmadoljatok és cső.
Az indulás mindig hurráoptimizmussal teli... viszont csak lakva ismeri meg az ember a másikat. Én laktam közös lakásban egy huszonéves ápolónővel.
Hiába volt megbeszélve, hogy legalább a közös helyiségekben ne dohányozzon, sohasem tartotta be. Amikor pl. a konyhába dohányzott, simán ráhamuzott a mosogató szélén száradó edényeimre. Minden tele volt a hosszú barna hajszálaival. A wc-t simán összeszarta és úgy hagyta. stb...stb...
Soha többet közös lakás ill. női lakótárs!
Hát nekem meg pasi lakótársakkal volt az, hogy alapból büdös volt a szobájuk, ők is, fürdeni hetente 2x, plusz a konyhai takarítást hírből sem ismerték, mert miafsznak az, ők úgysem főznek...
Itt nem azzal van a baj, hogy nő vagy férfi, hanem a személlyel.
"Akik ezt allitjak, gondolom a budos eletben nem eltek meg normalis lakotarsakkal egyutt."
Én laktam több lakótárssal de a normális az ritka, az esetek többségében mindenből is vita lesz, takarítástól a wc papírig.
A bérleti díjat mindig négyzetméter arányosan kell elosztani, és a közös használatú helyiségeket nem kell figyelembe venni.
Az összes szoba alapterület: 29nm. Erre esik 210ezer Ft.
Ezért 1nm-re 210/29 ezer Ft esik.
Az egy fős szoba 13nm ezért arra 13 x 210/29 = 94138,-Ft.
A kétszemélyes szoba 16nm tehát 16 x 210/29 = 115862,-Ft. Ez utóbbi a pár között feleződik, azaz 57931,-Ft fejenként.
A rezsiköltséget bonyolultabb elosztani, mert nem fogjátok mérni hogy külön-külön mennyi vizet, villanyt, gázt fogyasztatok, így a harmadolás a logikus.
A rezsin a fűtés az amit lehet még négyzetméterarányosan számolni, feltéve ha az egyenletes a teljes lakásban. Ilyenkor a közös használatú helyiségekre eső fűtéshányadot harmadolják, a magánhasználatú helyiségeket meg négyzetméterarányosan veszik tekintetbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!