Mi a helyzet, ha két személyre van írva a bérleti szerződés, de gyerekünk születik?
27/ "munkahelyen is kikötik, hogy hol dohányozhatsz"
Nem arról beszélek, hogy szabad-e a lakásban, hanem hogy azért, mert valaki általában dohányzik, nem teheted ki a lakásból. Ha a lakásban, azért igen. Beleírhatod a szerződésbe, h tilos a dohányzás, de azt nem, h dohányzó ember nem költözhet oda. Az egyik konkrét tényállás, a másik pedig vélelmezett elkövetés.
28/ "Hozzám se költözhet terhes, gyerekes, családos, páros, czigány, diák"
És mégis mit csinálsz, ha határozott idejű szerződés alatt a lakód teherbe esik v örökbe fogad? Ha jól tudom, te is 1 évre írsz szerződést.
Hadd kérdezzem már meg, mivel indokolod ezt a felsorolást? "terhes, gyerekes, családos, páros, czigány, diák" - Nekem például van 3 diplomás cigány barátom, aki a BBC-nél dolgozik. Ő mitől rosszabb, mint egy Lidl-ös árufeltöltő?
#33: pontosan, egy év. Utána felmondok a szerződést, és még meg sem kell indokoljam.
Az indok egyszerű: csak a probléma van velük.
Örülök a diplomás barátaidnak. :)
32
Olyat nem is szoktak beleírni a szerződésbe, sőt még a hirdetésekbe sem, hogy dohányzó ember nem veheti ki. Azt szokták írni, hogy a lakásban a dohányzás nem megengedett, de ettől még az illető lehet dohányos.
37
Rosszak a hasonlataid, mert a hasonlataid is azt bizonyítják, hogy ha nem tartasz be valamit, akkor annak következményei lesznek. Tehát akkor mit is akarsz bizonyítani? Egyébként meg ha 5 hónapotok van a szerződésből és már most ezen gondolkodsz, akkor mi a terv, előtte 2 hónappal terhes lesz a feleséged és boldog tudatban, de a tulajt meg tudatlanságban tartva aláírtok még 1 évet, majd az új szerződés birtokában 2 hónap elteltével közlitek, hogy jön a gyerek? Nyugodj meg, rögtön nem fog tudni kitenni, mert pont tél lesz, de tavasszal már repíthet, vagy ha nem is, de biztos nem fog újabb évre szerződni veletek. Aztán majd ahogy itt korábbi hozzászólónak kívántál "szépet és jót", mert megválogatja, hogy kinek adja ki, majd nektek is lesz részetek szépben és jóban, mert titeket is válogatás alá vonnak, de ezt is érdemlitek, mert pont ez a hozzáállás, ami miatt gyerekeseknek nem akarják kiadni vagy csak drágábban a tulajok.
Én azóta már csak befogadói nyilatkozattal és kilakoltatási záradékkal kötök szerződést.
Előtte sajnos volt egy ilyen eset nálam is, de feltaláltam magam.
Kiadtam 2 embernek, kikötöttem, hogy 3. személy a lakásban életvitelszerűen nem tartózkodhat. Akkor még ők maguk is csak lakótársak voltak, úgy jöttek össze. Én nem hosszabbítottam határozatlanra, mindig újabb és újabb határozott idejű szerződést kötöttünk. Az egyik hosszabbításnál a srác egyedül jött, mint kiderült már 2 hónapos terhes volt a lány. Én akkor tudtam meg, amikor 5 hónapos terhes volt. Nem jártam soha a nyakukra, amit csak lehetett telefonon vagy emailben intéztem velük, hogy ne legyen kellemetlen bájolgás. Ott viszont volt egy probléma, leszakadt a nagy bojler bele a porcelán fürdőkádba, úgyhogy nekem is ott kellett lenni amikor először felmérték a szakik a károkat, illetve megnézték hogy mi legyen a menet.
Amikor megláttam, hogy pocakos a hölgyike, teljesen kedvesen normálisan barátságosan gratuláltam, és megkérdeztem hogy megtalálták-e már az új helyet és az milyen lesz. Ők meg értetlenkedtek (nekem itt esett le a dolog, még tényleg "kezdő" bérbeadó voltam, konkrétan ők voltak az első bérlőim), erre én felhívtam a figyelmüket arra hogy a lakás 2 személyre van kiadva, a 3. személy tiltott (NEM a gyerek, hanem egy akármilyen 3. személy), dehát ezt tudják, így gondolom már elkezdtek keresgélni. Ők pedig elkezdtek pattogni, hogy dehát fizetni fognak rendesen továbbra is, a lány is csak fél évig lesz otthon a gyerekkel ameddig nagyon szükséges, utána megy visszádolgozni, blablabla.
Ezután még amig meg nem született a gyerek, barátságosan (és tényleg, SOHA nem fenyegető hangnemben) megbeszélni velük, hogy megértem a helyzetet, de menniük kell. Pár emailt is küldtem írásos nyomként, illetve postai levelet is. Ehhez képest ők kezdtek el vissza"fenyegetőzni", hogy úgysem fogom tudni őket kirakni, főleg hogy normálisan fizetnek, stbstbstb.
Úgy döntöttem akkor megoldjuk máshogy.
Az aktuális szerződés lejárta előtt 2 hónappal, (a gyerek akkor volt 3 hónapos), küldtem egy tértivevényes levelet (biztosítva ezzel a bizonyítékot, hogy a levelet átvették és mikor), amiben szerepelt, hogy:
-a december 16-án lejáró szerződést nem kívánom meghosszabbítani,
-erről ezennel időben értesítem őket,
-a kiköltözési határidejük is ez,
-mert december 19-23 közötti kezdéssel teljeskörű felújításba fogunk,
-erről a közműveket is tájékoztatom így 18-ával a fűtés, víz, gáz szolgáltatások szüneteltetésre fognak kerülni,
-én pedig elutazom egy kis "digitális kitisztulásra" (tényleg megtettem), így december 17-ig nem vagyok elérhető semmilyen formában,
-mivel a felújítást a bejárati ajtóval fogjuk kezdeni, a kulcsok átadására nincsen szükség,
-a lakást rendőri, ügyvédi, közjegyzői jelenléttel fogom kinyittatni arra az esetre, ha valamilyen ingóságukat ott felejtették volna,
-amiket méretüktől és mennyiségüktől függően vagy egy csomagmegőrzőben helyezünk el vállalva ennek a költségét, vagy egy bérelt garázsban, aminek a kulcsát később a garázs bérleti díját kiegyenlítve átvehetik a garázs kezelőjétől.
A gyerek/3. személy természetesen nem volt megemlítve benne.
Volt egy sejtésem, hogy nem fognak időben elmenni, de azért reméltem mégis. Nem így lett, 22-e hétfőn a szomszédot megkérdezve, még használták a lakást, de azt is elmondta hogy a lány visszament dolgozni, este 8-kor szoktak hazaérni. (A gyerek itt 5 hónapos)
Így 23-án kedden munkaidőben szépen odahívtam az ügyvédemet, egy közjegyzőt és 2 rendőrt illetve a közműveseket (ezekben mind az ügyvédem segített, magánembernek nem jönnek csak úgy, főleg nem Dec.23-án), illetve pár munkásembert.
Kinyitottuk az ajtót, kiszedtük az ablakokat keretestül, ki lettek kötve a közművek a villany kivételével, de minden kismegszakító szét lett szedve, a kábelek leszigetelve érintkezés nélkül, egyetlen egy meghagyva, de kicserélve egy olyanra, ami csak annyit bír el, ha egy szerelő izzólámpát kötsz rá, illetve kiszedtük a vízcsapokat mindenhol, leszereltük a radiátorokat végül feltörtük a csempéket és parkettákat.
Emellett pedig nagyon durván részletes leltárt készítettünk, fotókkal agyontűzdelve, mindent dokumentálva, és elszállítottuk a dolgaikat egy bérelt garázsba, ami "sajnálatos módon" Budapesten kívül van.
Minden dokumentumot 2 példányban készítettünk el, így az egyiket ott hagytuk nekik a postaládában, a további instrukciókkal arról, hogy hogyan jutnak a garázshoz és a cuccaikhoz.
Az eset megtörtént, legális módszer.
A szerződésük határozott idejű volt,
ha nincs hosszabbítás, vagy a bérbeadó részéről ráutaló magatartás, akkor a következő naptól jogalap nélkül tartózkodnak a lakásban,
a birtokos jogviszony megszűnik, nem tudnak a már nem létező birtokvédelemmel élni,
informálva lettek arról is, hogy ez lesz a helyzetük,
a pontos határidejükről és a felújítás kezdetéről is értesítve lettek,
a személyek ellen semmilyen erőszak nem lett alkalmazva, konkrétan semmilyen kontaktus nem volt,
az "ottfelejtett" ingóságaig sorsáról is kaptak felvilágosítást, illetve ezek valós kezelésének dokumentációit utólag,
mindezekről pedig jó előre értesítve lettek.
---------------------------
Mielőtt pedig valaki (pl. a kérdező) ezzel jönne:
Igen, ők is azt hitték hogy okosak és bepereltek. Majd itt jött be a keserű valóság a képükbe, a pert én nyertem, ugyanis minden jogszerűen és legálisan zajlott az én részemről.
39-es, csak hogy tisztázzuk az elején: végül jogilag rendben volt az eljárásod és normálisan kivitelezted, ha lejár a határozott idejű szerződés, akkor felmondhatsz és ha nem hajlandók ebbe belemenni, akkor kirakhatod őket.
De, amikor erre hivatkozol, az egyszerűen ökörség. Jogilag nonszensz, emberileg meg a világ legpatkányabb dolga, nyugodtan arcon is köpheted magadat:
"Amikor megláttam, hogy pocakos a hölgyike, teljesen kedvesen normálisan barátságosan gratuláltam, és megkérdeztem hogy megtalálták-e már az új helyet és az milyen lesz. Ők meg értetlenkedtek (nekem itt esett le a dolog, még tényleg "kezdő" bérbeadó voltam, konkrétan ők voltak az első bérlőim), erre én felhívtam a figyelmüket arra hogy a lakás 2 személyre van kiadva, a 3. személy tiltott (NEM a gyerek, hanem egy akármilyen 3. személy)"
A szerződésed egyszerűen jogilag NEM VONATKOZHAT egy születendő gyermekre. Itt is megtalálod a korábbi válaszoknál, de már ezerszer végigrágtuk: a bérlő gyermekének befogadásához a tulajdonosnak vagy a bérbeadónak a világon semmiféle beleszólása nincs, a szülőnek pedig nyilván el kell látnia a gyermekét, amibe beletartozik az is, hogy nem vágja az utcára. Törvénnyel ellentétes szerződést pedig lehet írni, a papír bármit elbír, de ugyanakkor érvénytelen lesz. És nem hiszem el, hogy te erről nem tudtál. Szerinted, ha beleírom egy szerződésbe, hogy holnap 12 órakor agyonváglak egy bontókalapáccsal, az rendben van? A bíróság előtt majd lobogtathatom a szerződést, hogy mi bizony írásban megegyeztünk? Természetesen nem. Ugyanilyen nonszensz a te szerződésed is, amiben egyetemesnek gondolod a 3. személy tiltását.
Komolyan, kiadsz egy ÉLETVESZÉLYES albérletet, ahol csak a nagy büdös szerencse miatt nem ütött agyon valakit egy leszakadó, vízzel együtt akár több száz kilós bojler, és utána meg nekiállsz pattogni, hogy egy fizető bérlőt kiteszel, miközben teljesen szabályosan járt el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!