Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Vásárolhatok lakást a 3 éves...

Vásárolhatok lakást a 3 éves gyerekem nevére?

Figyelt kérdés
Befektetési céllal, albérletbe adnánk ki, hivatalosan bejelentetve. A havonta beérkező lakbér után a gyerek adózna? Adóbevallás is kellene? Milyen érvek szólnak ellene/mellette, hogy a gyerek nevén fusson a lakás, az albérlet?
2022. máj. 25. 19:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Jó nagy szívás lesz, mert ha el akarnád adni, a gyámhivatal ráteszi a kezét a pénzre, és csak újra a gyerek nevére vehetnél valamit....

Jól gondold át...

De mi értelme?

Valami KHR-en vagy és el akarod titkolni a jövedelmed?

2022. máj. 25. 20:02
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Vehetsz. Eladni viszont csak gyámhatósági engedéllyel adhatod el akkor is, ha te vetted és megélhetésre kellene a pénz.
2022. máj. 25. 20:02
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Itt is ezt írják..

[link]

2022. máj. 25. 20:03
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

1. Vehetsz bármilyen természetes személynek lakást, életkori megkötés nélkül.

2. A lakás kiadásából származó bevételt a gyámhatóság által kezelt, a gyerek nevére szóló számlára kell utalni, mert az a gyerek bevétele.

3. A számláról csak a gyámhatóság engedélyével lehet kivenni pénzt, ha az indolkolt, elkölteni normál kiadásokra viszont nem lehet.

4. A lakást eladni nem lehet, csak nagyon indokolt vészhelyzetben, és csak a gyámhatóság engedélyével, az eladási ár pedig szintén a zárolt számlára kerül.

5. A zárolt összegeket a gyerek kaphatja meg a 18. születésnapján. (Az, hogy 15 év alatt mennyi vásárlóértéke lenne ilyen magas infláció mellett, elég kérdéses)

Szóval az egészböl senkinek semmi haszna sem lenne addig, amíg a gyerek nem lesz nagykorú, akkor meg legfeljebb a lakásnak lehet értéke, az összegyült pénznek semmi. (Ha nem hiszed, nézd meg, mennyit ért ezelött 15 évvel 100000 Ft, meg mennyit ér ma!)

2022. máj. 25. 20:52
 5/14 anonim ***** válasza:
68%
Mondjuk mwg kell nézni, mi van akkor, ha te vagy a haszonélvező, mert akkor kiadhatod szerintem a lakást és a befolyó összeg is a tiéd, az eladása macerás.
2022. máj. 25. 21:14
 6/14 anonim ***** válasza:
71%
5-nek igaza van!
2022. máj. 25. 22:43
 7/14 anonim ***** válasza:
90%
Pontosan, ha te vagy a haszonélvező, akkor te adhatod ki a lakást, neked lesz bevételed, neked kell adózni. És az a vicces jogi helyzet fog fennállni, hogy hiába a gyerek a tulajdonos, be se kell engedned majd a lakásba, legfeljebb évente egyszer, hogy felmérje, miket kell tulajdonosként a saját pénzén kijavítania.
2022. máj. 25. 23:33
 8/14 anonim ***** válasza:
87%
A helyedben elözöleg mindenképpen megkérdeznék egy ügyvédet, mert az itteniek szakmai hozzáértése nem feltétlenül helyes.
2022. máj. 26. 07:53
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

7-es vagyok, én voltam már ilyen helyzetben a gyerek szerepében. Amikor nagyanyám meghalt, akkor volt egy fél háza. A másik fele apámé volt. Nagyanyám részét apám örökölte volna, csak épp az örökösödési adó (illeték?, nem tudom, mi volt akkoriban) horribilis összeg volt. Úgyhogy apám lemondott az örökségről, nekem és öcsémnek lett 1/4-1/4 házunk, és az volt a szép az egészben, hogy így megnegyedelődött az adó (illeték?), ráadásul csak akkor kellett befizetni, amikor nagykorúvá váltunk, plusz nem korrigálták az inflációval az összeget, úgyhogy a végén egy fagyi árát fizettük be.

A kellemetlen része akkor jött, amikor költözni akartunk, amúgy abban a házban laktunk születésem óta. Én 17 voltam, öcsém 15, és ránk szállt a gyámügy. Valami fiatal ügyintézőt fogtunk ki, aki nagyon bizonyítani akarta, hogy a gyerekek érdekeit nézi, úgyhogy rendesen zaklatott minket öcsémmel, hogy tényleg el akqrunk-e költözni, tényleg beleegyezünk-e a ház eladásába. Mert amúgy jogilag rendben volt minden, a ház árából akartunk venni egy másik, kisebb házat meg egy lakást, szóval mi gyerekek anyagilag jobban jártunk, mert ez a két ingatlan teljesen a mi nevünkre került. A szüleinknek haszonélvezeti joga lett az ingatlanokon, a házban laktunk, a lakást kiadtuk, illetve hivatalosan apám adta ki. Egészen addig a pontig, amíg öcsém nem íratkozott be az egyetemre, ami fizetős volt. Onnantól kezdve hivatalosan öcsém adta ki a lakást, mert a tandíjat levonhatta az adóból.

Minden abszolút szabályosan történt, ügyvéddel egyeztetve. Viszont ma már 38 vagyok, lehet, hogy a történetünk óta megváltoztak a szabályok.

Szüleim azóta sajnos meghaltak, de mivel semmi tulajdonuk nem volt, ezért az örökléssel nem kellett foglalkoznunk, ezt is az előnyök közé sorolnám.

2022. máj. 26. 09:31
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és normális család voltunk, de néha viccből elhangzottak olyan mondatok, hogy ha nem rakok rendet a szobámban, akkor apám kitilt a házból, hiába az én tulajdonom, megteheti. (Ebből aztán egész estés jogi vitánk lett családon belül, hogy ilyenkor vajon mi a helyzet. Ha nekem, mint fiatalkorú lányának valahol máshol biztosítja a lakhatást, akkor be kell-e engednie a házba, hiszen ha én fiatalkorú vagyok, akkor ő, mint a gondviselőm köteles az én nevemben a ház fenntartását, javítását szemrevételezni és kifizetni. Kiegyeztünk abban, hogy ha rossz leszek, akkor kitilt a házból, és majd nagykorúként visszatérhetek évente egyszer felmérni a ház állapotát. De erről persze nem kérdeztünk meg egy ügyvédet sem, hiszen csak poén szintjén ment a dolog.)
2022. máj. 26. 09:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!