Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Kérjek bérleti díjat a testvér...

Kérjek bérleti díjat a testvéremtől?

Figyelt kérdés

Egy 3 szobás lakás egyik szobájába költözött, amit eddig is albérletbe adtam ki.

Kevesebbet bérleti díjat fizet mint a többi lakó, plusz a rezsi ráeső részét.

Elég vacakul érzem magam amiatt, hogy a testvéremet “húzom le” albérleti díjjal.

Eddig a szüleinkkel élt, és túllépő most kezd a saját lábára állni.

2022. máj. 17. 00:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
75%

Ezt senki nem fogja neked itt megmondani! Nincs két egyforma testvéri viszony! Meg persze a te helyzetedet sem ismeri itt senki.

Ha ez téged zavar, akkor beszéljétek át. Azért azt lehet érteni, hogy ez neked bevétel kiesés. Még akkor is, ha kérsz valamennyit, de nem annyit mint mástól.

Csak egy javaslat: beszéljétek meg előre, hogy x ideig nem fizet, utána x ideig csak a felét a normálnak, utána x ideig a háromnegyedét, és ha utána is maradni akar, akkor a teljes összeget, úgy mintha idegen lenne.

Szerintem bárki megértené, és nem tehetne rád egy rossz megjegyzést sem!

2022. máj. 17. 01:00
 2/11 anonim ***** válasza:
92%

A te helyzeted se mindegy, hogy mondjuk keresel nettó 250 ezer forintot és mellé származik a lakáskiadásból még 200 ezer bevételed, tehát neked ez a pénz rengeteget jelent. Vagy amúgy vagyonos ember vagy, sokkal többet is keresel és a bérleti díjból kapott pénz csak olyan pici kiegészítő neked, amit mondjuk amúgy is félreteszel, nem pedig felélsz.

Vagy lehetne a bérleti díjat a tesód előmeneteléhez kötni az életben. Dolgozik már? Tanul? Akar fejlődni az életben? Pl. ha tanul és 3 év múlva diplomázik, akkor addig ne kérj tőle, aztán majd igen. Csak hogy ő se kényelmesedjen be örökre ebbe az állapotba, amiben most van.

2022. máj. 17. 06:47
 3/11 anonim ***** válasza:
72%

Ahogy az első írta...

Azt tudom csak leírni neked, hogy én nem kérnék. A rezsi ráeső részét nyilván, de bérleti díjat nem.

2022. máj. 17. 07:03
 4/11 anonim ***** válasza:
95%
Szerimtem ne kérj, ha anélkül is megélsz. Szabj egy határt, hogy meddig maradhat, mikortól kell saját labra állnia, ez neki is motiváló
2022. máj. 17. 07:26
 5/11 anonim ***** válasza:
93%
Ez a te egyéni döntésed. Az is OK lenne, ha nem kérnél semmit, csak a rezsit, de az is érthető, ha kedvezményes díjat kérsz. Én az ismeretségi körömben azt látom, hogy ha rokon költözik be, azért szoktak fizetni valamennyit, kivéve, ha nagyon rossz anyagi helyzetben vannak (de rezsit akkor is).
2022. máj. 17. 07:39
 6/11 anonim ***** válasza:
89%

Ez csak tőled függ.

A mi lakásunkba a nővérem lánya fog költözni szeptemberben. Csak a rezsit kell fizetnie. De csak 1 évig maradhat. Ennyi idő alatt össze kell spórolnia annyit hogy saját lábára álljon.

Segítjük a rokonokat de nem határ nélkül

2022. máj. 17. 09:46
 7/11 anonim ***** válasza:
38%
Kérdés mit csinálna azzal az extra pénzzel, amit azon spórol nem kell neked fizetnie. Ha csak felélné, elköltené másra akkor semmi értelme az egésznek. Ha viszont mondjuk azt az 50-80-100 ezret félretenné minden hónapban, amit neked fizetne, akkor már lenne értelme a dolognak. Jó ha havi 100 ezret elteszel abból sem leszel gazdag, de legalább pár év alatt összegyűlik abból egy kis megtakarítása.
2022. máj. 17. 09:53
 8/11 anonim ***** válasza:
83%

Sok hasonló sztori volt már itt a gyíkon, ahol az önzetlenül befogadott családtagokkal később komoly gondok adódtak. Lelakták a lakást, nem fizették a rezsit sem és elköltözni sem akartak.

Ezért én előre gondolkoznék, mert az élet sok mindent tud produkálni.

Pl.:

Mert mit csinálsz, ha pl. párt talál magának a tesó és azt is odahozza?

Mit csinálsz, ha az új párjának pl. van/vannak gyereke(i) és azok is odaköltöznének?

Vagy összevesztek valamin és nem fizetne többé egy fillért sem.

stb...stb...

Arról már nem is beszélve, hogy amennyivel kevesebbet kérsz tőle, az pont olyan, mintha ennyi kp-t adnál neki havonta a havi fizetésedből.

Egyedül te tudod, hogy mennyit ér meg neked -anyagilag is- a "testvéri szeretet", de azt se felejtsd el, hogy itt kettőtök közül egyedül csak te kockáztatsz.

A helyedben én arról is megállapodnék vele, hogy meddig lakhat nálad.

Ha pl. 50ezer Ft-nyi engedményt adtál, az egy év alatt 600ezer Ft maradt nála és nálad ennyi a mínusz.

Ha viszont végleges állapotnak tekinti azt, hogy nálad lakik és eszében sincsen tovább lépni, akkor pl. 10 év alatt már 6 millió Ft-ról beszélünk.

Te döntesz természetesen.

2022. máj. 17. 10:27
 9/11 anonim ***** válasza:
67%
Én valószínűleg úgy járnék el, hogy jutányos bérleti díjat kérnék (hogy azért legyen tisztában azzal, hogy mindenért fizetni kell és nem nem ingyen kapja, ugyanis ez kikényszerített hála érzését keltheti benne), de az összeget félretenném és majd a jövőben valamilyen alkalomra a számára egy nagyobb ajándék formájában mintegy "visszaadnám". Persze az egészet bele kell helyezni abba az érzelmi kapcsolatba, ami az adott testvéri viszonynál ténylegesen fennáll. Ha a testvéri kapcsolatra jobban jellemző a hűvös tárgyilagosság, mint a meleg bensőségesség, akkor természetesen egészen más lehet a gesztus megvalósítási módja.
2022. máj. 17. 12:09
 10/11 anonim ***** válasza:
71%

#8: azért a szabályokat meg lehet beszélni előre. Párt talál magának és odahozza? Mivan? Mégis kinek jut eszébe odaköltöztetni valakit a tulajdonos beleegyezése nélkül? Pláne gyerekkel? Normális embernél ez fe sem merül.

De ha én kerülnék ilyen helyzetbe olyat szólnék be az odapofátlankodó párnak, hogy azonnal menne el halálra sértődve.

2022. máj. 17. 12:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!