Az inflációval azonos mértékben emelkedik?
Nem tudom milyen állapotban van az a lakás, de akármennyire csili-vili meg újépítésű, szerintem nagyon sok egy 36 négyzetméteresért 160-at elkérni. Az emelés után meg majdnem 170 lesz. Hát szép... Kíváncsi vagyok, hogy ha meghirdetné ennyiért, ki a fene venné ki, de hát mindegy.
Én lassan 3 éve lakok egy 35 négyzetméteres, átlagos albérletnél jobb állapotú, belvárosi lakásban 100 ezer + rezsiért. Eddig egyetlen egyszer sem került szóba az emelés, viszont ha feljönne témaként, akkor én azzal indítanék, hogy "rendben, de akkor én most körülnézek az ingatlan és albérletpiacon, aztán beszélhetünk utána róla".
Nem költöznék el magamtól mostanában, de egy emelés bizony jó ösztönző lehet arra, hogy körbe járjam a témát, simán lehet hogy minimális ráfizetéssel (vagy még azzal se) találnék az igényeimhez jobban passzoló lakást. Az akitől bérlem pontosan tudja ezt és gondolom nem akar elveszíteni egy jó, pontos, megbízható bérlőt 10 ezer forintért, szóval nem forszírozza a témát.
Szóval neked is ezt javaslom: ennyi pénzből amennyiből bérelsz hatalmas merítési lehetőséged van. Gondold át az igényeidet, lehet hogy nem is arra a lakásra van szükséged, amiben most laksz. Én is a covid óta szinte folyamatos homeoffice miatt nem igazán érzem szükségét a belvárosi létnek, simán megoldható lenne az életem a körúttól jóval messzebb is (ahol olcsóbbak a lakások). Aztán miután lesakkoztad ezt magadban, nekiállhatsz alkudozni a tulajjal, ha szeretnél. Felhozhatod érvnek, hogy szerinted a lakás már most is bőven felül van árazva, te pedig megbízható bérlő vagy. Gondolja át, hogy ki a franc venne ki helyetted egy ilyen picike lakást, ennyi pénzért.
Probald lealkudni.
Igazabol ertheto hogy emelt a tulaj mert neki lehet ez a meglehetese, vagy legalabbis a jovedelmenek egy resze biztosan. Viszont szabad piac van, lehet hogy ha nem hagyod magad akkor nem fog emelni de az is elofordulhat hogy inkabb hagyja hogy elkoltozz, de o akkor is 170ert fogja a lakast kiadni.
Neki kell merlegelni hogy 10.000 Ft plusz, vagy megtart egy jo alberlot akivel nincs gond. Lehet a kovetkezo berloje nem is fizetne.
Azért azt sem árt figyelembe venni, hogy az éves átlag inflációval emelt csak, ami szerintem még jónak is számít. Mivel 2021 Augusztusban átlépte az 5,1%-ot és azóta is csak emelkedik. A januári KSH adat 7,9%!
A tulajdonos pedig valójában nem több pénzt kér, csak kompenzációt. Én minden évben rátenném ezt az összeget.
Van egy ügyvéd haverom, aki egyszer megmutatta milyen albérleti szerződéseket szokott írni (40000 Ft), és ha valaki nem akar fizetni 1 hónapon belül el lehet tüntetni a lakásból. Általában 2-3 havi kaució fedezi az ilyen pofára eséseket.
A másik dolog mint ahogy azt sem szeretik a munkások, ha a cég ahol dolgoznak csak az inflációt adja oda nekik béremelésként, mert ugye az nem emelés csak kompenzáció. Szóval így sikerült kiharcolnom 5,1% helyett 8%-ot, ami az átlaghoz képest emelés, de valójában +0,1% béremelést kaptam!! De így is jobban jártam mint azok akik nem reklamáltak...
Jól kicsesztél vele.
Ja nem!
Magaddal csesztél ki.
Én is emeltem a bérleti díjat az infláció mértékével, ami rögzítve van a szerződésben.
Ha nem tetszik valami, vagy pedig sokallod a díjat, nyugodtan nézz körbe a piacon, hátha találsz olcsóbbat. Senki sem tiltja meg neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!