Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Az inflációval azonos mértékbe...

Az inflációval azonos mértékben emelkedik?

Figyelt kérdés
Adott egy újépítésű lakás, 36 nmes, már 2 éve bérlem,havi 160.000 Ft-ért. Eddig nem emelt a tulaj, viszont most közölte, hogy akkor a KSH 2021-es inflációs adatok szerint ő emel, ami 5,1 % volt, ami így plusz 8 ezer forintot jelent. Tehát ezzel az emelésével majdnem 10 ezerrel többet fizethetek majd. Amit kötöttünk szerződést, benne van az infláció mértékével azonos szöveg, tehát jogilag rendben van a dolog, más kérdés, hogy én nem gondoltam,hogy majd az infláció így elszáll. Mindig időben fizetek, és rendes albérlőnek tartom magam, titkon reméltem, hogy nem fog emelni, vagy legalább nem ennyit. Szerintem szemétség így megdobni az albérlet árát, infláció ide vagy oda. Ti mit tennétek? Keresnétek másik lakást? Vagy most már évente hagyjam, hogy az inflációra fogva 10 ezreket emeljen? Tanácstalan vagyok. Vagy ez van, fogadjam el? Mert máshol sem olcsóbb... Egyébként 11. kerület. Több ismerősöm is mondta már, hogy nem szokott emelni az ő tulajuk, ezek szerint én fogtam ki egy ilyet.

2022. febr. 15. 11:48
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
93%

Nem tudom milyen állapotban van az a lakás, de akármennyire csili-vili meg újépítésű, szerintem nagyon sok egy 36 négyzetméteresért 160-at elkérni. Az emelés után meg majdnem 170 lesz. Hát szép... Kíváncsi vagyok, hogy ha meghirdetné ennyiért, ki a fene venné ki, de hát mindegy.

Én lassan 3 éve lakok egy 35 négyzetméteres, átlagos albérletnél jobb állapotú, belvárosi lakásban 100 ezer + rezsiért. Eddig egyetlen egyszer sem került szóba az emelés, viszont ha feljönne témaként, akkor én azzal indítanék, hogy "rendben, de akkor én most körülnézek az ingatlan és albérletpiacon, aztán beszélhetünk utána róla".

Nem költöznék el magamtól mostanában, de egy emelés bizony jó ösztönző lehet arra, hogy körbe járjam a témát, simán lehet hogy minimális ráfizetéssel (vagy még azzal se) találnék az igényeimhez jobban passzoló lakást. Az akitől bérlem pontosan tudja ezt és gondolom nem akar elveszíteni egy jó, pontos, megbízható bérlőt 10 ezer forintért, szóval nem forszírozza a témát.

Szóval neked is ezt javaslom: ennyi pénzből amennyiből bérelsz hatalmas merítési lehetőséged van. Gondold át az igényeidet, lehet hogy nem is arra a lakásra van szükséged, amiben most laksz. Én is a covid óta szinte folyamatos homeoffice miatt nem igazán érzem szükségét a belvárosi létnek, simán megoldható lenne az életem a körúttól jóval messzebb is (ahol olcsóbbak a lakások). Aztán miután lesakkoztad ezt magadban, nekiállhatsz alkudozni a tulajjal, ha szeretnél. Felhozhatod érvnek, hogy szerinted a lakás már most is bőven felül van árazva, te pedig megbízható bérlő vagy. Gondolja át, hogy ki a franc venne ki helyetted egy ilyen picike lakást, ennyi pénzért.

2022. febr. 16. 23:54
 12/19 anonim ***** válasza:
91%
Én 170-et fizetek, egy átlagos állapotú lakásért, 55 nm. Igaz Buda hegyvidéke és körpanoráma, de azért maga az épület 60-as években épült, a klíma régi, és hát a bútorokat sem mondanám épp luxusnak...Nekem ez így perpill több okból is megfelel (bejárós melóm van, szóval fontos, hogy a munkahelyemhez képest ne legyen a világvége, ami épp ezen a drágább környéken van, valamit depis leszek egy sötét kégliben),de benne van a szerződésemben ugyanez az inflációs dolog...Ezzel együtt ha emelni akar én biztos lépek (még nem tudom, mert nincs egy éve, hogy itt lakom).
2022. febr. 17. 21:55
 13/19 anonim ***** válasza:
93%

Probald lealkudni.

Igazabol ertheto hogy emelt a tulaj mert neki lehet ez a meglehetese, vagy legalabbis a jovedelmenek egy resze biztosan. Viszont szabad piac van, lehet hogy ha nem hagyod magad akkor nem fog emelni de az is elofordulhat hogy inkabb hagyja hogy elkoltozz, de o akkor is 170ert fogja a lakast kiadni.

Neki kell merlegelni hogy 10.000 Ft plusz, vagy megtart egy jo alberlot akivel nincs gond. Lehet a kovetkezo berloje nem is fizetne.

2022. febr. 28. 00:59
 14/19 anonim ***** válasza:
78%

Azért azt sem árt figyelembe venni, hogy az éves átlag inflációval emelt csak, ami szerintem még jónak is számít. Mivel 2021 Augusztusban átlépte az 5,1%-ot és azóta is csak emelkedik. A januári KSH adat 7,9%!

A tulajdonos pedig valójában nem több pénzt kér, csak kompenzációt. Én minden évben rátenném ezt az összeget.

Van egy ügyvéd haverom, aki egyszer megmutatta milyen albérleti szerződéseket szokott írni (40000 Ft), és ha valaki nem akar fizetni 1 hónapon belül el lehet tüntetni a lakásból. Általában 2-3 havi kaució fedezi az ilyen pofára eséseket.

A másik dolog mint ahogy azt sem szeretik a munkások, ha a cég ahol dolgoznak csak az inflációt adja oda nekik béremelésként, mert ugye az nem emelés csak kompenzáció. Szóval így sikerült kiharcolnom 5,1% helyett 8%-ot, ami az átlaghoz képest emelés, de valójában +0,1% béremelést kaptam!! De így is jobban jártam mint azok akik nem reklamáltak...

2022. febr. 28. 12:18
 15/19 anonim ***** válasza:
76%
Persze, csak épp a bérlőknek is drágább lesz minden, a legtöbb embernek pedig nem emelkedik a fizetése az árakkal azonos ütemben, szóval még kevesebb pénze marad a kéglire, nemhogy több. Egyre zsugorodni fog az a réteg aki 170-200 ezreket ki tud fizetni bérleti díjra (+ rezsi). Ismerettségi körömben is egyre adják lejjebb az igényeket az emberek és költöznek kisebb/rosszabb állapotú/külterületen lévő lakásokba. Mert 150 helyett már csak 120 ezret tud kifizetni. Persze lehet emberkedni, hogy kirakom, csak nem biztos, hogy talál helyette könnyen mást. A 160e így sem kevés, én a tulaj helyében nem emelnék, főleg, ha problémamentes az illető, és a 160-at továbbra is ki tudja/akarja csengetni.
2022. febr. 28. 13:17
 16/19 anonim ***** válasza:
72%
Tudom nem mai kérdés nekem most jár le az egy év jött a tulaj, hogy infláció követő emelés,na nem örültem mert már így is 165 ezret fizetek, de mondtam egye fene, de amikor ecsetelni kezdete, hogy ő milyen jó fej, h csak ennyivel emel és elkezdett linkelgetni 200 feletti kélgilket környékén (amik btw sokkal jobb állapotúak) akkor mondtam, hogy szerintem ne hoszabbitsunk szerződést, adja ki annak aki ezért kifizet 200 ezret.
2022. máj. 21. 18:43
 17/19 anonim ***** válasza:
30%

Jól kicsesztél vele.

Ja nem!

Magaddal csesztél ki.

2022. máj. 21. 20:09
 18/19 anonim ***** válasza:
76%
Nem magammal, mert 1 hét alatt találtam olcsóbban mint az eddigi ár kisebbet, viszont jobb állapotban lévőt...
2022. máj. 21. 21:01
 19/19 anonim ***** válasza:
71%

Én is emeltem a bérleti díjat az infláció mértékével, ami rögzítve van a szerződésben.

Ha nem tetszik valami, vagy pedig sokallod a díjat, nyugodtan nézz körbe a piacon, hátha találsz olcsóbbat. Senki sem tiltja meg neked.

2022. máj. 24. 11:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!