Ha nem lett meghosszabbítva a szerződés azt jelenti, hogy tök feketén vagyok az albérletben?
Köszönöm a válaszokat megvizsgalgattam a szerződést tényleg ott van ahogy mondtátok határozatlan lett 6 hónap után.
Azért tegyük hozzá nem vagyok ingatlanos (se egyetemista) és nem elemezgettem ki jogilag a szerződést amikor aláírtuk.
De amit mondasz #10-es hülyeség mert ha nem lenne érvényes a szerződés akkor is kurvára számít a tény, hogy én azt fizetem amúgy.
Mivel ő nem adott új szerződést és mondjuk pereskedés lenne a dologból nem állja meg a bíróságon, hogy "hát, a korábbi bérlőm utalgat nekem, a fene tudja miért, hiszen már nem él a szerződés" amit mondasz. Banki atutalasoknak van nyoma amit a hatóságok tudnak ellenőrizni. Olyan utalasoknak ami hivatalos számlámról ment főleg olyan megjegyzéssel "lakbér: hónap/év"
Szóval én itt nem tudnék rábaxni csak a tulaj..
"nem köteles a számlájára érkező összes pénz eredetét kivizsgálni"
Nyilván a közlemény az, hogy "júniusi lakbér", márpedig, ha nem utalja vissza és nem szólítja fel a bérlőt írásban, hogy hagyja el a lakást, akkor az a szerződés hallgatólagos meghosszabbításának minősül szerintem, de majd egy jogász kifejti.
"de majd egy jogász kifejti"
Pontosan ezt történt. A szakterületem a dologi jog, azon belül is a birtokjog.
Az eddigi 2021-es ügyeim 73,4%-a (és több, mint ügyem volt) bérbeadó kontra bérlő pereskedések.
"a szerződés hallgatólagos meghosszabbításának minősül szerintem"
Leírtad a kulcsszót: "szerintem"
A jog szerint viszont nem. Az utalás közleménye csak egy tájékoztató célú "megjegyzés" az utaló fél részéről. A kedvezményezett még csak nem is köteles azt megtekinteni!
Egy régebbi Showder Klub-os blokkal szemléltetve (nem emlékszem ki volt az pontosan): A banki közleménybe bármit beírhatsz, lehet vele szórakozni. A humorista és az ügyintéző közötti beszélgetés:
Ü: Mit írjunk a közleménybe?
H: Klitorisz.
Ü: Biztooos?
H: Legyen inkább fitymafék?
Ü: Nem-nem, a klitorisz jó lesz!
Az utalás közleménye semmilyen jogalapot nem biztosít semmire!
Ptk. dologbérlet 6:338. § [A határozott idejű bérlet megszűnése és a dolog elpusztulása]
"(1) Ha a határozott időre kötött bérleti szerződésben megállapított idő eltelte után a bérlő a dolgot tovább használja, és ez ellen a bérbeadó a szerződésben megállapított idő elteltétől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül nem tiltakozik, a határozott időre kötött szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át."
Vagyis határozatlan idejű szerződésed van, hurrá.
Azt meg, hogy jogcím nélküli, pláne önkényes lakásfoglaló lennél, felejtsd el. Akit a tulajdonos egyszer maga engedett be a lakásba, az sosem lesz önkényes lakásfoglaló, mert a lakást nem önkényesen foglalta el. Ha a későbbiekben esetleg megszűnne a jogcíme, az sem változtat ezen. De neked továbbra is van jogcímed a lakás használatára, úgyhogy no para.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!