Fordult a kocka? Most már a bérlők diktálnak? A piac tanul az elmúlt egy évből, hogy jobban meg kell a bérlőket becsülni?
Ahogy esnek a bérleti díjak, azzal együtt látom, hogy az igényeket is kezdik alább adni - már sok helyen egy havi kauciót sem kérnek, hanem teljesen elengedik.
Bérlőként tapasztaltam, hogy nemrég még az volt a trend, hogy gyakorlatilag egy állásinterjún kellett érezd magad bérlőként, még akkor is, ha csak egy nyomorult félszobát néztél meg. Aztán örülhetett az ember, ha jött a jó hír, hogy beköltözhet a fizetése negyedéért, harmadáért. Biztonságban persze azután sem érezhette magát, köszönhetően a bérbeadói önkénynek, a csak őt beiztosító szerződéseknek, amit az ember kénytelen-kelletlen aláírt, ha nem akart még másik száz helyet megnézni munka mellett és kosarat kapni, mert mindenhová az egyetemsista lány kell.
Szóval így álltunk, most viszont mintha megfordult volna a kocka. Én fél éve hagyatam ott az albérletem, ahol 8 m2-ert béreltem 75-ért, most megkeresett a tulaj, hogy nem akarom-e kivenni 60-ért - mondtam, aranyos :)). A magyar albérletpiac teljes szabályozatlanságát és a bérbeadói kapzsiságot ismerve nem hiszek nagyon abban, hogy a jelenlegi helyzetből tanulnak, de ahol annyira nyomorult a helyzet, hogy már hotelszobákat árulnak garzonként, ott talán nyílhat valami remény.
Én azt szeretném, hogy egységes, egyértelmű szerződések legyenek, és nagyon súlyosan büntessék azt, ha valaki feketézik, ahogyan ma teszi a tulajok nagy része. Szűnjön meg az állandó kiszolgáltatosság-érzés bárlői oldalról, az, hogy gyakorlatilag úgy dirigál neked a tulaj, mintha a főnököd lenne, és ennek megfelelően akkor tesz ki, amikor akar, indoklás nélkül. Fogja fel a piac, hogy egyenlő üzleti partnerek vagyunk és viselkedjen is ennek megfelelően a jövőben. Tisztességgel, emberséggel.
"A magyar albérletpiac teljes szabályozatlanságát..." Mert az államnak kellene megmondania, hogy ki mennyiért adhatja ki a lakását? Akkor lennének ám jó magas albérletárak, mert annyira kevés lenne a kiadó lakás, hogy sorbanállás lenne az kiadó lakások előtt, a maradékot meg feketén az államilag szabályzott ár duplájáért adnák ki és örülnél, ha kiveheted.
"hotelszobákat árulnak garzonként" Nem árulnak sehol hotelszobákat. Én még egyetlen hotelről se hallottam, ami szobánként adta volna el a tulajdonát.
"egyértelmű szerződések legyenek" Ha nem egyértelmű egy szerződés, akkor nem írod alá. Kényszerítettek, hogy aláírj egyetlen szerződést is, amivel nem értettél egyet?
"Fogja fel a piac, hogy egyenlő üzleti partnerek vagyunk"
Fogja fel a NULLA Ft-al rendelkező vagyontalan albérletkereső,
hogy nem lehet egyenlő egy pl. 50 milliós lakás tulajdonosával.
Bérbeadó vagyok. Ugyanúgy havi 150 ezerért adom ki a lakásomat, mint 2019 augusztusában. 2020 augusztusában elment a bérlőm de egy héten belül találtam másikat 2 havi kaucióval és szerződéssel. A szerződést nem kötelező aláírni.
Kérdező amit te vizionálsz az a legalja lakásokra is csak részben igaz (Lakatos Richárdóék a putri egyik szobáját kiadjak kaució nélkül).
Úgy érzem, hogy szerinted a farok csóválja a kutyát. Abban igazad van, hogy az albérletpiac alsó szegmensében (lepukkant lakások, putri) csökkenés tapasztalható. Viszont a középkategóriás és prémiumkategóriás lakásoknál csak kis mértékben tapasztalható.
Irogatsz ide több fiókból, de akkor is csak rinyálás amit csinálsz.
Vegyél lakást Kérdező, akkor nem kell minden nap itt vergődnöd az álmaiddal!
És nem csak Budapest létezik ám!
A minőségi, korrekt lakasoknal nincs jelentős kereslet csökkenés.
Egy bérleti szerződésnek pedig kiegyensulyozottnak kell lennie, azaz mindkét fél jogait kell garantálnia egyformán. Az egyoldalú szerződések bíróságon mindenképp elbuknak, kár ilyennel próbálkozni.
A hüppögést figyelmen kívül hagyva csak a konkrét kérdésekre válaszolnék:
Nem, nem és nem. 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!