Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ha valami rendeltetés szerű...

Ha valami rendeltetés szerű használat ellenére tönkremegy, kinek kell fizetni a javítását?

Figyelt kérdés
HiSec biztonsági ajtó van a bérelt lakásban. A minap eltört benne a kilincs rugója, és azóta lötyög. Semmit nem csináltunk vele, nem csapkodtuk, nem ütögettük. Egyszerűen csak eltört, amikor be akartuk csukni. Neten utána olvasva elég gyakran előfordul ezeknél az ajtóknál. Kb 20 ezer lenne az új kilincs, szereléssel együtt. Ezt ebben az esetben kinek kell fizetni? Nyílván a mi kezünk alatt ment tönkre, de ha abban a pillantban pont a tulaj csukta volna be, akkor nála törik el a rugó.

2020. szept. 21. 08:06
 1/6 anonim ***** válasza:
28%
Ez az albérlő dolga szerintem. Ha pl a villanykapcsoló a te kezed alatt megy tönkre az is albérlő sara. Ha mondjuk a gáztűzhely adja meg magát, vagy csőtörés van akkor az a tulajé. Esetleg felesre ki tudod hozni, de amúgy rátok varrja amikor kiköltöztök és levonja a kaucióból. Te is így tennél, hiszen ezen az alapon az albérlőt nem terhelné felelősség semmiért.
2020. szept. 21. 08:18
 2/6 anonim ***** válasza:
37%
Mivel épp te használsz valamit, ezért a te dolgod a fenttartása. Mi, mikor albérletben életünk, évente kifestettünk, ha valami elromlott kijavítottuk, hisz mi is úgy kaptuk, hogy minden működött, vagyis úgy is illik visszadni azt. De ha írtatok szerződést, akkor ennek is szerepelnie kellene benne, kár ha ilyen részletekre nem tértetek ki szerződéskötéskor. Ha nincs a szerződésben, akkor ebszélj a tulajjal, hátha belemegy, hogy felesben kifizessétek.
2020. szept. 21. 08:20
 3/6 anonim ***** válasza:
Tulajfuggo szerintem. Nalam anno csak egy lampa egett ki, es visszaadta az ego arat. Nem en kertem, csak valahogy szoba kerult es mar adta is vissza az arat, hiaba mondtam, hogy nem kell visszaadni 2000 forintot xD (Valami harmas csomagot vettunk, Ikea LED ego.)
2020. szept. 21. 09:13
 4/6 anonim ***** válasza:
96%
Elég vaskos bérleti díjakat szoktak kérni. Egy működő lakást bérel a bérlő, a működőképességről a bérbeadónak kell gondoskodni. Ha bérlek egy autót, és elromlik, abban a pillanatban kapok egy másik csereautót, és a bérbeadó megjavíttatja. Ezért annyi a bérleti díj, amennyi.
2020. szept. 21. 11:14
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az a baj, hogy nem tudom semmivel sem bizonyítani, hogy rendeltetés szerűen használtam. Én tudom, hogy nem csináltam vele semmit, csak használtam, ahogy egy ajtó kilincset szokás, de ha a tulaj ezt nem hiszi el, akkor mit tud az ember csinálni? 20 ezer ft talán nem olyan sok, hogy emiatt konfliktus legyen a tulajjal.

2020. szept. 21. 13:45
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha te olyan bérlő vagy, aki a zárat önhatalmúlag kicseréli, ezt is javíthatja akár;)

Amúgy, bóvli ajtó...megnézed mennyi a zár s a tulajjal felesbe megveszitek, így korrekt.

2020. szept. 21. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!