Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ha csak szobát adok ki a...

Ha csak szobát adok ki a lakásomban, hogyan kell adóznom?

Figyelt kérdés

Próbáltam utána nézni, de nem találtam választ. Azt tudom, hogy ha az egész lakást adom ki, akkor a bevétel (a lakás rezsije + bérleti díj), ebből kell levonnom a 10%-ot és azután adózom vagy tételesen levonom belőle a számlákat, kiadásokat. De mi a helyzet, ha a bérlő csak a rezsi felét fizeti, mert a másik szobában én laknék? Akkor ha a tételes elszámolást választanám csak minden számlának a felét írhatnám le kiadásként?

Szerintem a tételessel jobban járnék, mert ha 40 ezer a bérleti díj + ~15 ezer az ő rezsi része, akkor 55 ezer a bevétel, tehát tételessel 27% jönne le, ami ugye több mint a 10, tehát kevesebb lenne az adó is (ha jól értelmeztem).

Előre is köszönöm a segítséget! :)

2020. aug. 28. 18:52
 1/3 anonim ***** válasza:
Igen, csak a rezsi felét írod le, s igen, tételessel jobban jársz, 40 ezernek kevesebb a 15%-a, mint 49500 forintnak. Ugye ennyi lenne az összeg 10 százalékos költséghányadnál.
2020. aug. 28. 19:41
 2/3 anonim ***** válasza:
76%
Amúgy milyen 27%-ról írsz??? Az adó a jövedelem - bevétel mínusz kiadás = jövedelem - 15 százaléka.
2020. aug. 28. 19:46
 3/3 xswerdy ***** válasza:
szinte mindig jobban jársz a tételes költségelszámolással. Szerintem az amortizációt még figyelembe se vetted a kalkulációdban.
2020. aug. 29. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!