Magyarországon medián fizetésekhez képest sokkal drágább az élet, mint nyugaton?
Tegyük fel, bolti eladó keres budapesten 200k nettót, ebből 120+ 30 rezsi egy szobás garzon, bérlet 10k, maradt 40ezer forintja megélni.
Bécsben egy bolti eladó keres 1800 eurót, 800 egy garzon + 100 euró rezsi, 40 euró bécsi bérlet, maradt 860 eurója megélni.
Mennyinek kéne reálisan lennie az albérletáraknak szerintetek?
Figyu, erre csak azt tudom írni, menj és próbáld ki. Ha mást nem is, tapasztalatot nyersz vele.
Én Németországban és Hollandiában éltem egy darabig, Magyarország még mindig viccesen olcsó a nyugati árakhoz képest.
Ez a baj, hogy te a nyugati fizetésekhez hasonlítod a magyar árakat.
Pl szerinted mi olyan viccesen olcsó itt?
LEgyen példának egy tanár 160ks nettó bére. Ehhez viszonyítva mi számít olcsónak?
Te szerintem az 5-6 évvel ezelőtti magyar árakat veheted figyelembe, vagy nem tudom
Te most kiragadtál egy olyan szakmát, ami idehaza szélsőségesen keveset keres az iskolai végzettségéhez képest.
Vegyük példának az asztalost. Itthon 2500-3000€-t megkeres átlagos ügyfélkörrel, Berlinben kb. 6000€ ugyanez a szakma.
Berlinben 100.000.000 Ft egy 1,5 szobás lakás.
Kocsi, 1.6 dízel, 10 éves (hazajárós) 150€/hó német rendszámmal. (magyar rendszámmal 2 héten belül garantáltan elkap a yard)
szerinted itthon megkeres egy átlagos asztalos 700ezer- 1millió forintot?
te nagyon el vagy tévedve, tudom mert építőiparban dolgozok én is. Ezek a gyakorin meg facebookon elterjedt álkeresetek, nagyon jól menő vállalkozónak kell lenni, hogy hazavigyél nettó 1 millát havonta, tisztán. És természetesen a töredékéről adózol utána.
random találat, de azért nem 100millió, egy hasonló pesten is 40 milla
Kérdező, rá se ránts amit ezek itt összebeszélnek. Már a szocializmus idején is világossá vállt, hogy a külföldön keresett pénzt legjobb elkölteni itthon. Ebből annó még kabaréjenet is született (amikor még volt rendes kabaré, napjainkban már az sincs...)
A lényeg, ez ma sem változott semmit. Bemégy egy étterembe, megnézed az árakat magyar dolgozóként rögtön látod hogy az árlista a külföldiekre van szabva.
És akkor még csodálkoznak a turizmusosok hogy miért döglődik a vendéglátóipar. Pláne most a járvány időszakában.
Meggyőződésem, hogy a teljes gazdasági folyamatot az embereknek csak kis hányada érti/tudja követni.
De miért?
Megmondom. Azért mert fizetik az adót, nincs korrupció, a munkához fényévekkel jobb a hozzáállása, hatékonysága mindenkinek.
Itthon ettől nagyon messze vagyunk.
Feketetéző vagy bújtatott foglalkoztatású melósok, be nem jelentett albérlők, okoskodók-ügyeskedők országa vagyunk a kisembertől a nagytőkésig.
Ne háríts a politikusok felé, a kisember semennyire sem jobb, mint aki a parlamentben ül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!