Először költözök albérletbe és lenne pár kérdésem a foglalóról, mit tanácsolnátok?
Csütörtökön fogok menni megnézni egy lakást, először költözök el itthonról, barátommal fogunk lakni.
Egyenlőre a jelenlegi bérlővel beszéltem, ő hirdeti, nagyon értelmes lánynak tűnik így elsőre.
Kérdeztem tőle, hogy ha személyesen is tetszik a lakás, a foglalót kifizessük holnap? Azt mondta az első havi bérleti díjat (120k) letehetjük foglalóba.
Ezt elmondtam anyának és szerinte bérlőnek nem szabad adni foglalót, csak a tulajnak. Szerintetek a bérlőnek odaadhatom, ha írunk róla papírt? Vagy ilyenkor hogy megy ez?
Nem akarunk rosszul járni.
Köszi ha segítetek!
22L
Ha tetszik, akkor elkéred a tulaj telefonszámát, a beszélgetést hangrögzítőre veszed és megbeszéled vele a teendőket.
Ha nincs ott a tulaj, akkor a többiek sem fogják tudni odaadni neki a foglalót és nem hiszem, hogy a mai világban bárki is oda merné adni egy bérlőnek a pénzt.
Kizárólag a tulajnak adj pénzt. Azt is átvételi elismervény ellenében!
Mi van ha a bérlő kiadja a lakást suttyomban, a tulaj háta mögött persze, mert ez tilos. A pénzed elvesz és még ki is fog hajítani a tulajdonos.
Ha nem ez van, akkor sem adunk pénzt bérlőnek. Nem vele szerződünk.
Ha katyvasz van, hagyd ott. Lesz másik. Ha nagy katyvasz van, a tulajdoni lapba ingyen be lehet tekinteni a tulajdonos személyét illetően (is) ( ez csak akkor ha nagyon eldurvul a helyzet)
Szerződést kérd, hogy kúldjék át emailben és otthon szüleiddel olvassátok át , értelmezzétek, ha nem tiszta, kerdezzetek, mielőtt aláírod, mert tudnak azert a főbérlők alakítani!
Csak a tulaj, haszonélvező vagy a kiadásban közreműködő (általában családtag) az, akivel szerződhetsz.
Nézd meg a tulajdoni lapot is és kérj személyit, hogy igazolja, tényleg az övé a lakás!
Foglalót szóbeli ígéretekre eleve rizikós adni, még a tulajnak is. Mi van, ha az írásos szerződés aláírásakor másképp "emlékezik" a tulaj, mint amit neked megígért? Akkor ki bukja a foglalót?
Pénzt csak írásban rögzített feltételekkel adunk! Ez pedig tulajdonképpen a bérleti szerződés.
Én anno kiköltöző bérlőként megállapodtam a tulajjal (írásban is), hogy segítek új bérlőt találni a helyemre, némi kedvezményért cserébe :)
A foglaló és a kaució a tulajdonos számlájára ment. (Közjegyzői szerződés is volt, hárman béreltük a lakást, a tulaj pedig nem akart a jelöltekkel szórakozni, habár ez az ő dolga lenne.)
Létezik ilyen, de bemondásra én is óvatosabb lennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!