Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Először költözök albérletbe...

Először költözök albérletbe és lenne pár kérdésem a foglalóról, mit tanácsolnátok?

Figyelt kérdés

Csütörtökön fogok menni megnézni egy lakást, először költözök el itthonról, barátommal fogunk lakni.

Egyenlőre a jelenlegi bérlővel beszéltem, ő hirdeti, nagyon értelmes lánynak tűnik így elsőre.

Kérdeztem tőle, hogy ha személyesen is tetszik a lakás, a foglalót kifizessük holnap? Azt mondta az első havi bérleti díjat (120k) letehetjük foglalóba.

Ezt elmondtam anyának és szerinte bérlőnek nem szabad adni foglalót, csak a tulajnak. Szerintetek a bérlőnek odaadhatom, ha írunk róla papírt? Vagy ilyenkor hogy megy ez?

Nem akarunk rosszul járni.

Köszi ha segítetek!

22L

2020. jún. 17. 08:43
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Igaza van anyukádnak! Csak a tulajdonossal intézz mindent és szerződést írjatok!
2020. jún. 17. 08:44
 2/9 A kérdező kommentje:
De ha holnap csak a bérlő lesz ott és ő mutatja meg a lakást akkor így mi garancia van arra, hogy nem viszik el előlünk? Tényleg nagyon szeretnénk ezt a lakást, viszont a tulaj valszeg nem lesz ott holnap. Akkor miben maradjunk?
2020. jún. 17. 08:48
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha tetszik, akkor elkéred a tulaj telefonszámát, a beszélgetést hangrögzítőre veszed és megbeszéled vele a teendőket.

Ha nincs ott a tulaj, akkor a többiek sem fogják tudni odaadni neki a foglalót és nem hiszem, hogy a mai világban bárki is oda merné adni egy bérlőnek a pénzt.

2020. jún. 17. 08:54
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha csak a bérlő lesz ott, és neki adod oda a foglalót, mi a garancia arra, hogy nem teszi el a pénzed, a pénzed a tulajhoz el sem jut? És a lakásról is lecsúszol. Pénzt, papírozást csak szigorúan a tulajjal. Elterjedt átvágási módszer, hogy pár napra kivesznek egy lakást, meghirdetik hosszútávú kiadásra a bérlők a tulaj tudta nélkül, és több embernek megmutatják, foglalókat elrakják. Majd lelépnek. És se lakás, se pénz.
2020. jún. 17. 11:22
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Kizárólag a tulajnak adj pénzt. Azt is átvételi elismervény ellenében!

Mi van ha a bérlő kiadja a lakást suttyomban, a tulaj háta mögött persze, mert ez tilos. A pénzed elvesz és még ki is fog hajítani a tulajdonos.

Ha nem ez van, akkor sem adunk pénzt bérlőnek. Nem vele szerződünk.

Ha katyvasz van, hagyd ott. Lesz másik. Ha nagy katyvasz van, a tulajdoni lapba ingyen be lehet tekinteni a tulajdonos személyét illetően (is) ( ez csak akkor ha nagyon eldurvul a helyzet)

Szerződést kérd, hogy kúldjék át emailben és otthon szüleiddel olvassátok át , értelmezzétek, ha nem tiszta, kerdezzetek, mielőtt aláírod, mert tudnak azert a főbérlők alakítani!

2020. jún. 17. 11:47
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Már az is furcsa, hogy a jelenlegi bérlő mutogatja a lakást, meg ő hirdeti. Amíg ez tényleg csak mutogatás, addig OK, de tárgyalni nem tárgyalhat a bérbeadásról, pedig láthatóan ezt teszi, amikor foglalót kérne el.
2020. jún. 17. 12:56
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Csak a tulaj, haszonélvező vagy a kiadásban közreműködő (általában családtag) az, akivel szerződhetsz.

Nézd meg a tulajdoni lapot is és kérj személyit, hogy igazolja, tényleg az övé a lakás!

2020. jún. 17. 14:20
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Foglalót szóbeli ígéretekre eleve rizikós adni, még a tulajnak is. Mi van, ha az írásos szerződés aláírásakor másképp "emlékezik" a tulaj, mint amit neked megígért? Akkor ki bukja a foglalót?

Pénzt csak írásban rögzített feltételekkel adunk! Ez pedig tulajdonképpen a bérleti szerződés.

2020. jún. 17. 15:08
 9/9 anonim ***** válasza:

Én anno kiköltöző bérlőként megállapodtam a tulajjal (írásban is), hogy segítek új bérlőt találni a helyemre, némi kedvezményért cserébe :)

A foglaló és a kaució a tulajdonos számlájára ment. (Közjegyzői szerződés is volt, hárman béreltük a lakást, a tulaj pedig nem akart a jelöltekkel szórakozni, habár ez az ő dolga lenne.)

Létezik ilyen, de bemondásra én is óvatosabb lennék.

2020. jún. 17. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!