Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Szomszéd felújítás során két...

Szomszéd felújítás során két téglányi lyukat ütött a közös falba. Hogy a tovább?

Figyelt kérdés

(Al)bérlő vagyok, épp kaució lelakás történik, illetve történne, következő hónapban kezdődne. Hónapok óta felújítás van a szomszédban, a közös falak össze vissza repedtek, ma reggelre egy fél téglányi darab kirobbant a falból, ezt követte a nap során a másik fele. Szomszéd átjött megnézni, azt mondta, egy kenet malter és meg van oldva, nyár végéig befejezi a felújítást és jön megcsinálni.

Az én problémám, hogy egyrészt nyár végéig sehogy sem laknék már itt, másrészt nem szeretnék még két hónapig kvázi egy légtérben lenni a szomszéddal, arról nem beszélve, hogy az a kis meleg is kimegy ami a lakásban volt, illetve olyan szinten száll a por, hogy félek, tönkremennek az elektronikai berendezések is.

Tulaj leszarja magasról.

Jogosan mondanám azt, hogy június elsejével költözök, kauciót adja szépen vissza, mert ez így nem lakás? Van erre iránymutató jogszabály? Kaució lelakás eleve az ő kedvéért van, mondta, hogy nem tudná egy összegben visszaadni (300.000 Ft, kéthavi összeg).

2020. máj. 21. 09:24
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ebben a helyzetben simán felmondható a szerződés.
2020. máj. 21. 09:38
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Olyan nincs, hogy a kauciót nem tudja visszaadni, ez nem az ő zsebpénze, letétként őriznie kellett volna.

És igen, felmondhatod a szerződést, nem vagy köteles így ott maradni. Ha még foglalkoznának a problémával, lehetnél jó fej, de így felesleges.

2020. máj. 21. 09:49
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha legális a szerződésetek, felbontható.

Csak nehogy az összerepedezett falakat is a te terhedre írják, hogy tönkretetted! Egyébként el nem tudom képzelni, hogy - mint tulajdonos - nem mennék a szomszédhoz, ha tönkretenné a lakásomat és kiverném belőle az azonnali rendbetételt (nem kis malterral).

2020. máj. 21. 10:05
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Erre hivatkozva símán felmondhatod a szerződést. Ha a tulaj nem adja vissza a kauciót, fizetési meghagyást küldethetsz neki közjegyzővel. Ha nem mond ellent, letiltatják a fizetéséből. Ha ellentmond, akkor polgári per lesz belőle.

De mindenekelőtt, én a helyedben fényképeket keszítenék a falról, és írásban, fényképekkel tájékoztatnám a tulajt. Nehogy az legyen 1-2 hónap múlva, hogy a falban keletkezett kárt rád akarja verni.

A tulaj helyében már régen feljelentettem volna a szomszédot a jegyzőnél...

2020. máj. 24. 08:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!