Ha egy szerződésben benne van az is, hogy határozott és az is, hogy határozatlan, akkor melyik írja felül melyiket?
Benne van, hogy "A bérleti szerződés 2020. március 15. napjától 2021. március 15. napjáig, 1 év határozott időre szól, amely a bérleti szerződés lejárta előtt 1 hónappal a felek kölcsönös hozzájárulásával meghosszabítható."
Valamint az is, hogy:
"A felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződés mindkét részről rendes felmondással írásban felmondható. A felmondási idő 1 hónap."
Az én értelmezésem szerint az 1 hónapos határidő a 2021. március 15-e előtti időre vonatkozik.
Azaz: a szerződés 1 évre, jövő év március 15-ig érvényes, kölcsönös megegyezéssel meghosszabbítható (itt vigyázzatok az időpontra, hogy meddig), de 1 hónapos felmondási idővel 2021. március 15-ig is megszüntethető - felmondással, bármelyik fél részéről, de ezt 1 hónappal 2021. márc. 15. előtt kell megtenni. Szokatlan szövegezés, ami esetleg vitára is adhat okot...
Felmondható, de akkor bukod a kauciót.
Általában ez benne szokott lenni.
A lejáratát követően viszont visszakapod a kauciót.
Leírom ismét, értelmesebben:
1). Az én értelmezésem szerint az 1 hónapos FELMONDÁSI határidő a 2021. március 15-e előtti időre vonatkozik.
2). Azaz: a szerződés 1 évre, jövő év március 15-ig érvényes És kölcsönös megegyezéssel meghosszabbítható (itt vigyázzatok az időpontra, hogy meddig),
3). de 1 hónapos felmondási idővel 2021. március 15-ig is megszüntethető - felmondással, bármelyik fél részéről, (ugyanazt ismétlem, ami az 1. pontban van írva)
4). de ezt 1 hónappal 2021. márc. 15. előtt kell megtenni.
Szokatlan szövegezés, ami esetleg vitára is okot adhat.
Én ebben nem látom, hogy határozatlan is lenne.
Felmondani a határozott idejűt is lehet, csak annak vannak következményei. Ez nincs benne, hogy mennyit kell fizetni, ha korábban mondjátok fel?
Ez egy határozott idejű szerződés. Benne van a határozott időtartam is, és az is, hogy "1 év határozott időre szól". A bemásolt szövegrészekben nem szerepel, hogy határozatlan lenne. Tehát ez teljesen egyértelműen határozott idejű.
Az, hogy bármelyik fél részéről bármilyen szankció nélkül felmondható, egy megengedő dolog, ettől még határozott idejű a szerződés. Bár így a határozott időnek kevesebb értelme van, hiszen általában az szokott lenni az előnye, hogy a határozott időn belül mindkét fél védett a felmondás ellen. Ettől most ti közös akarattal eltekintetek, de ez nem változtat azon a tényen, hogy határozott időre szerződtetek.
Pedig egyszerű.
Egy éves határozott idejű szerződés, ami felmondható 1 hónapos határidővel, de akkor elveszted a kauciót.
Ha letelik az egy év, akkor visszakapod a kauciót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!