Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Lakáskiadásnál mire kell...

Lakáskiadásnál mire kell figyelni? Közjegyzői szerződésen kívül? Közüzemi számlákat átirassam?

Figyelt kérdés
Ügyvéddel akarok szerződést íratni és közjegyző előtt hitelesíttetni, befogadói nyilatkozatot kérek az albérlőtől, ill. kiköltözési nyilatkozatot. Átirassam a bérlőre a közüzemi számlákat: víz, villany, gáz? - ha esetleg nem fizet, akkor azt az adósságot vigye magával, vagy ebből nekem lehet hátrányom, mármint, hogy a bérlő nevén vannak a számlák? Internetet nem fizetek elő, ezt ő megteheti-e? Lehet-e ebből hátrányom, ha nem fizeti végül, ráterhelhetik-e a lakásra? Minden tanácsot szívesen fogadok a tapasztalt kiadóktól (legálisan, adózva, nem sumákolva akarom kiadni a lakást!)
2020. jan. 11. 19:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Ami még nem hangzott el: kicsit nagyobb befektetés, de a villanyt, gázt meg lehet csinálni előrefizetősre, ismertebb nevén töltősre. Ekkor kapsz hozzá egy "telefonkártyát", amit a bérlőnek odaadsz, ő azzal elbattyog a legközelebbi újságárushoz, és azt mondja, szeretne mondjuk 10ezerért villanyt venni. Kap egy kódot, otthon beüti az órán található panelba, kap érte X kwh áramot, és addig használja, amíg tart. Nincs havonta számla, nincs kikötés, nincs elmaradás, ha nem tölti fel, nem használja, ennyire egyszerű.
2020. jan. 13. 23:57
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Igazad is lenne, ha ezt minden szolgáltatóval meg lehetne lépni. A villany valóban nagyon egyszerű, de a gáznál már macerás és drága. És mivel ezen a kettőn kívül is vannak fogyasztások (víz, közös költség, esetleg távhő) és ha a bérbeadónak ezek miatt kapcsolatban kell lennie a bérlővel, egyszerű, ha havonta számla alapján beszedi a pénzt.

2020. jan. 14. 10:10
 13/18 anonim ***** válasza:
0%

Elég megalázó lenne, ha bérlőként töltögetni kéne a villanyórát/gázórát, különben egyszer csak kikapcsol az áram vagy a fűtés. Ha nekem ezt a bérbeadó előadná, akkor biztos nem venném ki a lakását. Mint ahogy a befogadó nyilatkozat is teljesen irreális elvárás, hiszen ha lenne hol laknom, akkor ugye nem bérelnék lakást, ez is éppen elég arra, hogy menjek máshova.

Vannak normális bérbeadók, akik embernek nézik a leendő bérlőt is és nem ellenségnek. Így értelmes feltételeket is tudnak szabni. Sokan azt hiszik, hogy bármilyen fa***ágot le tudnak nyomni a bérlők torkán, de ez nagyon nincs így, még ebben a kiélezett piaci helyzetben sem.

2020. jan. 14. 12:17
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Elmagyaráznád, hogy mi a fene a megalázó abban, hogyha te előre, kártyával rendezed a fogyasztásod?

Nyugaton már évtizedek óta így működik a bérlakások 99%-a, nem a tulajdonos gondja a rezsi. Csak nálunk sajnos ez még gyerekcipőben és a nagyon rugalmasan megoldott villanyon kívül a többi szolgáltató erre még nincs felkészülve, a gázkártyás felszerelése kifejezetten bonyolított, szociális helyzethez kötött, bürokratikus és drága, a víz még tervezetben sincs.

Befogadó nyilatkozat meg nagyon hasznos dolog, bár ha kiköltözési záradék van, akkor szinte szükségtelen, mert kipakolnak ha van, ha nincs!

Legfeljebb egy plusz biztosíték, hogy esetlegesen a moratórium alatt is lelkiismeret furdalás nélkül tehetnek ki és mehetsz az utadra, öt gyerekkel együtt, mert van befogadó.

Ha tisztességgel fizetsz, akkor ezek amúgy sem fenyegetnek, így nincs mitől félned. Ha meg nem, akkor jobb is, ha nem te leszel a "bérlő"!

2020. jan. 14. 12:44
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

13-as, kész haszon, ha te nem veszed ki a lakást!

Lesz millió másik, aki viszont kiveszi.

Akinek nincs lehetősége a saját szülőjétől, rokonától, barátjától kérni egy ilyen formai nyilatkozatot, mert annyira gyökértelen és annyira antiszociális, azt bérbeadóként jobb kerülni.

2020. jan. 14. 12:52
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
13, én írtam az órás tippet, speciel én bérlőként találkoztam ezzel, és imádtam. Nem kellett diktálgatni, naptárt figyelni hogy el ne felejtsem (csak a víznél, rühelltem is), nem kellett a csekkekkel szívózni a postán, Relay vagy hasonló mellett napi szinten sokszor megyek el, ha csipogott vagy eszembe jutott, töltöttem rá. Ha jobban álltam egy hónapban, többet töltöttem, télen nem kellett a körmöm rágnom, hogy a szokásosnál többet fogyasztok, rámegy e a gatyám a fűtésszámlára, mert akkor fizettem, mikor volt pénzem, nem amikor muszáj volt.
2020. jan. 14. 16:25
 17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Nagyon hasznosak voltak a válaszok!
2020. jan. 14. 19:18
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Kell egy jó adag emberismeret is, hogy az ilyen bunkó, állatias prolikat elkerüld!

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__alberlet__10272514-tu..

2020. jan. 14. 19:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!