Ha csőtörés miatt lakhatatlanná vált a lakás, vagy nem rendelkezik ugyanazzal a komfortfokozattal, mint előtte (pl. nincs víz), akkor nincs jogalap ugyanazt a bérleti díjat elkérni. A bérbeadóval meg kell egyezni, hogy meddig hajlandó csökkenteni a bérleti díjat, ha erre nem hajlandó, akkor azonnali hatályú felmondás és viszlát.
2019. szept. 4. 19:31
12/18 anonim válasza:
A tulajdonosnak kell fizetnie.
2019. szept. 4. 20:07
13/18 anonim válasza:
Csőtörés volt, gondolom értesítettétek a tulajt, aki hívott szerelőt. Gondolom szét kellett verni mindent, nincs víz, ilyesmi.
A bérleti díjat az összkomfortos lakás használatáért fizetitek. Ha nincs víz, se pisilni, se kakilni, se főzni, se fürdeni nem tudtok, ergo nem lakható a lakás. Még egyszer írom, a lakás használatáért fizettek.
Amíg nincs használható állapotban a lakás, addig nincs bérleti díj.
Aki szerint ugyan úgy kellene fizetnetek: hova kakiljanak a kedves lakók? Valamelyik sarokba? Vagy a szomszédnál?
2019. szept. 4. 20:36
14/18 anonim válasza:
Aki a csőtörést a nyaraláshoz hasonlította, az normális?
Elmész egy hétre, vagy akár 2 hónapra, saját akaratodból, egyértelmű, hogy fizeted a bérleti díjat, ez nem kérdés.
Nincs víz a lakásban, ergo használhatatlan, a tulajdonos fél évig szöszöl a felújíással, fizetsz, mint a katona?
Nem, a bérleti díj akkor jár, ha lakható állapotban van a lakás. Ennyire nyúznivaló birkák ne legyünk már, hogy ennyit sem értünk.
2019. szept. 4. 20:42
15/18 anonim válasza:
Amíg a kérdező nem ír többet a csőtörés nagyságáról, mi csak találgatunk. Nem mimden csőtörés teszi lakhatatlanná a lakást. Ha pl. a mosogatónál van egy kis vízszivárgás kisebb csőtörés miatt, akkor attól a lakás használható. Számomra az is kérdés,mit tettek ők a javítás, további károk megelőzése érdekében. Hívtak szerelőt? Értesítették a bérbeadót? Miért húzódik 1 hónapja ez a csőtörés? Én bérbeadóként nem járkálok be a bérlőim által bérelt lakásba, azaz, ha bármi gond van a lakásban, én csak onnan tudom, hogy a bérlőim szólnak. Én kutya pipa lennék, ha csőtörés esetén ők szó nélkül tovább állnának, szerelőt sem hívnának, és csak a bérleti díj fizetésekor közölnék velem, hogy "dehát csőtörés van! Mi nem fizetünk!" A csőtörés elhárításának a költsége a bérbeadót terheli. De ha a bérbeadót a csőtörésről nem értesítik, én abban az esetben bérbeadóként nemcsak a bérleti díjért tartanám a markom, hanem a csőtörés miatt keletkezett károkat is megtéríttetném a bérlőkkel. (És elgondolkoznék a bérleti szerződés felmondásán). Még egyszer: nem minden csőtörés teszi lakhatatlanná a lakást. Amíg a kérdező több részletet a csőtörésről mem közöl, (mekkora ez a csőtörés, intézkedtek-e már a javítasról, ki és hogyan) addig csak találgathatunk itt.
2019. szept. 5. 06:49
16/18 anonim válasza:
15/15- Így igaz!
2019. szept. 5. 08:22
17/18 anonim válasza:
A csőtörést a tulaj kell kijavítsa (ha van lakásbiztosítás, akkor a biztosítója fizet, ha a társasház csövével van gond, akkor meg a ház). Ha viszont nem szóltatok rögvest, hogy áztok vagy áztattok valakit, akkor az ebből eredő esetleges nagyobb kárért (szélsőséges példaként: a kezdődő kis folt helyett leszakadt mennyezet) ti vagytok a hunyók. Ha a lakás lakható maradt, akkor kell fizetnetek bérleti díjat, ha a csőtörés miatt ki kellett költöznötök, mert nem volt víz vagy nem lehetett használni a vécét, akkor arányosan azokat a napokat nem kellene fizetnetek. Ha bármi ilyen van, érdemes rögtön lefényképezni és emailben elküldeni a tulajnak.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!