Nagyon magas árat mondott az albérletre, ti mit tennétek a helyemben?
Úgy alakult, hogy egy évet albérletben kell töltenem. Egy ismerősömnek éppen lakást vettek a szülei Budapesten, és megkért, hogy lakjak nála, mivel még nincs kész a lakást, és a szemeszter elkezdődik, mire befejezik a felújítást -nehezebb lenne lakót találnia, pláne ismerőst.
60.000 forintot + rezsit beszéltünk meg, kéthavi kaucióval. A lakásról azonban nem mutatott képeket, mivel még nem készült el a belső tér. (Méreteket sem mondott).
Ma kiderült, hogy a szoba, amit kiadna nekem, pusztán 8 négyzetméteres. Összesen havi 80.000 forintot beszéltünk meg rezsivel, ez ahhoz szerintem túl sok, és ennyiért nagyobbat is tudnék bérelni, de már elfogadtam az ajánlatot - tudatlanul. Más bérlőt nem tudnak fogadni a félévre, a fent felsorolt okok miatt.
Szerintetek mit tegyek? Alkudozni nem szeretnék, de nem is akarom elsunnyogni, hogy ehhez a mérethez képest drágállom az árat.
Úgy áll a dolog, hogy 8 nm szoba, 4.5 nm konyha, 0.8 (!!) nm vécé, 2.4 nm fürdő, 4 nm előszoba, meg az ő szobája... kerestem másik albérletet, holnap megyek is megnézni.
Azt mondták, oké, legyen 55 + rezsi, de akkor írjak alá hosszabb szerződést. Megköszöntem, lemondtam.
"0.8 (!!) nm vécé"
Hát most mégis mekkora legyen egy WC? :D
Ettől függetlenül 8m2-re tényleg elég sok, bár 45-50 alatt nem nagyon lesz máshol sem.
Én megmondanám neki minél hamarabb, őszintén, hogy ne haragudjon, de nem tudtad, hogy ilyen pici a szoba, neked ez nem elég. Azt is mondhatod nyugodtan, hogy sokkallod érte így az árat.
Legyél őszinte és ne húzd a dolgot.
Értem én a barátságot, de ez neked gyakorlatilag 1 millió forint kiadás az évre. Nem mindegy, hogy meg tudod oldani olcsóbban esetleg komfortosabban is.
Üzletben nincs barátság. Nem voltál tisztában a szoba parametereivel.
Ez van.
55 is sok, a rezsi pedig nevetséges, 38 nm összkomfort lakásra ennyi kettőnknek átlagban, közös költséggel együtt...
Jól tetted, hogy nemet mondtál. Ha az lenne az indok, hogy nem találnak mást, akkor nem ilyen kamu árat mondanak - ha megkapod barátilag 30ért, az is pont 30cal lett volna több, mintha nem tudja kiadni... szóval csak nyerészkedni akartak rajtad sajnos.
(Én is jártam így minigarzonnal, 35ért megkaptuk ismerösi alapon; mondván csak lakjon benne valaki, egy éven belül hàromszor(!) emelt árat mindenféle indokkal, amire hozzád hasonlóan kellemetlennek éreztem nemet mondani, 85nél állt meg, majd kamuindukkal kitett, utólag kiderült, hogy egy másik ismerősnek több pénzért ajánlotta, hogy cuccoljon a helyemre...)
#7 Igaz, hogy egy 8m2-es szobának nincs 20000 a rezsije, de egy csomó rezsibe tartozó költséget nem vettél figyelembe: közös költség (lift fenntartás miatt egész sok is lehet), internet (esetleg tv), főzőgáz (ha van), esetleg lakásbiztosítás. Így pl. az én 60m2-es panelemnek 45-50000 a rezsije mindennel együtt. Persze nem tudjuk, milyen lakásról van szó a kérdésben.
A kérdésre válaszolva: egyszerűen közöld, hogy neked ez nagyon drága, ráadásul égy ilyen kicsi szobában el se férnél rendesen. Barátsággal, ismeretséggel ilyenkor ne foglalkozz. (Pl. én sem adtam ki olcsóbban szobát egy barátomnak, nem lett sértődés sem ebből, sem abból, hogy így nem is vette ki, hanem keresett egy olcsóbbat.)
"Igaz, hogy egy 8m2-es szobának nincs 20000 a rezsije, de egy csomó rezsibe tartozó költséget nem vettél figyelembe: közös költség (lift fenntartás miatt egész sok is lehet), internet (esetleg tv), főzőgáz (ha van), esetleg lakásbiztosítás."
Kedves 17-es!
A gázt figyelembe vettem, hogy nálad mit jelent a "főzőgáz" azt nem tudom értelmezni.
Internetet, TV-t valóban nem írtam, de azt tudatosan tettem, ugyanis a szorosan nem tartozik a lakás rezsijébe, egyéni igény kérdése, hogy valaki bekötteti vagy sem.
Aki okostelóról netezik, annak nem kell vezetékes internet a lakásban és már egyre többeknek nincs TV-jük, ahogy nekünk sem.
Közös költség?
Mivel a közös költség a lakásokra m2 alapján van kiróva, úgy gondolom, hogy egy 8 m2-es szobára, plusz minimális nagyságú mellékhelyiségek használatára a közös költség nem lehet 1000-1500-nál több, tehát ez senkit nem fog földhöz vágni. Ráadásul a közös költség felújítási alap és esetleg a tulajdonosok által felvett hitel része nem terhelhető a bérlőre.
Arról már nem is beszélve, hogy sok helyen a közös költségben benne van a vízhasználat is.
Sőt, a társasházaknak közös biztosításuk van, ami a betörésen és a lakó által okozott tűzkáron kívül mindent fedez, így elenyésző az egyéni biztosítások kötése.
Tehát maradjunk abban, hogy nem hagytam ki semmit, a Kérdezőnek 8 m2-re 10ezer rezsi lenne a reális.
Persze ez csak egy elméleti csevej részünkről, mert az előzményből már kiderült, hogy visszamondta az ismerőse ajánlatát.
#18!
Nem vitatkozási szándékkal írtam a 17-es választ, de ha már ilyen részletesen belekötöttél abba, amit írtam, folytassuk! :D Továbbra sem rossz szándékkal, csak még mindig arra szeretném felhívni a figyelmedet (illetve mindenkiét, aki olvassa a kérdést és érdekli a téma), hogy nagyon nem mindegy, milyen épületről van, nagy eltérés lehet a rezsiköltségek tekintetében.
Gáz: Figyelembe vetted a gázt, fűtésre. Van, ahol a fűtés mondjuk távfűtéssel van megoldva, ez simán lehet drágább, mint ha mondjuk egy családi házat fűtesz gáz kondenzációs kazánnal, főleg, ha a távfűtéses épületen nincs hőszigetelés az épületen. Ehhez jön még pl. az én lakásomba a főzőgáz (magyarán egy gázkiállás van, a konyhában, és méretlen) átalánya, itt 5000Ft/3 hónap.
Internet, tv: Tv-re tényleg egyre kevesebb igény/szükség van, de ettől még felmerülhet. Viszont internetre igenis van szükség a lakásban, nem közvetlen vezetékes használattal, hanem wifivel. Nem mindenkinek van korlátlan mobilnete/nem feltétlenül olcsóbb, mint ha a lakásban van wifi.
Közös költség: Valóban négyzetméter alapján van kiszámolva. Csakhogy te a kérdező 8 négyzetméteres szobáján kívül csak mellékhelyiség használatot írsz. Az előteret, konyhát, fürdőszobát talán nem használja a 8m2-es szoba lakója?? Különben is, a bérbeadó valószínűleg nem számolja ki az egy adott lakó által ténylegesen használt négyzetmétert, hanem a teljes lakás közös költségét osztja a lakók számával. Felújítási alap meg ilyesmi tényleg nem kérhető a bérlőtől, az a rész a bérbeadó költsége. Sok helyen benne van a vízhasználat: valóban. DE ez megint csak oda vezet bennünket, amire az előző válaszban is utalni próbáltam: ha nem tudjuk a megfelelő infókat, és hogy milyen a lakás, nem tudjuk pontosan megtippelni a rezsijét.
Biztosítás: Nálunk elég béna a közös biztosítás, ezért kötöttem külön is. De oké, akkor ezt vegyük ki, tényleg egyedi igény.
Egyébként köszönöm mindenkinek a lepontozást, nem tudom, mi a gond a válaszommal, a kérdezőnek is igyekeztem hasznos tanácsot adni, saját példával kiegészítve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!