Albérlő vagyok, a tulajdonos bejár a házba rendszeresen. Mit tehetek?
1 évre kivettem egy kertes házat. 2,5 millióba fáj a bérleti díj és a kaució összesen.
A tulaj folyamatosan rámjár, otthon dolgozok és állandóan jön különböző ürügyekkel. Van néhány cucca kint a kertben lezárt helyen, azokhoz jár oda és egy úttal kertészkedik, locsolja a füvet abból a vízből, amit én fizetek stb.
A házba is folyamatosan be akar jönni és mindent megnéz, hogy rendben van e, el van e pakolva stb.
Nagyon idegesít, mit tehetek? Megtagadhatom tőle, hogy bejöjjön az udvarra és a házba? Milyen jogaim vannak albérlőként?
A házba heti 2 alkalommal mehet be,meghatározott napon és időben .Ennek benne kell lenni a szerződésben .
Ez is jogszabály ,csak kevesen tudnak róla .
Tegnap reggel hangzott el a rádióban,több egyébbel együtt,amit nem tudnak a bérbeadók,vagy éppen nem akarnak betartani .(ingatlan piaccal kapcsolatos téma volt)
#1 ezt a jogszabályt linkeld már be légyszi mert első hallásra kiba nagy kamunak hangzik, másrészt ha tényleg igy van akkor azt nem árt tudni.
Addig nekem az a véleményem, hogy a tulaj akkor mehet be az ingatlanba ha ez a szerződésben szabalyozva van.
A tulaj maximum havonta egyszer mehet oda megnézni a házat, Ha elöre megbeszélte veled és neked is megfelel.
Mivel te béreled a házat, ezért a bérlet idejére a ház használati joga a tiéd, ö az engedélyed nélkül nem mehet be. Teljes mértékben jogodban áll zárat cserélni - a régit eltenni és kiköltözéskor visszacserélni -, és nem kell kulcsot adni hozzá senkinek. (Hiába az övé a ház, lemondott róla a bérlet idejére!)
Szólsz neki, hogy ez neked nem tetszik, ha a beleegyeezésed nélkül bemászkál, feljenetheted, kihívhatod a rendöröket magánlaksértés miatt - erre jogod van. A gond az, hogy ha ennyire nem tartja tiszteletben a jogaidat, akkor egy figyelemztetés vagy rendörségi akció után fel fog mondani.
A szerződésben nincs szó róla. Nagyon bosszant, hogy kifizettem fél millió kauciót, mi a fészkes fenének nézegeti állandóan akkor a lakást?
Én érzem már kellemetlenül magam, mintha az anyám lenne aki megszól, ha felgyülik a mosatlan...
Elolvasom a linkelt oldalt, köszi.
A szerződésben szerepelnie kell, hogy mikor hogyan tekintheti meg ellenőrzés céljából a lakást. Az átlag a havi egy "előre egyeztetett időpontban" szokott lenni, mivel átlagban amúgy is havonta fizet az ember. Most már utólag nyilván hiába, de legközelebb szólj, hogy legyen benne, akárhovà cuccolsz.
Cseréld le a zárat a kapun. Ha kekeckedik, kérd vissza a befizetett pénzt, anélkül nehogy kiköltözz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!