Miért van az egyetemeken teológiai kar? Emberek, hogy kaphatnak ezért diplomát a 21. században?
Például említhetnénk Bart D. Ehrman újszövetségi professzort is ebből a szempontból.
Igaz, ő korábban hívő volt, de elvesztette a hitét, és agnosztikusnak tartja magát. Bár abból, ahogyan támadja a Bibliát, inkább ateistának tűnik már. Támadásait elsődlegesen a szövegkritika alapján teszi, de legalább jogosan kritizál, mert ő valóban ismeri a Szentírást, tudja olvasni eredeti nyelven is, szemben a laikus valláskritikusokkal
Igen, erről én is hallottam, hogy elveszítik a hitüket. Lássuk be: a szentírástudomány nem való mindenkinek. Olyannak nem, akinek fundamentalista nézetei vannak a kereszténységről, illetve a Bibliáról.
De hozzáteszem azért, hogy a radikális nézetekkel sem értek egyet, például amit Izajás könyvével művelnek, az számomra inkább a tudományosság látszata, de nem tudomány. Úgy látom, hogy azért szedik darabokra a könyvet, mert racionalizálni akarják, főleg a Nagy Küroszról szóló jövendölés lehet zavaró. Amennyit tudok Izajás könyvének héber szövegéről, nem látom pl. megalapozottnak pl. az 55-66 fejezeteket a fogság utáni időszakra tolni, mert akkor Ezdrás-Nehémiáshoz, illetve Jóbhoz kellene hasonlítania, és információim szerint ez nincs így. De ez csak az én véleményem, nem akarok offolni.
A kérdező nyilván a vallásokat meséknek tartja és ezért nem érti, hogy hogyan lehet ilyesmit egyetemi szinten tanulni, tanítani.
Attól függetlenül azonban, hogy minek tartjuk, bármit lehet egyetemi szinten tanulni, tanítani. Pl. a meséket is, pedig azok tényleg mesék :)
Ha te olyan műveltnek gondolod magad, akkor talán képes vagy használni az internetes keresőt és megtalálhatod, hogy mit tanítanak a teológián, mondjuk a Pázmányon.
Barátnőm is itt végzett egyébként, kánonjogász lesz a doktori elvégzése után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!