Hogyhogy a keresztényeknek sejtelme sincs róla, hogy az év melyik napján ölték meg az Istenüket?
Csak nekem furcsa ez a húsvéti állandó eltolódás, amely a zsidó ünnephez igazodik?
Még az évet sem tudják pontosan, akkor mitől olyan biztos mondjuk a pénteki nap?
Nem azt bizonyítja ez, hogy az egész krisztusi legenda valójában meg sem történt, csak az őskeresztény zsidó rabbik kacsintanak ránk, hogy megünnepeltetik a keresztényekkel is a héberek ősi ünnepét?
Kedves kérdező! A keresztények Jézus halálát/feltámadását ünneplik, nem a zsidó Peszachot. Azonban lehet, hogy eddig ismeretlen volt számodra az a tényb hogy a kettő esemény nem teljesen független egymástól. Jézus halála éppen azért esett arra -az egyébként pontosan ismert- napra, mert akkor volt a Peszach...
Ahogyan anno itt Magyarországon az alkotmány ünnepét is ugyanakkor ünnepeltük, amikor a katolikus egyház Szent István király emléknapját. Mindez nem azért, mert az ateista államvezetés tudtán kívül egy katolikus szentet ünnepelt volna, hanem azért, mert az alkotmányt szándékosan az államalapításhoz kapcsolodó ünnepnapon hirdették ki. Az új ünnep átvette az azonos napra eső régebbi jelyét -éppen úgyb mint a keresztyénség esetén a húsvét a lényegesb nem az arra a napra esőb számunkra érdektelen Peszach.
De szerintem ennyire nem lehet nehéz senkinek a felfogása, mint amilyen retardáltnak mutatod magad...
"Jézus zsidó volt, és a keresztények és a zsidók Istene ugyanaz. A keresztény vallásnak zsidó gyökere van."
Szerintem kérdezz meg egy izraelitát, mit szól hozzá, hogy az ő Istenük Jézus?
" ennyire nem lehet nehéz senkinek a felfogása, mint amilyen retardáltnak mutatod magad..."
Már nem azért, de nem is tudom, hogy ki lehet itt a retardált, vagy kinek nehéz a felfogása?
Ha mondjuk a Jézus április 9.-én halt meg, akkor fel nem foghatom, hogy miért ünneplik egyszer ekkor, akár márciusban is, egyszer akkor, pusztán azért, mert egy héber ünnep kezdete összevissza számítódik?
@53: tényleg annyira nehéz felfogni, hogy pontosan ismerjük az időpontot?
Vagy számodra az magas, hogy nem a naptári dátum a lényeg, hanem az esemény, amiről ilyenkor megemlékezünk?
De mikor emlékeztek meg róla?
Miért nem akkor, amikor az történt, ha ismert az időpont, miért egy héber ünnephez van kötve?
Lehet, hogy tényleg nehéz a felfogásom, mert tényleg nem értem.
Vagy a születésnapodat is a hét napjához és a tavaszi, őszi napéjegyenlőséghez szoktad kötni, vagy a téli, nyári napfordulóhoz?
Mondjuk a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő szerdán ünnepeled, ha akkor születtél?
Talán akkor megsúghatnád nekem, ha a pontos dátum annyira közismert, hogy mikor is történt pontosan, vagy ez akkora titok, hogy senki más nem ismerheti, csak a legislegjobb keresztények közül a kiválasztottak?
Mikor is volt akkor a nagy esemény?
Teljesen egyertelmu, hogy a keresztenyseg, az iszlam es a judaizmus ugyanarrol az Istenrol beszel, mivel Isten EGY van.
Zsido vagyok, izraelita, szoval meg lett kerdezve egy izraelita.
Az masik dolog, hogy mi osszeegyeztethetetlennek tartjuk az Oszovetseget Jezussal, a keresztenyek pedig benne lattak meg a Messiast, de ez mar inkabb vallasi vita.
Mondhatni, hogy a keresztenyseg a judaizmus egyik ága, egy irányzata. Amit az izraelitak nem fogadnak el.
Magam is így tudtam.
Azt még hozzátenném, hogy a keresztények számára Jézus nem csupán egy messiás, hanem valóságos Isten, mégpedig aki legjobban számít, valahogy eggyé tették az Ószövetség istenével a szentháromsággal, sőt, számukra Jézus a domináns, érdekes módon nem a fő, hanem AZ Istenség, nagyjából és általában véve olyannyira kihagyva, vagy a háttérbe tolva az ószövetségben szereplő Istent, mintha az már nem is létezne, vagy nem számítana.
Éppen ezért lenne fontos, hogy halála és megdicsőülése időpontját is különválasszák a zsidóságtól, de úgy látszik, erre képtelenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!